Ministeriöt tukkanuottasilla liikenneverkkoselvityksestä – LVM kiistää valtiovarainministeriön moitteet

Liikenneverkkoselvitys haudattiin maanantaina, mutta keskustelu sen valmisteluvaiheista jatkuu.

politiikka
Valtioneuvostonlinna
Yle

Liikenne- ja viestintäministeriön sekä valtiovarainministeriön kiistely liikenneverkkoselvityksen vaiheista sai uusia kierroksia torstai-iltana.

LVM julkaisi hieman ennen iltayhdeksää tiedotteen, jonka mukaan valtiovarainministeriön virkamiehet olivat alusta asti mukana jo haudatussa liikenneverkkoyhtiön selvitystyössä.

– VM:n virkamiesten osallistumisesta sovittiin 11. maaliskuuta 2016 ministeri Bernerin ja valtiosihteeri Hetemäen tapaamisessa, johon osallistui myös useita virkamiehiä LVM:stä ja VM:stä, tiedotteessa kirjoitetaan.

LVM:n tiedotteen mukaan valtiovarainministeriön virkamiesten asiantuntemusta hyödynnettiin muun muassa verolaskelmissa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi toissapäivänä, että selvityksen tekijät eivät ottaneet huomioon valtiovarainministeriön varoituksia.

Tiedotteessa LVM myös kertoo, että se oli tietoinen autoveron poistamisen aiheuttaman markkinahäiriön riskistä.

Lännen media kertoi tänään (siirryt toiseen palveluun), että valtiovarainministeriö syytti viime perjantaina lähettämässään sähköpostissa liikenneministeriötä kovasanaisesti VM:n sivuuttamisesta.

– VM:ään ei ole missään vaiheessa saapunut tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ole tällaisia henkilöitä asettanut. VM ei toistuvista pyynnöistä huolimatta ole saanut valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. VM ei ole toimittanut myöskään kirjallista lausuntoa selvitykseen, koska sellaista ei ole pyydetty eikä selvitysluonnosta saatu. Lukuisia VM:n useaan otteeseen esittämiä vastalauseita, huolia tai varoituksia ei selvityksessä ole otettu huomioon, Lännen median mukaan sähköpostissa kirjoitettiin. Sähköposti lähetettiin hallituspuolueiden ministeriryhmien sihteereille ja ministereiden erityisavustajille.

Ministeriö myös julkaisi yhteenvedon koko selvityksen valmistelutyöstä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) julkisti selvityksen viikko sitten. Selvitys haudattiin tämän viikon maanantaina.