1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-teema

Sananvapaus on vaikea laji – tule keskustelemaan A-teemaklubille vihapuheesta

A2-iltojen seuraaja A-teema nostaa tällä kertaa keskiöön vihapuheen. Mikä on sananvapautta ja missä alkaa vihapuhe? Mm. sitä pohditaan ympäri Suomea 2. helmikuuta.

A-teema
A2-illan panelisteja olivat mm. Timo Perälä (vas.), Jussi Tukiainen, Tiina Kolehmainen ja Minna Ruokangas. Nettilähetystä tekivät mm. Hanna Juopperi ja Jarno Tahvanainen.
Oulun Oluhuone Leskisessä pohdittiin marraskuussa yksinäisyyttä. Nyt klubin keskustelunaiheena on vihapuhe. Arto Veräjänkorva / Yle

A-teeman ensimmäinen keskusteluohjelma uudella kanavapaikalla TV1:ssä käy käsiksi vihapuheeseen. Ohjelmassa kysytään, miksi niin poliitikkojen, viranomaisten kuin kansalaistenkin niskaan satava vihapuhe on lisääntynyt. Pohdinnassa on myös, miten vihapuhetta voisi torjua.

Samojen kysymysten äärellä ovat myös jälleen kokoontuvat klubit. Yhteensä kuudella paikkakunnalla järjestettävissä klubeissa aiheeksi nousee muun muassa yksilön vastuu vihapuheesta. Kuuluuko sananvapauteen vastuu sanomisistaan? Kenen pitäisi puuttua vihapuheeseen?

Klubeille on kutsuttu vieraita, jotka kertovat omista kokemuksistaan vihapuheesta. Esimerkiksi Joensuussa klubille osallistuu vuoden pakolaismieheksi valittu yrittäjä Ali Giray, jonka kohtaama viha on muuttunut myös teoiksi.

Turussa kuullaan, miten jokainen voi omalla toiminnallaan vastustaa rasismia.

Kajaanissa ja Tampereella keskustelun tärkeäksi kohderyhmäksi on nostettu nuoret. Kajaanin nuorisotyössä on kehitetty keinoja vihapuheen käsittelyyn. Tampereella nuoret kokeilevat illan aikana itse vihapuheen tunnistamista klubille kutsuttujen panelistien kanssa.

Helsingin ja Oulun klubeilla tavataan mm. rohkeita ihmisiä, jotka ovat vihapuheista huolimatta toteuttaneet itseään haluamallaan tavalla.

A-teemaklubit ovat avomia tilaisuuksia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Jokainen aiheesta kiinnostunut on tervetullut mukaan keskusteluun torstaina 2. helmikuuta.

Täältä löydät lähimmän A-teemaklubisi:

Helsinki: (siirryt toiseen palveluun) Manalan kellari

Turku: (siirryt toiseen palveluun) Tiirikkala

Tampere: (siirryt toiseen palveluun) Fazer Cafe Tempo

Joensuu: (siirryt toiseen palveluun) Rock-klubi Kerubi

Oulu: (siirryt toiseen palveluun) Oluthuone Leskinen

Kajaani: (siirryt toiseen palveluun) Viinibaari Maria P.

Vihapuhe vyöryy Suomen yli. Vihaa ryöppyää poliitikkojen, viranomaisten ja kansalaisten niskaan. Miksi vihapuhe on lisääntynyt? Missä menee vihapuheen ja sananvapauden raja? Miten vihapuhetta voidaan torjua? A-teema: Vihapuhe Yle TV1 ja Yle Areena 2.2. klo 21.05 alkaen. #ateema

Lue seuraavaksi