Antibiootit purevat tapauskohtaisesti – Turussa tehdään merkittävää korvatulehdustutkimusta

Mobiilikorvatutkimus selvittää, voisiko lääkäri diagnosoida lapsen oireilevan korvan älypuhelimella otetun kuvan perusteella.

korvatulehdus
Surullinen tyttö pitelee korviaan.
Rolf Granqvist / Yle

1,5-vuotias Saaga syöttää nukkevauvaansa omassa huoneessaan. Seurana on äiti, Miia Simpanen, sekä perheen koirat Kerttu ja Kylli. Saagalla on korvissaan tärykalvoputket. Korvien putkitus katkaisi Saagan pahan korvatulehduskierteen.

– Neljän kuukauden iässä Saagalla oli rs-virus, ja siitä jälkitautina tuli korvatulehdus. Siitä kierre sitten alkoi, Miia Simpanen sanoo.

Neljän kuukauden aikana Saagalla oli viisi korvatulehdusta. Tulehdusten aikana yöt olivat rauhattomia, kun kipuileva Saaga heräili usein.

– 8,5 kuukauden iässä Saaga sai tuubit korviin. Sen jälkeen korvatulehduksia ei ole ollut, Miia Simpanen kertoo.

1,5-vuotias lapsi huoneessaan, äiti seuraa taustalla lapsen leikkimistä.
Saaga Simpanen kärsi korvatulehduskierteestä.Petra Ristola / Yle

Turussa pitkä perinne korvatulehdustutkimuksessa

Saagan tarina on tuttu monelle lapsiperheelle, sillä noin joka viides lapsi kärsii jatkuvista korvatulehduksista.

Turussa on tehty pitkään korvatulehdustutkimusta. Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten infektiolääkäri Aino Ruohola on tutkinut korvatulehduksia viimeiset 20 vuotta. Tutkimusten perusteella on osoitettu, että antibioottihoito on tehokas keino, jos diagnoosi on tehty oikein. Taudin toteaminen on hankalaa.

– Korvakäytävä on pieni. Sen tutkiminen vaatii lääkäriltä herkkää, tarkkaa kättä ja hyviä välineitä. Vanhempien pitää huolehtia lapsen pysymisestä paikallaan tutkimuksen aikana hellin, mutta määrätietoisin ottein. Näin saadaan luotettava diagnoosi.

Kivun hoitaminen ja lapsen yleiskunnosta huolehtiminen on tärkeää. Kun annetaan ohjeiden mukaisesti kipulääkettä, ne ovat turvallisia käyttää.

Aino Ruohola

Ruohola painottaa, että korvatulehdus voi parantua itsekseen. Lääkäriin ei tarvitse kiirehtiä, jos lapsen yleiskunto sen sallii.

– Korvatulehduksen diagnosoimisella ja hoitamisella ei ole kova kiire. Ihan hyvin voidaan lähteä vaikka vasta kolmen päivän päästä lääkäriin. Odottaminen on turvallista, mikäli lapsella ei ole erityisen hankalia oireita.

Kipulääkkeet ja puuduttavat korvatipat käyttöön

Usein käy niin, että lapsi herää yöllä korvakipuun ja nukkuu huonosti. Tässä kohtaa vanhemmat arpovat, pitääkö lääkäriin lähteä yöllä.

Tyksin lasten infektiolääkäri Aino Ruohola muistuttaa, että kipulääkkeiden käyttö kannattaa.

– Kivun hoitaminen ja lapsen yleiskunnosta huolehtiminen on tärkeää. Kun annetaan ohjeiden mukaisesti kipulääkettä, ne ovat turvallisia käyttää.

1,5-vuotiaan tytön kasvot lähikuvassa.
Saaga pääsi eroon korvatulehduksista korvien tuubituksen jälkeen.Petra Ristola / Yle

Ruohola painottaa, että jos lapsen vointi on kohtalainen, lapsen kanssa voi huoletta jäädä kotiin seuraamaan tilanteen kehittymistä.

– Puuduttavia korvatippoja on hyvä olla kotona ensiapuna. Niitä pitää laittaa tarpeeksi paljon korvakäytävään, jotta ne menevät myös tärykalvolle asti.

Puuduttavia korvatippoja ei saa käyttää, jos lapsella on tärykalvoputket.

Ruohola muistuttaa, että kipulääkkeiden käyttöä kannattaa jatkaa pari päivää, vaikka antiibioottikuurikin on aloitettu.

Mobiilikorvatutkimus tekeillä

Turussa korvatulehdustutkimus jatkuu. Seuraavaksi odotellaan tuloksia mobiilikorvatutkimuksesta.

Siinä mukana olleet perheet ottivat korvalampulla varustetulla älypuhelimella kuvan oireilevan lapsen korvasta.

– Päätutkimusaihe tässä on nimenomaan se, ovatko kuvat laadullisesti niin hyviä, että niistä voi tehdä diagnostiikkaa. Näistä tuloksista kerromme tämän vuoden aikana.

Päätutkimusaihe tässä on nimenomaan se, että ovatko ne kuvat laadullisesti niin hyviä, että niistä voi tehdä diagnostiikkaa.

Aino Ruohola

Mobiilikorvatutkimus selvittää, voiko älypuhelinteknologia mahdollistaa uusia keinoja, jotka helpottavat sekä lapsiperheiden arkea että perusterveydenhuollon voimavarojen jakaantumista.

Tutkimustuloksia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi perheiden ja lääkäreiden välisessä sähköisessä asioinnissa.

Korvien putkitus tutkitaan tapauskohtaisesti

Tärykalvoputket laitetaan ensisijaisesti lapsille, joiden välikorvista ei häviä tulehdukseen liittyvä erite.

– Silloin puhutaan niin sanotusta liimakorvasta, kroonisesta eritekorvasta. Putkittamisella halutaan taata, että lapsen kuulo pysyy normaalina, lasten infektiolääkäri Aino Ruohola sanoo.

Ruoholan mukaan putkitus harkitaan tarkkaan jokaisen lapsen kohdalla.

– Usein ajatellaan, että korvatulehdus on yksinkertainen pikkulasten tauti, mutta sitä se ei ole.

Äiti, tytär ja kaksi koiraa tyttären huoneessa.
Äiti Miia ja tytär Saaga sekä perheen koirat Kerttu ja Kylli.Petra Ristola / Yle

Korvatulehduksen riskitekijöitä ovat perimä, infektioalttius ja alle kahden vuoden ikä.

Saaga Simpasen isällä on ollut lapsena paha korvakierre. Saagan tärykalvoputket ovat irtoamassa ja aika näyttää, jatkuuko korvatulehduskierre.

– Tuubien ajan Saaga on ollut tosi terve. Nyt sitten seurataan, alkaako korvakierre uudestaan. Tarvittaessa laitetaan uudet tuubit korviin, sanoo Saagan äiti Miia Simpanen.