Punainen risti ja kansainvälinen lakimiesjärjestö ärähtivät Trumpin vesikidutuspuheista: "Erittäin huolestuttavaa poliitikon suusta"

Kiduttaminen on vakava rikos, linjasi lakimiesjärjestö torstaina. Myös kongressin edustajainhuoneen puhemies ehätti korjaamaan tuoreen presidentin lausuntoa.

Ulkomaat
Guantanamo Bay
Punainen risti tarkkailee vankien kohtelua mm. Guantanamo Bayssä, Kuubassa. Yhdysvaltain laki ja kansainväliset lait ja sopimukset kieltävät kiduttamisen. Mike Brown / EPA

Punainen risti ja lakimiesjärjestö ICJ (International Commission of Jurists) yhtyivät tänään ihmisoikeusjärjestöjen arvosteluihin Trumpin vesikidutus-puheista. Trump sanoi eilen tv-kanava ABC:n haastattelussa, että "vesikidutus toimii".

– Kidutuksen sallimisen ajaminen on erittäin huolestuttavaa kenen tahansa poliittisen johtajan suusta, kansainvälisen Punaisen ristin tiedotuspäällikkö Ewan Watson kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Watson sanoo, että kokemukset ovat osoittaneet päinvastaista: kidutus ei todellakaan toimi vaan kasvattaa ainoastaan vihaa.

Aiemmin Trumpin lausuntoa kritisoivat mm. ihmisoikeusjärjestöt Amnesty ja Human Rights Watch.

Lakialaa edustavan kansainvälisen lakimiesjärjestö ICJ:n johtaja Ian Seiderman on puheissaan Punaistakin Ristiä jyrkempi. Hänen mukaansa historian saatossa tapahtuneet kiduttamiset ovat vakavia rikoksia, jotka eivät saa koskaan toistua.

Punainen risti: Jatkamme vankien kohtelun ja olojen tarkkailua

Punainen risti on tarkkaillut ja raportoinut amerikkalaisten kiinniottamien vankien kohtelusta muun muassa Afganistanissa, Irakissa ja pahamaineisessa Guantanamossa, Kuubassa. Tätä työtä jatketaan:

– Aiomme jatkossakin tarkkailla Yhdysvaltain viranomaisten vangitsemia henkilöitä, ja valvoa heidän kohteluaan ja olojaan. Jatkamme viranomaisten kanssa luottamuksellisia keskusteluja näistä asioista, joita pidämme tärkeänä, Watson sanoo.

Kiduttaminen on lain mukaan kiellettyä Yhdysvalloissa. Kiduttaminen on myös kansainvälisen lain mukaan kiellettyä, ja sen vastaisista toimista on säädetty eri sopimuksissa kuten YK:n kidutuksenvastaisessa sopimuksessa sekä Geneven ihmisoikeussopimuksessa.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan vahvisti tänään uutistoimisto Reutersin mukaan, että kiduttaminen on laitonta, eikä sitä pidä laillistaa.

Lähteet: Reuters