Telian tulos putosi, Elisan nousukiidolle jatkoa

Suurimmat Suomessa toimivat teleyhtiöt julkistivat perjantaina tilinpäätöksensä. Toisen viesti oli hyvä ja toisen huonompi.

teleoperaattorit
Nuoret tutkivat kännyköitään.
Tiina Jutila / Yle

Teleyhtiö Telian liiketulos ilman kertaeriä laski noin neljäsosalla loka-joulukuussa 3,7 miljardiin Ruotsin kruunuun eli 391 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski puolitoista miljardia kruunua 21,1 miljardiin kruunuun.

Suomen liiketoiminnassa etupäässä Sonera-nimellä toimiva Telia menetti liittymiä täkäläisillä markkinoilla. Palveluliiketoiminnassa Teliaa painoi juurikin Suomi, missä edelleen perinteisten puhelinliittymien ja etenkin kiinteiden laajakaistaliittymien kysyntä heikkeni.

Telia menetti Suomessa kiinteitä puhelinliittymiä, mobiililiittymiä ja laajakaistaliittymiä. Vain TV-palvelujen kysyntä kasvoi Suomessa. Selvästä yksikköpudotuksesta huolimatta Telia sai lojaaleilta suomalaisasiakkailta euroissa enemmän myyntiä kuin vuotta aiemmin.

Elisalla puolestaan oli valoisampi loppuvuosi. Elisallakin mobiililiittymäkanta pieneni, mutta kiinteiden laajakaistaliittymien tilaukset kohenivat. Vertailukelpoinen liikevoitto paisui 85 miljoonaan euroon vuoden 2015 loka-joulukuun 77 miljoonasta.

Elisan liikevaihto kasvoi 30 miljoonalla eurolla 434 miljoonaan. Kun punnitsee koko vuotta 2016, sekä liikevaihto että tulos olivat ennätykselliset.

Osakseen kehityksessä näkyy Elisan ostaman Anvian liiketoimintojen positiivinen vaikutus.

Sekä Sonera että Elisa kuvaavat televiestintämarkkinoiden kilpailua haastavaksi. Telia odottaa kertaeristä puhdistetun liiketuloksen pysyvän karkeasti samansuuruisena tänä vuonna kuin viime vuonna. Elisan näkymä perustuu puolestaan samansuuruiseen liikevaihtoon tai "hieman parempaan" kuin viime vuonna.