Äidin taistelu Vantaan kaupungin kanssa aiheutti valtavan kansanliikkeen – kaikki haluavat maksaa 6000 euron laskun

Ihmisten auttamishalu onnistui sysäämään tyttären sairauden tuomat murheet Elina Halmeen harteilta.

5-vuotias tyttö halusi pukeutua jouluvaatteisiin, kun Brother Christmas ja Alexandra Procopé tulivat kylään. Kuva: Elina Halme

Tarina Vantaan kaupungin kanssa taistelevasta, syöpää sairastavan tytön äidistä Elina Halmeesta on saanut onnellisen lopun. Kaksi hyväntekeväisyysyhdistystä maksaa Vantaan kaupungille omaishoitajan palkkiot, joita kaupunki on perinyt Halmeelta takaisin.

– Tämä ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Perintä alkoi marraskuussa siten, ettei minulle ole sen jälkeen maksettu lainkaan omaishoidon tukea. Arvostan todella, että he tarttuivat tähän, kiittelee Halme.

Brother Christmasina tunnettu hyväntekijä Ari Koponen otti Halmeeseen yhteyttä sen jälkeen, kun Ylen juttu perheen tilanteesta oli julkaistu. Jutussa kerrottiin, kuinka Vantaan kaupunki on perimässä takaisin noin 6 000 euron edestä jo maksamiaan omaishoitajan palkkioita.

– Sitten tuli puhelu,  sanoi, ettei tarvitse enää murehtia rahasta, homma on hoidettu. Vähän aikaa kesti, että piuhat yhdistyivät. En meinannut millään uskoa, Halme kertoo.

Tyttö halusi pukea jouluvaatteet päälleen ja kyseli, että mitä sukua Brother Christmas on joulupukille.

Elina Halme

Tytär innoissaan vieraista

Koponen ja WestPro4U-yhdistyksen edustaja Alexandra Procopé tulivat illalla kylään. He toivat mukanaan legoja ja herkkuja, jotka viihdyttivät lapsia sillä aikaa, kun aikuiset kävivät papereita läpi. Halmeen 5-vuotias, leukemiaa sairastava tyttö oli innoissaan vieraista.

– Hän halusi pukea jouluvaatteet päälleen ja kyseli, että mitä sukua Brother Christmas on joulupukille. Lapsille vieraat olivat iso ilo, vieraille piti näyttää kaikki vanhatkin legorakennelmat.

Halme on murehtinut rahahuolien ohella kovasti sitä, että perheen elämä on ollut kovin eristäytynyttä. Leikkikavereita ei ole käynyt kylässä, koska tyttöä on pitänyt suojata mahdollisilta infektioilta.

Viimeisen vuoden ajan lapsi on ollut ylläpitohoidossa, jonka aikana elämä on ollut vapaampaa.

Avun pitää tulla ajoissa

Brother Christmas ja Westpro4U maksavat takaisinperintäsumman puoliksi. He odottavat parhaillaan Vantaan kaupungilta tietoja tilinumerosta ja laskun lopullisesta summasta.

– Pystymme maksamaan laskun niillä rahoilla, joilla ihmiset ja yritykset ovat tukeneet yhdistysten toimintaa, kertoo Ari Koponen.

Kun ihminen saa vähän apua tällaisessa tilanteessa, hän pääsee jaloilleen.

Ari Koponen

Rahankeräyslupaakaan ei tarvita silloin, kun ihmiset ovat vapaaehtoisesti lahjoittaneet rahaa eikä heitä ole pyydetty osallistumaan mihinkään keräykseen. Koponen uskoo, että nopealla avulla on kauaskantoiset seuraukset.

– Kun ihminen saa vähän apua tällaisessa tilanteessa, hän pääsee jaloilleen. Olen saanut nyt paljon viestejä muilta vantaalaisilta, jotka ovat olleet samassa tilanteessa kuin Elina eli saaneet alinta mahdollista tukea. Nyt he sairastavat masennusta ja ovat valtion elätettävinä. Sieltä on vaikea päästä pois.

Some näytti voimansa

Ylen keskiviikkona julkaistu juttu sai aikaan todellisen kansanliikkeen. Ylen toimitukseen tuli lukuisia avuntarjouksia ja Facebookissa ehdittiin jo järjestellä useampia keräyksiä äidin ahdingon helpottamiseksi. Yhtä niistä järjesteli Pauliina Hyvättinen yhteistyössä Vantaan seurakunnan kanssa.

– Lahjoittajia olisi ollut satoja. Porukka oli niin iso, että olisimme helposti saaneet kerättyä äidille rahat somen voimalla, Hyvättinen kertoo.

Lahjoittajia olisi ollut satoja.

Pauliina Hyvättinen

Facebookiin ehdittiin myös perustaa Apua äidille -niminen ryhmä, jossa keräysjärjestelyjä tehtiin. Ryhmään liittyi nopeasti satoja jäseniä.

– Sitten saimme tietää, että Brother Christmas on ottanut homman hoitoonsa. Eli lopulta meidän ei tarvinnut tehdä mitään. Tärkeintä on, että apu menee perille, Hyvättinen toteaa.

Kaupunki ihmeissään

Vantaan kaupunki on ollut huomiosta ja myös uusimmasta käänteestä – laskun maksusta lahjoituksen avulla – hämillään.

– Olen ollut sosiaali- ja terveystoimessa töissä 25 vuotta, eikä sinä aikana ole tullut tällaisia tilanteita eteen, sanoo vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Kaupungin talouspuolella lasketaan parhaillaan laskun lopullista summaa. Se on myös keskeyttänyt takaisinperinnän ja odottaa nyt Halmeelta tuloselvitystä, jonka perusteella summaa voidaan mahdollisesti kohtuullistaa. Hyväntekeväisyysyhdistykset maksavat jäljelle jäävän summan joka tapauksessa, eikä Lahnalampi-Lahtisella ole mitään sitä vastaan.

– Asiaa hoidetaan yhteistyössä äidin kanssa, mutta laskun voi maksaa kuka tahansa. Kaupunki ei selvitä, kuka sen on maksanut ja mistä rahoista.

Meille ei ole pitkään aikaan tapahtunut perheenä mitään näin hyvää.

Elina Halme

Lahnalampi-Lahtinen on murheellinen siitä, ettei yhteiskunnan tukiverkko ole aina riittävä.

– Rahoitusta ei pitäisi joutua etsimään lahjoittajien kautta. Yhteiskuntamme järjestelmät ovat surullisessa tilanteessa, jos ollaan lahjoittajien varassa ihan perusasioissa.

Kiitollisuutta iltateellä

Kerrostaloasunnossa Vantaan Korsossa tunnelma on noussut alle vuorokaudessa synkistä syövereistä päivänpaisteeseen.

– Istuin eilen juomassa iltateetä ja ajattelin, ettei meille ei ole pitkään aikaan tapahtunut perheenä mitään näin hyvää. Ihmettelin, että vau miltä tuntuu, kun saa hyviä uutisia vastoinkäymisten jälkeen, sanoo Elina Halme.

Halme tuntee syvää kiitollisuutta ja on yllättynytkin siitä, miten paljon ihmisillä on halua auttaa tuntematonta. Hän on saanut valtavasti yhteydenottoja ja tsemppiviestejä. Taakka tyttären sairaudesta on väistynyt hetkeksi.

– Nyt fiilistelemme tätä ilouutista emmekä mieti tulevaa. Juuri tällä hetkelllä ei ole suurta huolta.