Rekan ojaan ajosta 7 000 litraa öljyä maastoon Salossa – "Torjunta on käytännössä katsoen mahdotonta"

Ojaan ajanut säiliörekka on saatu raivattua pois kantatiellä 52. Öljyvahinkoja kartoitetaan huomenna.

Salo
Säiliöautoa nostetaan ojasta Perniössä
Onnettomuus sattui 700 metriä etelään Saarijärventien ja Hästöntien risteyksestä.Eino Kossila / Yle

Kantatie 52:lla varhain torstaina tapahtuneen liikenneonnettomuuden välittömät raivaustyöt on saatu päätökseen ja tie on avattu liikenteelle. Onnettomuuden yhteydessä luontoon pääsi arviolta 7 000 litraa lämmitysöljyä. Ojaan ajaneessa täysperävaunurekassa oli kaikkiaan lähes 40 000 litraa öljyä.

– Öljyvahinkojen torjunta on keskeytetty yön ajaksi. Huomenna aamulla tehdään yhteistyössä ympäristöviranomaisten kanssa arvio öljyntorjuntatoimenpiteiden jatkosta, kertoo päivystävä päällikkö Mika Kontio Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Osa öljystä on valunut Kiskonjokeen. Kontion mukaan öljyntorjunta alueella on hankalaa ja leviäminen vaikeaa estää.

– Joen virtausnopeus on kohtalaisen voimakas. Kun vedessä on jääkansi, niin torjuntatoimenpiteiden käynnistäminen on käytännössä katsoen mahdotonta. Ollaan laskettu, että öljyä on voinut päästä jo mereen asti.

Vahinkoja päästään kartoittamaan kunnolla vasta huomenna, mutta jo nyt voi sanoa, että öljyntorjunta tulee kestämään pitkään.

– Meillä on torjunnassa kaksi painopistettä, välitön onnettomuuspaikka ja joki. Välittömän onnettomuuspaikan raivaus sujunee muutamassa päivässä. Joessa puhutaan viikoista jopa kuukausista.

– Jos jotain positiivista hakee, niin kyse on lämmitysöljystä eikä raskaasta polttoöljystä, koska lämmitysöljy höyrystyy. Ei se silti varmaan täysin häviä luonnosta kevään aikana. Varmasti ilmenee paikka paikoin hajuhaittaa, ja öljy voi tarttua rantoihin.