Sodankylän kanttorin potkut nurin hallinto-oikeudessa – vastusti Peppi Pitkätossun laulua muistotilaisuudessa

Vaikka kanttorilla on nyt teoriassa oikeus palata virkaansa, kirkkoherra pitää sitä käytännössä "hyvin vaikeana vaihtoehtona".

kanttorit
Sodankylän kirkko
Sodankylän YLE / Elina Melamies

Sodankylän kanttorin irtisanominen on kumottu Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa. Seurakunta irtisanoi kanttorin runsas vuosi sitten, lokakuussa 2015.

Hallinto-oikeuden mukaan irtisanominen oli kuulunut kirkkoneuvostolle eikä kirkkovaltuustolle. Samalla hallinto-oikeus kumosi irtisanomista edeltäneet virastapidättämiset, koska kanttoria ei oltu kuultu asianmukaisesti.

Kanttori sai potkut yhteistyöongelmien vuoksi, hän oli muun muassa vastustanut Peppi Pitkätossun lähtölaulun esittämistä muistotilaisuudessa. Hän yritti estää myös Veteraanin iltahuudon esittämisen kirkossa.

Vaikka teoriassa kanttorilla on nyt oikeus palata virkaansa, Sodankylän kirkkoherran Hanna Kuusela pitää sitä käytännössä ongelmallisena.

– Seurakunnalta oli vahva viesti, kun hänet irtisanottiiin. Näen hyvin vaikeana vaihtoehdon, että hän palaisi tänne töihin kaiken tapahtuneen valossa, Kuusela sanoo.

Kuuselan mukaan päätöksestä mahdollisesti valitetaan Korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai kanttorin kanssa yritetään tehdä sopimus. Asiasta päättää Sodankylän kirkkoneuvosto ensi kuun alkupuolella.