Trump saa Britanniasta ensimmäisen valtiovieraansa – seuraa näitä viittä asiaa

Britannian pääministeri Theresa Maylla oli kiire päästä Donald Trumpin vieraaksi.

Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May.
Theresa MayWill Oliver / EPA

YhdysvallatYhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump saa ensimmäisen valtiovieraansa, kun Britannian pääministeri Theresa May aloitti torstaina kaksipäiväisen vierailunsa Yhdysvalloissa. Vierailu tapahtuu poikkeuksellisen nopealla aikataululla, sillä Trump vannoi virkavalansa vasta viime viikolla. Näitä viittä asiaa kannattaa seurata tapaamisen yhteydessä.

1. Britannia haluaa takaisin jonon kärkeen

Erityissuhde Yhdysvaltoihin on aina ollut Britannian ulkopolitiikalle tärkeää, mutta nyt se korostuu entisestään. Euroopan unionista eroamiseen valmistautuvan Britannia hakee nimittäin uudelleen paikkaansa kansainvälisessä yhteisössä.

– May haluaa mennä vahvistamaan ja uusimaan erityissuhdetta. Odotus on, että Yhdysvallat pysyy Britannian rinnalla – tämä on ikään kuin sellainen vihkivalan uusiminen, kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta kuvailee.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama kampanjoi aktiivisesti Britannian EU:sta eroamista vastaan. Obama varoitti ennen brexit-äänestystä Britannian joutuvan ”jonon hännille” neuvottelemaan uudesta kauppasopimuksesta, jos se jättäisi EU:n. Trump puolestaan on ylistänyt brexitiä viisaaksi päätökseksi. May haluaa osoittaa, että Trump aikoo nostaa Britannian jonon kärkeen.

– Se antaisi hänelle hyviä retorisia aseita ensi viikolla alkavaan keskusteluun brexitistä parlamentissa, Kuisma sanoo.

2. May hakee sisäpoliittista uskottavuutta

Mayn hallinto on hahmotellut Britannialle uuden roolin globaalisti toimivana maana, joka muistaa samalla oman etunsa. May haluaa osoittaa, että Britannian uusi suunta toimii.

Samalla May pyrkii kiillottamaan omaa julkisuuskuvaansa. Hänellä on maine jopa päättämättömänä poliitikkona. Kuisman mukaan hän pyrkii vauhdilla järjestetyllä tapaamisella osoittamaan kykenevänsä aloitteellisuuteen.

Arvostelijoiden mukaan tapaaminen tulee liiankin hätiköiden. Trump rakentaa vasta hallintoaan, eivätkä Britannian EU-eron sävelet ole todellakaan vielä selvät. Siksi sen hyödyt voivat jäädä laihoiksi. Vierailun pelätään myös antavan viestin, että Britannia hyväksyy Trumpin politiikan ja kyseenalaiset lausunnot.

Donald Trump
EPA

3. Kauppasopimus tähtäimessä

Britannia on jättämässä EU:n sisämarkkinat, joten kauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on yksi tapaamisen keskeisimmistä kysymyksistä. Britannia ei voi neuvotella sopimusta ennen kuin se on lähtenyt EU:sta, mutta nyt pohjustetaan jo tulevaa.

Toisin kuin Obama, Trump on vakuuttanut haluavansa solmia kauppasopimuksen Britannian kanssa hyvin nopeasti, kun se jättää EU:n. Asiantuntijoiden mukaan neuvotteleminen on todennäköisesti monimutkaisempaa.

– Kyllä siinä tulee olemaan monta poliittista ja oikeudellista haastetta, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen.

Britannian neuvotteluasetelma ei ole edullisin, sillä se tarvitsee Yhdysvaltoja enemmän kuin toisinpäin. Arvostelijoiden mukaan Britannia saattaa joutua tekemään kompromisseja esimerkiksi ympäristöön tai ruokaturvallisuuteen liittyvien säädösten kanssa.

Trump on suhtautunut hyvin kriittisesti kansainvälisiin vapaakauppasopimuksiin. Sinkkosen mukaan se ei välttämättä näy kahdenkeskisiin neuvotteluihin Britannian kanssa. Samalla hän muistuttaa, että Trumpin politiikasta puhuttaessa paljon on yhä arvailun varassa.

– Trumpin lähestymistapa kansainvälisessä politiikassa näyttää perustuvan kahdenvälisten suhteiden korostamiseen. Hän näkee, että asiat on parempi hoitaa kahdenvälisesti, Sinkkonen sanoo.

4. Sitoutuuko Yhdysvallat Natoon?

Turvallisuuspolitiikka ja Yhdysvaltojen tuleva kansainvälinen rooli on tapaamisen toinen iso kysymys.

Britannialle on tärkeää, että Yhdysvallat on sitoutunut vahvasti sotilasliitto Natoon myös tulevaisuudessa. Tässä Britannian ajatukset ovat varmasti samansuuntaiset monen EU-maan kanssa.

Trump on sanonut, ettei hän välttämättä puolustaisi Nato-kumppaneitaan, jos ne eivät ole satsanneet liittoon tarpeeksi.

– Voimakkaammin sisäänpäin kääntynyt Yhdysvallat ei varmasti ole asia, johon britit tyytyisivät noin vain, Kuisma sanoo.

5. Nostaako May esille ihmisoikeudet?

Trump on herättänyt tyrmistystä muun muassa naisia ja eri vähemmistöjä halventavilla puheillaan. Mayn vierailun alla Trump kohautti kertomalla jälleen kannattavansa vesikidutuksen käyttöä.

Britanniassa seurataan varmasti tarkkaan, uskaltaako May puolustaa esimerkiksi ihmisoikeuksia ja vapaakauppaa tapaamisessaan. Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn vaati, että May puolustaisi brittiarvoja vastustamalla tapaamisessa kidutusta. May vakuutti jo ennen vesikidutuksesta käytyä keskustelua, ettei pelkää nostaa esiin kysymyksiä, joista hän on erimielinen Trumpin kanssa.

– Erityissuhteen vuoksi voimme sanoa myös, kun jotain asiaa ei voi hyväksyä, May sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, AP, BBC, The Guardian