1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuukausilippu kännykkään – HSL siirtää palvelujaan yhä enemmän mobiiliin

Suosittu Reittiopas kertoo jo ensi kuussa reaaliaikaisen tiedon siitä, miten liikenne kulkee ja milloin bussi tulee pysäkille.

joukkoliikenne
Bussi pysäkillä, jalankulkija.
Derrick Frilund / Yle

Bussikortti voi tulevaisuudessa jäädä historiaan. Helsingin seudun liikenteen kertalipun voi jo ostaa älypuhelimeen. Suunnitteilla on saada myös kausilipusta mobiiliversio. Sellainen on mahdollisesti tulossa jo tämän vuoden aikana. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaan vielä ole.

– Nyt mobiilisti voi ostaa kertalipun. Lähiviikkojen aikana mobiilikertalippuun tulee korttimaksumahdollisuus, kun lipun on tähän asti voinut maksaa vain puhelinlaskulla, sanoo HSL:n asiakkuus- ja myyntiosaston johtaja Mari Flink.

Matkustajat ovat toivoneet myös mahdollisuutta ladata kortille arvoa verkossa. Se onnistuu aikaisintaan vuoden vaihteessa.

Reittoppaasta tulee reaaliaikainen

Reittiopasta käyttää päivittäin jopa 150 000 ihmistä. Se uudistuu jo ensi kuussa. Suurin muutos on siirtyminen reaaliaikaiseen liikennetietoon.

– Kun Reittioppaassa on aiemmin näytetty aikataulutietoa, jatkossa se onkin reaaliaikaista tietoa, joka kertoo tarkkaan sen, missä liikenneväline on, ja mihin aikaan se on tulossa pysäkille, Flink kuvailee.

Vielä ajantasaista tietoa ei ole saatavilla kaikesta liikenteestä.

– Junat, ratikat, metro ja busseista jo 400 on sen piirissä, ja keväällä on tarkoitus saada mukaan loputkin, Flink sanoo.

Uusi Reittopas on tehty palvelemaan erityisesti mobiilikäyttäjiä, joita suurin osa palvelua hyödyntävistä jo on.

Uutta: paikannus ja pyörät

Helmikuun puolivälissä lanseerattavassa uudessa Reittioppaassa uutta on myös paikannus. Palvelu paikantaa käyttäjän ja näyttää, mitä pysäkkejä hänen lähellään on, ja mitä liikennevälineitä niiltä lähtee. Vastaisuudessa ei siis välttämättä tarvitse tehdä varsinaista reittihakua. Reitin saa selville myös kirjoittamalla hakuun pelkän määränpään.

Toukokuun alussa Reittioppaasta voi tarkistaa myös kaupunkipyörien tilanteen. Oppaasta saa reaaliaikaisen tiedon siitä, montako pyörää milläkin asemalla on käytettävissä.

Flinkin mukaan uudistus tähtää siihen, että joukkoliikenteen käyttäminen tulee enistä helpommaksi.

– Matkustaja saa ajasta ja paikasta riippumatta tietää, miten liikenne toimii ja pystyy ostamaan joukkoliikennelipun mistä vain pelkällä kännykällä.

Lue seuraavaksi