Hyppää sisältöön

Suomen ehkä oudoin tanssiteos ensi-iltaan – treenit 30 asteen pakkasessa, esitys tähtitaivaan alla

Kansallisbaletin entinen ballerina houkutteli tanssijaystävänsä Inariin. Syntyi teos, joka vedetään lumessa ja pakkasessa.

Tanssijat Auri Ahola (vas.) Unna Kitti ja Pekka Louhio esiintyvät Inarin Revontuliteatterissa teoksellaan Jotteeh. Kuva: Uula Kuvaja / Yle

INARI Pekka Louhio liukastelee Inarin lumiteatterissa saamelaisissa karvakengissä. Hän on yksi Suomen työllistetyimmistä miestanssijoista, joka nähdään keväällä Kansallisbaletin Kullervon pääroolissa. Tero Saarinen on tehnyt siihen koreografian. Nyt Louhio on todella kaukana Kansallisbaletin mukavuuksista. Tanssitaitelija ja koreografi Auri Ahola on pannut hänet ja Unna Kitin harjoittelemaan pakkaseen teostaan Jotteeh. Louhio on tanssijana koetuksella.

– Suurimpia haasteita tässä teoksessa on ehkä kova pakkanen, mikä käy keuhkoihin tosi kovasti. Sen kanssa on taisteltu harjoitusperiodin aikana, Louhio sanoo.

Inarinsaamelainen Ahola, teoksen koreografi, haluaa tehdä esityksellään kunniaa saamelaisten vuotuismuutolle. Aholan isoisän äiti oli viimeisillään raskaana, kun perhe käveli Jäämereltä Inariin. Isoisä oli nelivuotias.

– Siinä ne vaan kävelivät sellaisia taipaleita, jotka metsähallitus luokittelee tänä päivänä vaativaksi vaellusreitiksi, Ahola sanoo.

Esitystä harjoiteltiin ensin harjoitussalissa, sitten odoteltiin sopivia kelejä, jotta askeleita päästiin pikku hiljaa siirtämään lumelle.

– Ensimmäinen harjoitus oli ikimuistoinen. Ajattelin, että tanssijat eivät varmaan enää koskaan halua tehdä mitään kanssani, Ahola sanoo.

Jotteeh, kantaesitys Inarin Revontuliteatterissa 27. tammikuuta.

Kuva: Uula Kuvaja / Yle
.
.