Hyppää sisältöön

USA:n arktisten alueiden suurlähettiläs Suomelle: “Ennenaikaista toivoa huippukokousta”

Suomi aloittaa Arktisen neuvoston kaksivuotisen puheenjohtajakauden toukokuussa. Suomessa on elätelty toiveita Arktisen neuvoston huippukokouksesta, joka toisi samaan pöytään Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit.

Arktisen neuvoston yksi tavoite on suojella arktista aluetta, jonka herkkää luontoa ilmastonmuutos uhkaa.

Yhdysvaltain arktisten alueiden suurlähettiläs David Balton lyö jäitä hattuun toiveille, että Suomen puheenjohtajakaudella saataisiin Suomeen valtionjohtajatasoinen Arktisen neuvoston huippukokous.

– Presidentti Trump on ollut virassa vasta muutaman päivän. On vähän liian aikaista spekuloida tällä, mutta en sulkisi sitä poiskaan, Balton sanoo Yhdysvaltain suurlähetystössä Helsingissä.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettilään residenssi Helsingin Kaivopuistossa on tällä hetkellä vailla isäntää, sillä Obaman tehtävään nimittämä Charles C. Adams Jr. lähti maasta heti Donald Trumpin virkaan astuessa. Hän ehti olla Helsingissä vain alle kaksi vuotta.

Ennen Baltonin Suomen-vierailua osassa suomalaistiedotusvälineitä ehti jo kiertää väärä tieto, että Balton olisi uusi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs. Balton naurahtaa asialle, mutta sanoo, ettei panisi asiaa pahakseen.

”Arktisten alueiden politiikka tuskin muuttuu Trumpin myötä”

Balton on asiantuntijasuurlähettiläitä, joiden paikka ei hallinnon vaihdoksenkaan myötä ole katkolla. Hän onkin palvellut sekä demokraatti- että republikaanihallintoja. Pitkän kokemuksen suomalla varmuudella suurlähettiläs Balton tyynnyttelee huolia, että Yhdysvaltain arktisen alueen politiikka muuttuisi ilmastonmuutokseen epäilevästi suhtautuneen Trumpin kaudella.

– Meidän arktisen alueen politiikkamme ei ole muuttunut moneen vuoteen. Ja jos mennyt antaa osviittaa tulevasta, se ei varmaan muutu tulevan hallinnonkaan aikana, Balton arvioi ja sanoo olevansa varovaisen myönteinen.

Yhdysvaltain arktisten alueiden suurlähettiläs David Balton ei usko Trumpin muuttavan Yhdysvaltain arktisten alueiden politiikkaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

”Arktinen alue ei voi olla vain luonnonpuisto”

Suurlähettiläs Balton muistuttaa myös, että arktisilla alueilla asuu ihmisiä, eikä siihen näin ollen voi suhtautua vain luonnonpuistona. Elämisen edellytyksiä täytyy olla.

– Yhdysvaltain politiikkana on kaikki nämä vuodet ollut tasapainon löytäminen luonnonsuojelun ja talouskehityksen välillä. Meidän täytyy kehittää arktisia alueita, se ei ole vain puisto. Siellä asuvat ihmiset tarvitsevat töitä ja mahdollisuuksia talouskasvuun.