Joutuuko maa vaaraan, jos Trump uskoo omiin haaveisiinsa? Yhdysvaltalainen media pohtii kauhukuvia

Washingtonin kaduilla tavalliset ihmiset eivät säästele sanojaan Donald Trumpista. Presidentin persoonallisuuden mahdollisia ongelmia – ja valehtelemista – pohdiskelee myös laatulehdistö.

Donald Trumpin taipumus liioitteluun ja suoranaiseen valehteluun huolestuttaa Yhdysvalloissa sekä politiikan kommentaattoreita että tavallista kansaa. Kuva: Spencer Platt / AFP

WASHINGTON Harvoin on tullut vastaan tilannetta, jossa vakavaan sävyyn epäillään Yhdysvaltain presidentin todellisuudentajua. Nyt yhdysvaltalainen media tällaista kuitenkin pohtii.

Onko niin, että presidentti ei ymmärrä eroa valheen ja totuuden välillä, kysellään laatulehti Washington Postin (siirryt toiseen palveluun)mielipidekirjoituksessa.

Jos presidentti ei pysty hyväksymään tosiasioita, hän ei ole sopiva hoitamaan presidentin velvollisuuksia, lehdessä arvioidaan.

Trumpin revittelyjä on kuultu pitkin matkaa. Aivan viime päivinä eniten ovat olleet esillä hänen väitteensä, jonka mukaan presidentinvaaleissa tapahtui raskasta vaalivilppiä – niissä olisi hänen mukaansa äänestänyt kolmesta viiteen miljoonaan laittomasti maassa olevaa siirtolaista. Siis henkilöä, joilla ei ole äänioikeutta.

Trump poikkesi myös totuudesta, kun hän suurenteli huomattavasti virkaanastujaistensa yleisömäärää.

Heti Trumpin valtaannousun jälkeen Washingtonissa pidettiin Trumpia arvosteleva naisten suurmielenosoitus. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Uuden presidentin esittämistä valheista ovat kirjoittaneet muiden muassa MSNBC (siirryt toiseen palveluun), CNN (siirryt toiseen palveluun) sekä The Nation (siirryt toiseen palveluun). Viimeksi mainittu kirjoittaa presidentin valehtelevan kansalle aivan tarkoituksella.

Moni tiedotusväline kirjoittaa siitä, millä tavalla ja missä asioissa Trump valehtelee. Ei siitä, valehteleeko hän.

Häiritsevätkö valheet Trumpin viranhoitoa?

Yhdysvaltalaiset toimittajat pyörittelevät jo kauhuskenaarioita.

Miten käy, jos presidentti uskoo omiin pilvilinnoihinsa – joita Venäjän presidentti Putin sitten kiiruhtaa ovelasti tukemaan? Miten voi hoitaa maan taloutta, jos presidentin näkemykset perustuvat uskomuksiin ja toiveajatteluun?

Miten onnistuu äkillisen kansainvälisen kriisin hoito tältä pohjalta?

Samalla kun epäillään Donald Trumpin arvostelukykyä, jotkut toimittajat heittävät jopa ilmaan epäilyjä hänen henkisestä tasapainostaan. Itse asiassa hänen luonteensa ongelmallisuutta arvuuteltiin jo vaalitaistelun aikanakin.

Luonne arveluttaa monia amerikkalaisia

Samat asiat – Trumpin arvaamaton tyyli ja valehtelu – askarruttavat paitsi politiikan ammattiväkeä myös tavallista kansaa. Jututin ihmisiä Washingtonin kaduilla juuri ennen virkaanastujaisia.

Trumpin kannattajia Washington DC:stä on muuten vaikeaa löytää. Presidentinvaaleissa pääkaupungin asukkaista noin 90 prosenttia äänesti Hillary Clintonia.

“Ehdottomasti narsisti”

Caleb Parker, valtiotieteen opiskelija Ohion osavaltiosta, kurkkii puiston nurkalta aitojen takaa Valkoista taloa. Presidentin asunto on eristetty tavallistakin tarkemmin vallanvaihdon vuoksi.

Opiskelijat Kate Moren (vas.), Princess Diaz ja Caleb Parker ovat kaikki sitä mieltä, että Trumpin luonne on presidentin työn kannalta ongelmallinen. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Parker on paikalla kahden opiskelukaverinsa kanssa. Nuorten opintoihin kuuluu lukukausi Washington DC:ssä, ja pian se on ohi.

– Ehdottomasti pidän Trumpia persoonallisuudeltaan narsistina, sanoo Caleb Parker.

– Mutta toivon, että hän kasvaa virassaan ja nousee meidän kaikkien presidentiksi eikä vain presidentiksi omalle itselleen. Olen tässä hieman idealistinen, hän naurahtaa.

“Twitter auttoi Trumpin valtaan”

Opiskelija Parker arvelee, että Trump tuli valituksi internetin pikaviestipalvelu Twitterin ansiosta.

– Hänen kannattajansa tykkäsivät siitä, että hän on epäpoliitikko ja puhuu suunsa puhtaaksi, Caleb Parker sanoo.

– Kannattajat voivat ottaa puhelimen käteensä kahdelta yöllä ja katsoa, mikä Trumpin mielentila sattuu olemaan juuri nyt. Onhan se karmeaa.

Opiskelijat eivät säästele sanojaan, kun he esittävät näkemyksiään Yhdysvaltain 45. presidentistä.

“Riippuvainen valkoisen ylivallan kannattajista”

– En todellakaan äänestänyt Donald Trumpia presidentiksi, sanoo Princess Diaz, joka on kotoisin Delawaresta.

– Mutta sen asian kanssa on nyt elettävä. Kunnes hän ehkä tulee potkituksi ulos virastaan.

Diazin mielestä Trump on hyvin riippuvainen henkilöistä, jotka ovat hänen ympärillään ja ”tähän asti he ovat olleet valkoisen ylivallan kannattajia”.

"Häpeätahra historiaan"

Diazin mielestä Trump on ratsastanut äänestäjien peloilla. Isot ongelmat hän yksinkertaisti vaalitaistelun aikana muotoon, joka toi ääniä.

– Minua turhauttaa todella, kun ajattelen kaikkia niitä hienoja miehiä, joita meillä on ollut presidenttinä – ja naisia, jotka voisivat olla. Trumpista tulee häpeätahra Yhdysvaltain historiaan, ennustaa Princess Diaz.

– Trump voi sanoa ihan mitä hyvänsä. Hän ei todellakaan välitä, mitkä ovat presidenttinä hänen tekojensa seuraukset.

Suhde Venäjän johtoon huolestuttaa

Mieluisa ei ole Trump myöskään Parkerin ja Diazin opiskelutoverille, iowalaiselle Kate Morenille. Häntä hirvittää Trumpin suhde Venäjän johtoon.

– Se miten Trump on suhtautunut venäläisten hakkerointiin, on todella pelottavaa. Samoin kuin se, että Trump ei usko maamme tiedustelupalveluihin.

Moren ja Diaz yhtyvät ystävänsä käsitykseen, että Trump on narsisti.

– Kun seuraan Trumpia, hänen esiintymisensä vaikuttaa performanssilta, ikään kuin se ei olisi todellista. Noin korkeassa asemassa… Etenkin huolestuttaa hänen käytöksensä sosiaalisessa mediassa. Tuohonko presidenttiys on nyt menossa? huokaa Kate Moren.

Hiilikaivosten seudulla Trumpiin uskotaan

Yhdysvaltain pääkaupungin kaduilla tulee vastaan kirjo hyvin monentyyppistä väkeä. Huippuvirkamiehiä ja poliitikkoja, jotka ovat tehtävänsä puolesta muuttaneet kaupunkiin. Tai afroamerikkalaisia, latinoja ja aasialaisperäistä väestöä. Myös syrjäytyneitä ihmisiä.

Trumpilaisia on näiltä kulmilta vaikeaa löytää. Kongressin rakennuksen edustalta sellainen kuitenkin löytyi. Paul Megna on tullut Länsi-Virginiasta seuraamaan Donald Trumpin virkaanastujaisia.

Paul Megna on sitä mieltä, että Yhdysvaltain työläiset hyötyvät Trumpin presidenttiydestä. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

– Olin todella iloinen siitä, että vaaleissa kävi niin kuin kävi, Megna sanoo.

Megna sanoo olevansa Obaman terveydenhuoltouudistuksen vastustaja. Lisäksi hän uskoo Trumpin lupauksiin työpaikkojen säilymisestä Yhdysvalloissa.

Mutta suurin syy hänen tukeensa Trumpille on hiili.

Länsi-Virginia on perinteistä hiilikaivosseutua, mutta ala on ajautunut vaikeuksiin. Trump loi uskoa tulevaisuuteen.

– Hillary Clinton myötäilee ympäristövirastoa eikä kaivosteollisuutta, sanoo Megna.

Hän uskoo Trumpin ymmärtävän paremmin talouden päälle, niin Länsi-Virginiassa kun muuallakin.

“Trumpille on annettava mahdollisuus”

Donald Trumpin taitoja epäilee Yhdysvalloissa tällä hetkellä moni – mutta moni myös toivoo, että tarpeeton ärhäkkyys karsiutuu johtajasta pois, kun presidenttiyden arki kaatuu päälle.

Moni tuntuu ajattelevan kuten Valkoisen talon edustalla kävelyllä ollut David Sessions, eläkkeellä oleva virkamies Connecticutin osavaltiosta.

David Sessionsin mielestä presidentin pitäisi kertoa verotietonsa kansalle. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

– En suoraan sanottuna vielä tiedä paljon hänen ajatusmaailmastaan, mutta otan siitä kyllä selvää.

Sessions sanoo, että amerikkalaiset ovat suvaitsevaisia – Trumpille on nyt annettava mahdollisuus.

"Meksikon muuri lähinnä naurattaa"

– Mutta olen huolestunut ja vähän peloissanikin. Huolestuttavaa on muun muassa se, ettei hän ole paljastanut verotietojaan. Niin selviäisi, onko hänellä valtion kannalta huolestuttavia riippuvuussuhteita esimerkiksi Venäjään.

– Ja Meksikon muuri… Anteeksi, että nauran. Idea siitä, että muuri pitäisi tehokkaasti ihmiset rajan takana, on nykyisessä globaalissa maailmassa täyttä harhaa, Sessions sanoo painokkaasti.

“Trump puhuu nopeasti ja ajattelematta”

Kun yhdysvaltalaisia jututti aiheesta Donald Trump, hieman yllätti, miten analyyttisesti ja suorastaan kohteliaasti he uutta presidenttiään arvioivat. Asenne oli ymmärtäväinen: moni toivoi presidentille parasta ja kasvua vaativan tehtävän mukana.

Lisa Barrington toivoo, että Donald Trump kasvaisi tehtävänsä mukana kansaa kokoavaksi johtajaksi. Kuva: Tapani Hannikainen / Yle

Lisa Barrington kiiruhtaa Washingtonin P Streetillä kohti työpaikkaansa, amerikkalaiseen tyyliin kahvimuki ja aamiaisleipä kädessään. Mutta aina ehtii heittää arvion uudesta presidentistä.

– Donald Trump puhuu nopeasti ja ajattelematta. Mutta uskon, että presidenttinä hänen täytyy hillitä itseään.

Barringtonin mielestä Trump ei ole ymmärtänyt, miten valtava paino presidentin sanoilla on. Tosi-tv-ohjelma Diilin tähtenä räväkkä kieli toi Trumpille suosiota.

Sieltä juontuu Trumpin röyhkeä tyyli, mutta nyt, presidenttinä tuo tausta on hänelle haitaksi, arvioi Lisa Barrington.

“Viihdyttäjäpresidenttiä ei tarvita”

Barringtonin mielestä Trumpin täytyy oppia presidentillisyyttä.

– Moni amerikkalainen ajattelee, että Trumpista tulee eräänlainen viihdyttäjä-presidentti. Mutta talouden hoito ja kansainväliset asiat eivät ole mitään viihdettä, Barrington sanoo.

Äkäisessä tviitissään Trump loukkasi juuri ennen virkaanastujaisia mustaa kansalaisoikeusliikkeen ikonia John Lewisia, Martin Luther Kingin työtoveria. Mistä tämä kertoo?

– Siitä, että hänellä on puutteelliset tiedot. Pitäisi selvittää asiat itselleen ennen kuin vain purskauttaa jotain ulos.

Barrington naurahtaa, että Trumpilla ei ole oikeastaan minkäänlaisia suhteita Yhdysvaltain afroamerikkalaiseen väestöön.

– Hänen tulisi edustaa kaikkia yhdysvaltalaisia. Hänen on parannettava tässäkin asiassa.

Psyykkistä vakautta epäillään

Naisten marssiin Washingtonissa heti virkaanastujaisten jälkeen osallistunut Ann luettelee ominaisuuksia, joiden takia hänestä Trump ei sovi presidentiksi.

– Trump on öykkäri. Hän on epäpätevä, hänellä ei ole vaadittavaa kokemusta maan johtamiseen.

– Hän väittää, että ilmastonmuutos on pötyä. Hän ei ymmärrä ympäristösuojelun merkitystä.

Massachusettsin osavaltiosta tuleva Ann pitää Trumpin hallinnon näkymiä pelottavina.

– Hänen tviittinsä ovat erittäin epäkunnioittavia. Ja kaiken kaikkiaan: Trump on psyykkisesti epävakaa mies, Ann sanoo.

_Donald Trumpin ensimmäinen viikko Yhdysvaltain presidenttinä on aiheena myös A-Studion Talk-ohjelmassa  TV-1:ssä klo 21. _

Tarkennus 28.1.2017 klo 10.50: Jutun alussa ollut määritelmä  "Washington Postin artikkelissa" muutettu muotoon "Washington Postin mielipidekirjoituksessa".