Arkkipiispa Ylelle: Ei syytä luopua vihkimisoikeudesta

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo, että kenenkään avioliittoa ei laitettaisi omien kirkkopoliittisten päämäärien välikappaleeksi.

avioliittolaki
Arkkipiispa Kari Mäkinen
Evankelis-luterilainen kirkko kertoi tällä viikolla selvittävänsä, että millaisia vaikutuksia kirkolle tulisi vihkimisoikeudesta luopumisesta. Arkkipiispa Kari Mäkinen pohdiskeli Aamu-tv:ssä vaikutuksia ja toivoi, että samaa sukupuolta olevien vihkimiskysymys ei kärjistyisi liikaa.

Maaliskuussa voimaan tuleva sukupuolineutraali avioliittolaki on saanut kirkon puntaroimaan vihkimisoikeudesta luopumista. Piispainkokous päätti tällä viikolla tehdä selvityksen, mitä vaikutusta tällä olisi.

Mukana selvityksen ohjausryhmässä olevan arkkipiispan Kari Mäkisen mielestä vihkimisoikeudesta ei ole syytä luopua.

– Ei ainakaan siitä syystä, että nyt avioliittolaki muuttuu. Jos on muita syitä, niin se on eri asia. Mutta ei tämän samaa sukupuolta olevan avioliiton takia.

– Kirkkohan ei ole tässä maailmassa sen takia, että se vihkii avioliittoon vaan kirkko on olemassa Kristuksen takia. Mutta avioliittoon vihkiminen on ihmisten kannalta merkityksellinen juttu, Mäkinen huomauttaa.

On mahdollista, että vihkimisoikeudesta luopuminen voisi vaikuttaa kirkon jäsenmäärään.

– Selvityksessä yritetään myöskin katsoa tällaisia asioita, että mitä se mahtaisi tarkoittaa, ja mitä seurauksia eri vaihtoehdoista olisi.

Tulossa kirjava tilanne

Noin kuukauden kuluttua sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan. Piispankokouksen viime syksyisen selonteon mukaan kirkko ei tarjoa samaa sukupuolta oleville pareille kirkollista vihkimistä tai kirkollista siunaamista.

Toisaalta Helsingin hiippakuntaneuvosto on ilmoittanut, että papit voivat vihkiä maaliskuusta lähtien myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Mäkisen mukaan pappien ohjeet lähtevät siitä, että samaa sukupuolta olevien avioliitto solmitaan maistraatissa.

– Minkälainen juhla kirkossa tai papin kanssa on sen jälkeen, niin meillä ei ole päätettyä mallia siitä. Se tarkoittaa sitä, että tilanne tulee olemaan aika moninainen ja kirjava.

Mäkinen toivoo, että asian myötä ei hakeuduttaisi konflikteihin ja että oikeusprosessit vältettäisiin. Mäkinen ei usko, että kirkon tulevaisuutta pitkän päälle rakennetaan sanktioiden ja oikeusprosessien varaan.

– Nyt on hyvä, että ymmärretään ne ohjeet, jotka ovat olemassa. Ja myöskin se, että kenenkään avioliittoa ei laitettaisi omien kirkkopoliittisten päämäärien välikappaleeksi.

– On ihan mahdollista, että ohjeista huolimatta joku pappi vihkii ja mitä siitä seuraa, niin sitä ei pysty ennakoimaan.