"Palautetaan Made in U.S.A. arvoonsa" – Trump selitti omilleen, mitä tarkoittaa tehdä Amerikasta jälleen suuri

Yhdysvaltain tuore presidentti piti puheen torstaina republikaanien tapaamisessa Philadelphiassa. Puhe sai vastaanottavaiselta yleisöltä raikuvia aplodeja.

Ulkomaat
Donald Trump.
Nicholas Kamm / Lehtikuva /AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheessa vilisi enimmäkseen tuttuja teemoja vaalilupauksista ja kampanja-ajalta, mutta myös joitain yksityiskohtia Trumpin politiikan agendasta: mitä tarkoittaa tehdä Amerikasta suuri jälleen.

– Puheita ilman tekoja on riittänyt. Tämä on meidän tilaisuutemme saavuttaa suuria, ja kestäviä muutoksia rakkaalle maallemme, Trump aloitti.

Esimerkinomaisesti hän pysähtyi hetkeksi pohtimaan öljy-, ja kaasuputkien sielunmaisemaa.

– Kysyin, mistä tuo putki tulee, ja te ette ilahtuisi, jos kertoisin mistä se tulee.

Hän kertoi pohtineensa, mikseivät putket ole amerikkalaisesta teräksestä, Yhdysvalloissa valmistettuja.

– Pystymme parempaan kuin tuontiputkien tekijät, ja halvemmalla.

– Oikeudenmukaisuuden hetki amerikkalaiselle työntekijälle on koittanut, Trump hehkutti jatkaen uuteen teemaan:

– Rajaturvallisuus on vakava kansallinen ongelma. Suurin osa Yhdysvaltoihin saapuvasta laittomasta maahanmuutosta ja rikollisuudesta tulee eteläisen rajan yli.

Amerikkalaiset eivät raja-aitaa maksa

Muuri tai aita on rakennettava Meksikon ja Yhdysvaltain välille Trump sanoi, mutta lisäsi, että hän on tehnyt selväksi meksikolaisille, että sitä eivät amerikkalaiset kustanna.

Muurikiista sai päivällä uuden käänteen, kun Trumpin hallinto ilmoitti, että mikäli maa ei suostu maksamaan raja-aitaa, ensi viikoksi suunniteltu maiden välisten johtajien tapaaminen on turha.

Meksiko vastasi Trumpin hallinnon vaatimukseen perumalla tapaamisen. Trump palasi puheessaan aiheeseen ja kertoi, että tapaaminen peruttiin yhteisymmärryksessä. Keskustelulinja asiassa pidetään kuitenkin auki.

– Mutta tapaaminen olisi hedelmätön, jos Meksiko ei maksa muuria, Trump toisti.

Toinen asia, mihin amerikkalaisten veronmaksajien ei tarvitse enää rahojaan laittaa, on NAFTA-kauppasopimus, Trump jyrisi. Trumpin mukaan sopimus on ollut amerikkalaisten kannalta täydellinen katastrofi syntymästään saakka ja maksanut miljardeja. Pelkästään Meksikosta tappiota on sopimuksen vuoksi tullut 60 miljardia dollaria, Trump laski.

Trumpin mukaan NAFTA olisi pitänyt neuvotella uudelleen jo vuosia sitten, mutta poliitikot ovat olleet liian kiireisiä muissa asioissa. NAFTAn sijaan Trump haluaa neuvotella kahdenvälisiä kauppasopimuksia.

– Se on maksanut miljoonia työpaikkoja ja tuhansien ja tuhansien tehtaiden sulkemisia. Sen lisäksi ne valtaisat rahamäärät, jotka amerikkalaiset ovat joutuneet maksamaan laittoman maahanmuuton vuoksi. Palautamme rikolliset niihin maihin, josta ne ovat lähtöisin, ja uskokaa minua, vaikka nuo maat eivät ota heitä takaisin, he tulevat pian ottamaan.

Amerikka ykkössijalla

Puheessaan Trump korosti jälleen amerikkalaisille olevansa johtaja, joka on amerikkalaisia varten, ja jolle Amerikka on ykkössijalla.

– Amerikkalaisilla on nyt presidentti, joka taistelee heidän oikeuksiensa puolesta, aivan kuten muiden maiden johtajat tekevät omien kansalaistensa puolesta.

– Muu maailma on hyötynyt Amerikasta liikaa, tästä tulee nyt loppu, hän jatkoi.

Trump muistutti puuttuvansa myös lainsäädäntöön esimerkiksi lakkauttamalla edeltäjänsä Obamacarena tunnetun lakipaketin.

– Se on katastrofi, hän toisti monta kertaa.

Veroalennuksia, ihmiset pois kortistosta

– Luomme miljoonia hyväpalkkaisia työpaikkoja poistamalla taloudellisia esteitä, jotka rampauttavat kilpailukykyämme. Keskeinen keino tässä on verouudistus, joka alentaa merkittävästi veroja keskiluokalta ja yrityksiltä, Trump julisti aplodien saattelemana.

– Meidän täytyy kunnioittaa perintöämme, amerikkalaiset tuotteet ja amerikkalainen työ, jolla olemme tämän maan rakentaneet.

Trump luetteli tukun amerikkalaisia autotehtaita, joille hänellä on hyviä uutisia kerrottavanaan.

– Pois kortistosta, takaisin töihin.

Maailman paras maa ansaitsee parhaan infrastruktuurin, hän jatkoi.

– Rakennamme uusia valtateitä, siltoja, rautateitä eri puolille maata. Infrastruktuuri on suurissa ongelmissa tällä hetkellä. Korjaamme asiat ensin, ennen kuin rakennamme uutta. Parannamme sotavoimiamme, ja pidämme parempaa huolta veteraaneista, Trump huudatti yleisöään.

Trump lupasi palauttaa työpaikat jopa hiilikaivosten työntekijöille.

Tavoitteena turvallisuuden lisääminen

– Moni ei tunne oloaan turvalliseksi. Philadelphiassa murhaprosentti on tasaisesti koko ajan nousussa, puhumattakaan Chicagosta. Mitä hemmettiä siellä on käynnissä, Trump kysyi. "Demokraatit", kuului yleisöstä, saaden aikaan äänekästä hörähtelyä kokoussalissa.

– Lisäämme poliisivoimia, Trump vastasi.

– Huomenna nimitän uuden puolustusministerin. He ovat panneet elämänsä allttiiksi tämän maan eteen.

Puheensa lopuksi Trump mainosti kokoavansa unelmajoukkueen täyttämään hallintonsa keskeiset paikat, ja muistutti kiinnittävänsä huomiota myös äänestämiseen liittyvissä haasteissa, niin, että turvallisuus olisi jatkossa parempi.

– Olemme vasta alussa tällä uskomattomalla matkalla. Aion seistä olka olkaa vasten teidän kanssanne ja tehdä joka päivä töitä sen eteen, että Amerikka on suuri jälleen, Trump päätti.

Lähteet: Reuters