Orpo: Britannian ero ei saa kasvattaa Suomen EU-laskua

Unionin pitää ministerin mukaan säästää menoistaan, kun sen toiseksi suurin nettomaksaja poistuu.

Brexit
Petteri Orpo
Petteri OrpoVesa Moilanen / Lehtikuva

BRYSSEL Suomen nettomaksuosuus EU:lle ei saa kasvaa Britannian EU-euron seurauksena, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Muiden jäsenmaiden maksuosuudet uhkaavat kasvaa, sillä Britannia on unionin toiseksi suurin nettomaksaja. Se maksoi vuonna 2015 noin seitsemän miljardia euroa enemmän EU-budjettiin kuin se sai takaisin. Unionin koko budjetti oli 155 miljardia euroa vuonna 2016.

– Britannian jättämä aukko ei saisi kasvattaa meidän nettomaksua, vaan se [summa] pitäisi pystyä säästämään budjetin sisältä, Orpo sanoi iltapäivällä Brysselissä euromaiden valtiovarainministerikokouksen alla.

Britannian lähdön aiheuttaman vajauksen kokoa ei kuitenkaan tiedetä ennen kuin eron ehdot ovat tiedossa. On mahdollista, että EU saa jatkossakin tuloja Britannialta esimerkiksi tullimaksujen muodossa. Lisäksi EU yrittänee periä Britannialta mittavan erorahan, jonka tarkoitus on kattaa muun muassa maksamattomia budjettisitoumuksia ja eläkemaksuja.

Budjetti remontin tarpeessa

Suomen nettomaksu EU:lle oli 488 miljoonaa euroa vuonna 2015. Orpo ei ottanut kantaa siihen, mistä EU-budjetissa pitäisi säästää. Unionin suurimmat menot ovat rakennerahoja (34 prosenttia) ja maataloustukia (41 prosenttia), joista myös Suomi on hyötynyt.

Orpon mukaan uuden rahoituskehyksen yhteydessä olisi hyvä tilaisuus uudistaa laajemminkin EU:n rahankäyttöä. Hallituksen kanta on, että unionin menoja pitäisi kohdistaa enemmän uusiin tarpeisiin kuten maahanmuuton, työllisyyden ja turvallisuuden hoitamiseen.

– Kun EU:n pitää pystyä keskittymään tärkeisiin asioihin kuten työllisyyteen ja turvallisuuteen, sen pitää näkyä myös budjettirakenteessa, Orpo sanoo.

EU pohtii omia tulonlähteitä

Ministerin mukaan Britannian lähtön aiheuttaman aukon paikkaamista helpottaa se, että samaan aikaan kun Brexit-neuvotteluita käydään, EU ryhtyy rakentamaan omaa rahoituskehystään seuraavalle seitsemän vuoden kaudelle, joka alkaa vuonna 2021.

EU:n budjetin tulevaisuutta on pohdittu myös korkean tason työryhmässä, jonka puheenjohtaja Mario Monti esittelee raportin EU:n valtiovarainministereille huomenna perjantaina.

Montin raportin mukaan unionin olisi järkevää hankkia lisää omia tulonlähteitään sen sijaan että rahat kerätään pääosin jäsenmailta. EU voisi hankkia omaa rahaa esimerkiksi eurooppalaisesta yritysverosta, hiilidioksidiverosta tai ohjaamalla päästökaupan tuloja suoraan EU:lle.