Nuoret ja sote nousivat pinnalle Alavuden vaalikiertueella

Yle Pohjanmaan, sanomalehti Ilkan ja Pohjalaisen kuntavaalikiertue piipahti torstai-iltana Alavudella. Keskustelu pyöri muun muassa soten, nuorten asioiden, palvelujen ja kaupungin kehittämisen ympärillä.

kuntavaalit
Ehdokkaita ja yleisöä vaalipaneelitilaisuudessa Alavudella.
Vaalipaneeli Alavudella kiinnosti ihmisiä niin paljon, että paikalle piti tuoda lisää tuoleja.Elina Niemistö/Yle

Alavuden kaupungintalolle oli kokoontunut torstai-iltana noin sadan hengen yleisö seuraamaan Yle Pohjanmaan ja sanomalehti Ilkan ja Pohjalaisen kuntavaalikiertuetta. Debattia kunnan asioista käytiin vaalipaneelissa kuuden eri puolueen kesken.

Paikalla olivat keskustan Lasse Anttila, kristillisdemokraattien Markku Kangasmaa, kokoomuksen Jari Kortesmäki, sosiaalidemokraattien Eila Koskinen, vihreiden Niina Laitio ja perussuomalaisten Yrjö Paukkunen.

Illan aikana keskustelun pyörteissä viuhuivat aiheet aina kaupungintalon saneeraamisesta nuorten asioihin. Lisäksi tapetilla olivat tietysti sote-palvelut sekä turvapaikanhakijat ja pakolaiset. Myös kaupunkikeskustan sijoittumisesta käytiin sananvaihtoa. Kaikki ehdokkaat pitivät tärkeimpänä teesinä työpaikkojen säilyttämistä paikkakunnalla.

Vaalipaneelin aikana saatiin myös vastaus siihen, kuka päättää Alavuden asioista. Ehdokkaiden mukaan päättävä elin on edelleen kaupunginvaltuusto, ei Vesa Keskinen.

Ruodinnan alla oli myös kuntaliitos Alavus-Töysä sekä kuntayhteistyö, kuten sanomalehti Ilkka kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Kuinka nuoret otetaan huomioon?

Alavuden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Veera Nieminen tiedusteli illan aikana ehdokkailta kuinka he huomioivat nuorison, jos tulevat valituksi valtuustoon. Ehdokkailta ei löytynyt nuorisovaltuuston puheenjohtajalle kovin konkreettisia ajatuksia. Ennemminkin ehdokkaat kaipasivat ajatuksia nuorten suunnasta.

– Lähtekää mukaan vaikuttamaan kuntavaaleissa ja tulevina valtuutettuina, se on ainoa tie. Ei pidä jäädä vain kuunteluoppilaaksi, rohkaisi nuoria perussuomalaisten Yrjö Paukkunen.

– Lukion säilyminen on tärkeä asia, kun ajatellaan nuorten pysymistä paikkakunnalla, totesi Lasse Anttila.

– Nuorten hyvinvointi voisi parantua sillä, että lisäisimme koulunuorisotyötä yläkouluikäisille, sanoi vihreiden Niina Laitio.

– Nykyajan nuoren tarpeita ei osaa vanhempi ihminen käsittää. Kyllä jonkun pitää tulla se meille sanomaan, totesi kokoomuksen Jari Kortesmäki.

Peruskorjaus vai kokonaan uusi kaupungintalo?

Vaalipaneelin keskustelijoiden mielipide Alavuden kaupungintalon kohtalosta vaihteli. Kaikki olivat kuitenkin yhteistuumin sitä mieltä, että ensin on tehtävä laskelmat kannattako rakennus saneerata vai pitäisikö tilalle rakentaa uusi.

– Pääasia on, että henkilöstöllä on terveet tilat, joissa työskennellä, sanoi sosiaalidemokraattien Eila Koskinen.

– Minulla huonoja kokemuksia siitä, että on peruskorjattu. Se on ollut joissakin tapauksissa rahaa kankkulan kaivoon, totesi purkamisen puolella ollut vihreiden Niina Laitio.

Paikalle saapuneen yleisön äänestäessä kaupungintalon peruskorjaus sai eniten kannatusta.

Missä on Alavuden keskusta?

Alavuden keskustan kehittäminen ja Tuurin kauppakeskittymän rooli puhutti myös paneelin ehdokkaita. Kokoomuksen Jari Kortesmäen mielestä Alavuden keskustaa tulee kehittää asumisen keskuksena ja Tuuria puolestaan viedään eteenpäin kaupankeskittymänä.

– Se ei onnistu väkisin, että me kehitämme tätä Alavuden keskustaa kaupalliseksi keskukseksi. Jos ihmiset eivät käy täällä kaupassa, niin se on kuin päätä hakkaisi puuhun. Kehityssuunta on viihtyisä asumiskeskusta, sanoi kokoomuksen Jari Kortesmäki.

– Hallinnollinen keskus on Alavuden keskusta. Kaupallinen keskus on Tuurissa, mutta palveluja pitää pystyä turvaamaan myös Alavuden nykyisessä keskustassa, totesi keskustan Lasse Anttila.

Yleisöltä kysyttäessä suurin osa kannatti Alavuden keskustan paikaksi nykyistä sijaintia. Tuuri Alavuden keskuksena sai vain vähän kannatusta.

Tallenne keskusteluillasta on katsottavissa Yle Areenassa.