1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin pörssi

Tuloskausi alkoi ja nostaa 3 teemaa yli muiden: Venäjä, pikkuyhtiöt ja länsimörkö

Osakesäästäjien analyytikko näkee pörssin häviäjinä puolestaan suuret kalliit laatuyhtiöt, joita sijoittajat ovat suosineet tasaisen kassavirran tekijöinä.

Helsingin pörssi
käsi näppäimillä, toisessa kädessä paperi
Yle Uutisgrafiikka

Helsingin pörssin tuloskauden ensimmäiset julkistajat olivat torstaina Nordea ja Kone. Ruotsalaispankin osake ampaisi nousukiitoon kovasta tulosparannuksesta, kun taas Koneen Kiinan-markkina tökki kurssin matalalle.

Perjantaina tuloskausi jatkuu muun muassa Wärtsilän, Elisan ja Telian tilinpäätöksillä.

Osakesäästöjien analyytikko Henri Huovinen poimi Ylelle torstaina alkaneen tuloskauden kunniaksi markkinanäkymien kiinnostavimmat ilmiöt juuri nyt.

1. Pienet yhtiöt

– Pienet yhtiöt hyötyvät Suomen talouskasvusta, jossa näköpiirissä on piristystä, sanoo Huovinen.

Pienet vientiyhtiöt voivat nostaa päätään, jos Euroopan taloustilanne vakautuu. Pienissä yhtiöissä on analyytikon mielestä enemmän positiivisten yllätysten varaa kuin niin sanotuissa kansanosakkeissa.

– Yleisesti näkisin ehkä suuret yhtiöt epävarmoina. Laatuyhtiöt ovat kallistuneet todella paljon. Sijoittajat ovat viime vuosina suosineet tasaista kassavirtaa tekeviä yhtiöitä, siellä voi olla mahdollisuuksia pettymyksille.

2. Venäjä-riskiset yhtiöt

– Venäjän talouskasvu on elpymässä öljyn hinnannousun myötä, Huovinen arvioi.

Ylipäätään tuloskausi näyttää Henri Huovisen silmiin lievästi optimistiselta, mitä selittävät venäläinen ja suomalainen talouskasvunäkymä. Venäjän veto kiinnostaa siksikin, että lännessä on nyt monia varovaisuuteen kehottavia merkkejä.

3. Länsimarkkinoiden politiikka

– Viime vuonna nähtiin jo Brexit ja Trump. Tänä vuonna on tulossa Ranskan presidentinvaalit ja syksyllä Saksan parlamenttivaalit. Epävarmuus markkinoilla jatkuu tietyistä hyvistä ajureista huolimatta.

Vaikka esimerkiksi finanssiyhtiöt ovat Huovisen makuun juuri nyt kiinnostavia ja edullisia, sektoriin liittyy edelleen paljon riskejä italialaispankkien vuoksi.

Eikä Trump suinkaan viime vuoteen unohdu. Raaka-aineyhtiöt kallistuivat loppuvuonna Trumpin luvatessa rakentaa suurta Amerikkaa. Jos Yhdysvaltain uusi presidentti lunastaa lupauksensa, raaka-aineyhtiöissä on analyytikko Huovisen mielestä edelleen nousuvaraa.

Lue seuraavaksi