Teknologia-alalla voi selvitä taantumasta huolimatta – Beamex luottaa kasvuun

Teknologiayritys Beamex on kasvattanut liikevaihtoaan tasaisesti viime vuosina. Käyttöön otettiin juuri iso laajennus ja tähtäimessä on edelleen nousu-ura.

mittaustekniikka
Kuvassa kasataan ja testataan kalibrointilaitteita
Beamex valmistaa muun muassa kalibrointilaitteita, joilla voi mitata painetta, lämpötilaa ja eri sähkösuureita.Kalle Niskala / Yle

Beamexin kotipaikassa Pietarsaaressa otettiin vuodenvaihteessa käyttöön noin 3000 neliön uudet tuotanto- ja toimitilat. Investointi maksoi kahdeksan miljoonaa euroa.

Yritysmaailma on rämpinyt taantumassa, mutta pietarsaarelaisyritys on kapealla toimintasektorillaan niittänyt viime vuosina yli kymmenen prosentin kasvua liikevaihdossa.

Toimitusjohtaja Jan-Henrik Svenssonin mukaan vuonna 2017 tavoitellaan 10–12 prosentin kasvua Euroopassa ja ehkä vielä suurempaa nousua USA:ssa.

Monta tukijalkaa

Iso investointi oli hyvä tehdä, kun takana oli usean vuoden nousujohteinen kehitys. Turvaa saadaan myös taustalta, sillä Beamex kuuluu suomalaiseen Sarlin-yritysperheeseen.

– Yrityksen kapealla toimialalla voi kasvaa monella sektorilla. Jos öljy- ja kaasusektorilla on ollut huonot ajat, niin jollain toisella on taas paremmat. Voi olla, ettei kasvu tule saman tien, niin sitten pitkässä juoksussa kyllä. Huonon markkinatilanteen aikana on hyvä kasvattaa markkinaosuuksia, jotta hyvinä aikoina ollaan vahvoilla.

Kuvassa kalibrointilaitteita Beamexillä
Kalle Niskala / Yle

Uudet tilat tuovat mahdollisuuden vaikkapa tuplata liikevoitto seuraavien vuosien aikana.

– Tuotevalikoimaa voidaan kasvattaa ja tuotantomääriä lisätä. Vanhoissa tiloissa palvelubisnes voisi lisäksi laajentua. Tänä vuonna vanhoihin tiloihin rakennetaankin lisää laboratoriotilaa, kertoo Svensson.

Laadukasta väkeä töihin

Pietarsaarelaisyhtiöllä on palkkalistoillaan hiukan yli 120 ihmistä. Henkilöstö kasvaa, sillä nyt rekrytoidaan lisäväkeä tuotantoon, tuotekehitykseen ja myyntiin.

Teknologiayrityksellä on tytäryhtiöitä ja myyntipisteitä maailmalla. Tuotekehitys ja valmistus pysyvät toimitusjohtajan mukaan jatkossakin Pietarsaaressa. Svensson on luottavainen sen suhteen, että hyvää väkeä saadaan töihin laadukkaan koulutuksen maassa Suomessa.

– Niin kauan kun osaavaa henkilökuntaa löytyy Suomesta, pääpaikka on Pietarsaari. Huippuelektroniikka-alalla tuotteen isoin kustannus ei tule valmistuksesta, vaan tuotekehittelystä. Tärkeintä on, että löytyy osaamista ja motivaatiota.

Tomitusjohtajan nimi korjattu 27.1.2017 klo 5.22