Britannian pääministeri Yhdysvalloissa: Britannian ja Yhdysvaltojen ei tule enää sekaantua muiden maiden asioihin

Theresa May puhui republikaanipoliitikoille Philadelphiassa. Perjantaina hän tapaa presidentti Donald Trumpin.

Britannia
Britannian pääministeri Theresa May.
Britannian pääministeri Theresa May.EPA / Andy Rain

Britannian ei tule palata "menneisyyden epäonnistuneeseen politiikkaan", linjasi Britannian pääministeri Theresa May puhuessaan republikaanipoliitikoille myöhään torstaina Suomen aikaa Philadelphiassa.

Mayn on määrä tavata Yhdysvaltain presidentti Donald Trump perjantaina. Hän on ensimmäinen ulkomainen valtionjohtaja, jonka Trump tapaa.

Puheessaan May teki pesäaeroa edeltäjiensä David Cameronin ja Tony Blairin ulkopolitiikkaan. May antoi samalla ensimmäisiä viitteitä omasta ulkopoliittisesta linjastaan.

"Ne päivät ovat ohi, jolloin Britannia ja Yhdysvallat sekaantuivat itsenäisten maiden asioihin, jotta maailma muuttuisi haluamamme näköiseksi", May sanoi.

EU:sta eroavan Britannian pääministerin puhe oli osin lähellä Trumpin ajatuksia. Hän luonnehti Trumpia ystäväksi ja liittolaiseksi, mutta varoitti tätä kääntämästä selkäänsä kansainvälisille instituutioille ja poliittisille arvoille.

Mayn mukaan Britannian ja Yhdysvaltojen on kuitenkin pidettävä kiinni velvollisuuksistaan "globaalien haasteiden" selvittelyssä.

Lisäksi hän totesi, että islamistinen ääriajattelu ja sen puolesta taistelevat radikaalit pitää erottaa islamin rauhanomaisesta valtavirrasta.

Lähteet: AP, Reuters