Supertähtenä Las Vegasissa Selänteen kanssa – Suomessa pesäpalloilijaa ei mielletä huippu-urheilijaksi

Sotkamon Jymyn lukkari Toni Kohonen elää vielä 40-vuotiaana huippu-urheilijan arkea. Monelle hän on kuitenkin tuntematon, sillä pesäpalloilijaa ei mielletä huippu-urheilijaksi.

ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat)
Toni Kohonen ja muut Supertähdet-ohjelmaan osallistuvat urheilijat.
Toni Kohosen lisäksi Teemu Selänteen luotsaamaan Supertähdet-ohjelmaan osallistuvat toisella kaudella Matti Nykänen, Sami Hyypiä, Peetu Piiroinen, Minea Blomqvist ja Eeva Wahlström.Valtteri Hirvonen / Yellow Film & TV

Miehet kerääntyvät toistensa ympärille. Tuulettavat. Jonkun lippalakki lentää nurkkaan. Pukukopin ankeus ei haittaa. Koko kesä on lyöty palloa, juostu kunnareita, otettu koppeja ja näytetty merkkejä, joiden merkitystä vastustaja on joutunut arvaamaan. Kun mestaruus on saatu omalle joukkueelle, on olo kuin supertähdellä.

– Kaikki siitä haaveilevat, mutta harva siihen pääsee. Ja kun pääsee, pitää hetkestä ottaa ilo irti!

Näin tuossa hetkessä ajattelee sotkamolainen Toni "Kode" Kohonen, Sotkamon Jymyn lukkari. Mies, joka on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran ja saanut Suomen mestaruuden merkiksi kymmenen kertaa kultaisen mitalin.

Toni Kohonen.
Toni Kohonen ohjelman kuvauksissa.Valtteri Hirvonen / Yellow Film & TV

Ehkä näistä syistä hän tuli valituksi Teemu Selänteen luotsaamaan Supertähdet-ohjelmaan, jonka kuvauksista Kohonen palasi reilu viikko sitten. Nelosen ohjelmaa kuvattiin Las Vegasissa ja Toni Kohonen on ottanut täydellisesti haltuun tutun sanonnan "Mitä tapahtuu Las Vegasissa, jää Las Vegasiin".

Jotain hän silti suostuu valottamaan ainutlaatuisesta reissusta, jossa matkakumppaneina oli entisiä ja nykyisiä huippu-urheilijoita kuten Matti Nykänen ja Sami Hyypiä.

Onko tämä pilasoitto?

Toni Kohonen sai viime syyskuussa soiton tuotantoyhtiöltä. Entuudestaan tuttu Teemu Selänne oli ehdottanut tuttuaan Kohosta ohjelmaan. Miehet olivat tutustuneet Sotkamossa, jossa Teemu vetää jokakesäisen kiekkoleirin.

– Ensin mietin, että onko tämä jokin pilasoitto, Kohonen muistelee ensimmäisiä tuntemuksiaan.

Vuorokauden mietintätauon jälkeen Kohonen päätti tarttua tilaisuuteen.

– Ja näin jälkikäteen voi sanoa, että onneksi lähdin.

Toni Kohonen.
Kohonen toivoo, että ohjelman myötä arvostus pesäpalloilijoita kohtaan kasvaisi.Niko Mannonen / Yle

Kohonen palasi reilu viikko sitten kuvauksista Las Vegasista, jossa ohjelmaa kuvattiin pari viikkoa tiukalla aikataululla. Vapaa-aika jäi reissussa vähiin, sillä kamera pyöri käytännössä koko ajan. Kuvauspäivä alkoi aamulla kahdeksalta ja kameran punainen valo sammui illalla yhdentoista aikaan.

– Olihan se mielenkiintoista, kun kamera seurasi periaatteessa koko ajan. Muutamia taukoja oli niin, että välillä sai vaikka köllötellä huoneessa ja katsoa NHL:ää tai treenata. Kuvauksen kohteena olo unohtui yllättävän helposti, Kohonen kertoo.

Lisäksi Kohosta kuvattiin syksyllä muutaman päivän ajan Sotkamossa.

Pesäpalloilijakin on huippu-urheilija

Pesäpallohysteria iskee mestaruuskamppailujen ollessa kiihkeimmillään. Suurelle yleisölle se saattaa olla ainut hetki, kun kansallislajin olemassaolo muistetaan. Pesäpalloilijoille nuo kesän kiihkeät mestaruuskamppailut tarkoittavat ympärivuotista treeniä.

– Varmasti urheilijoiden kesken arvostusta pesäpalloilijoita kohtaan on, mutta ehkä suuri yleisö ei vielä tiedä, millainen huippu-urheilija pesäpalloilija on, Kohonen pohtii.

Teemu on huono häviämään, mutta sehän tiedetään ihan yleisesti.

Toni Kohonen

Hän toivookin, että vaikkapa juuri Supertähdet-ohjelman myötä arvostus pelaajia kohtaan kasvaa.

– Olemme huippu-urheilijoita ja jotkut meistä tekevät jopa täysipäiväisesti tätä hommaa. Ei meidän laji kalpene kansainvälisiin lajeihin verrattuna, vaikka laji onkin kansallinen.

Esimerkiksi Kohosen kohdalla kesän huippukunto tarkoittaa talvikaudella jopa kaksia treenejä päivässä. Toiset vedetään joukkueen kanssa, toiset itsenäisesti.

– Toinen on se, että pääkaupunkiseudulle vaaditaan oma joukkue, niin sielläkin nähdään, millaista huippu-urheilua pesäpalloilu on.

Yhteinen sävel löytyi helposti

Huhtikuussa alkavan Supertähdet-ohjelman toisen kauden muut tähdet ovat Matti Nykänen, Sami Hyypiä, Peetu Piiroinen, Minea Blomqvist ja Eva Wahlström.

Kohoselle vain jalkapalloilija Sami Hyypiä oli tuttu niiltä ajoilta, kun Kohonen pelasi Kouvolassa ja Matin kanssa oli joskus tullut vaihdettua muutama sananen. Tutustuminen oli kuitenkin kaikkien kanssa yllättävän helppoa.

– Voi sanoa, että kun seitsemän huippu-urheilijaa istahtaa saman pöydän ääreen, löytyy yhteinen sävel yllättävän äkkiä.

Kohonen uskoo, että samalla porukalla tullaan istumaan joskus jatkossakin yhden pöydän ympärille.

Toni Kohonen.
Supertähdet-ohjelmassa urheilijat osallistuivat monenlaisiin aktiviteetteihin. Valtteri Hirvonen / Yellow Film & TV

Kohoselta on turha udella paljastuksia muista urheilijoista, sillä "ei ole mitään paljastettavaa ja jos Vegasissa jotain tapahtuisikin, jää se sinne".

Yhden asian Toni Kohonen kuitenkin paljastaa.

– Teemu on huono häviämään, mutta sehän tiedetään ihan yleisesti. Myös Eva on aika kilpailuhenkinen, Kohosen mukaan näistä aineksista syntyi mielenkiintoisia tilanteita.

Niin kai sen on oltavakin. Jos urheilijalla ei ole nälkää menestykselle, ei hänestä tule huippu-urheilijaa.

Korjattu: 30.1.2016 kello 16:35 Eva Wahlströmin nimi. Aikaisemmin jutussa luki virheellisesti Eeva Wahlström.