Koirien influenssarokotteella halutaan estää myös ihmisten pandemia

Jos koirien influenssavirus muuttuu niin, että se alkaa levitä myös ihmisiin, meiltä puuttuu siihen vastustuskyky.

virustaudit
Mustan- ja valkeankirjava koira makaa nahkasohvalla viltin alla.
Kun kuono vuotaa ja on kuumetta, hoidoksi suositellaan samaa kuin ihmisille: lepoa ja nesteitä.University of Rochester School of Medicine and Dentistry

Kun influessakausi uhkaa, riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä ja usein muitakin kehotetaan rokotuttamaan itsensä. Koirille ei ole myynnissä tehokasta rokotetta, vaikka niitäkin vaivaa kaksi A-influenssavirusta.

Oireet muistuttavat ihmisen nuhakuumetta: kuono vuotaa, yskittää, ja lämpö nousee. Pahimmillaan iskee keuhkokuume, jolloin ei voi enää puhua pelkästä nuhakuumeesta.

Yhdysvaltalaisessa Rochesterin yliopistossa (siirryt toiseen palveluun) on nyt kehitetty kaksi uudenlaista rokotetta. Tavoitteena on sekä suojella koiria flunssalta että estää sellaisen uuden virusmutaation syntyminen, joka voisi tarttua ihmisiin ja alkaa levitä heidän joukossaan.

Tauti pyritään pysäyttämään kuonoon

Nykyiset koirainfluenssarokotteet perustuvat tapettuihin tai toimintakyvyttömiksi tehtyihin viruksiin, minkä takia teho on lyhytaikainen. Tuoreen tutkimusten pohjana oli elävä virus, jota heikennettiin geneettisellä muuntelulla.

Tavoitteena oli, että kun koira nuuhkaisee taudin aiheuttajan kuonoonsa, sen limakalvoilla syntyvä immuunivaste pysäyttää viruksen eikä päästä sitä keuhkoihin.

Journal of Virology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan laboratoriotulokset ovat parempia kuin nykyisin käytössä olevien rokotteiden teho. Seuraavaksi asiaa on määrä testata käytännössä.

Virus hyppäsi hevosesta koiraan

Vaikka kummankaan koirien influenssaa aiheuttavan A-viruksen ei tiedetä tarttuneen ihmisiin, vaara on virusten nopean mutaatiovauhdin vuoksi olemassa.

Juuri nyt Yhdysvaltain koiria sairastuttaa H3N8-virus. Se oli vuosikymmeniä hevosten virus, mutta runsaat kymmenen vuotta sitten se havaittiin ensi kertaa koirassa.

Sittemmin virus on muuttunut niin, että se pystyy nyt tarttumaan koirasta koiraan. Tartuntoja on esiintynyt etenkin kenneleissä ja koiratarhoissa.

Koska nämä virukset ovat koirillekin vielä varsin uusia, harvoilla on niihin vastustuskykyä.

H3N2-lintuinfluenssaviruksen puolestaan todettiin sairastuttavan myös koiria Etelä-Koreassa kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen tartuntoja on havaittu Kiinassa, Thaimaassa ja toissa vuodesta alkaen myös Yhdysvalloissa, kertoo Yhdysvaltain tartuntatautivirasto (siirryt toiseen palveluun).

Koirien lisäksi myös joitakin kissoja on sairastunut, eli virus näyttää jatkaneen muodonmuutostaan.

Koska nämä virukset ovat koirillekin vielä varsin uusia, harvoilla on niihin vastustuskykyä. Viruksen saatuaan lähes kaikki sairastuvat, mutta kuolemaksi tauti sentään on harvoin.

Koiran ja ihmisen läheisyys lisätekijä

Jos ihmisestä tulisi niin ikään laji, johon koirainfluenssavirukset pystyvät pureutumaan, ihmiskunnalla ei olisi niille vastustuskykyä. Pahimmillaan tuloksena voisi olla maailmanlaajuinen pandemia, jollaisesta saatiin kokemusta sikainfluenssan yhteydessä vuosina 2009–2010.

Koska koirat elävät läheisesti ihmisten kanssa, monet suorastaan kainalossa, mutatoituneen viruksen leviäminen olisi todennäköisempää kuin sioista ihmisiin loikannut pandemia.

Paras keino suojautua on estää uhka ajoissa eli suojella koiraa influenssalta, sanoo Rochesterin yliopiston rokotetutkimuksen johtaja Luis Martínez-Sobrido.