1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Tuore laskelma soteuudistuksen vaikutuksista: "Eniten menojen alenemaa tulee kasvaviin kehyskuntiin"

Sote-uudistus helpottaa monen kunnan taloutta, kun kovimmat ikääntymisen ja erikoissairaanhoidon kulujen kasvun tuomat paineet siirtyvät maakunnille.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreen laskelman mukaan sote-uudistus tuo helpotuksen tiukan talouden kanssa piehtaroiviin kuntiin, sillä uudistus poistaa kovimmat talouspaineet kuntien niskasta.

Keventymistä selittää kunnan ikärakenne ja ikääntyvien palveluiden siirtyminen maakunnalle, kertoo laskelman tehnyt hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä.

– Näyttää siltä, että uudistus ihan aidosti poistaa taakkaa varsinkin kasvukunnilta ja ne pystyvät ihan oikeasti keskittymään ja rahoittamaan elinvoima-asiaansa, joka on noussut kuntien toimialassa hyvin korkealle.

Laesterän mukaan monelle on varmasti iso yllätys, että suurimpia hyötyjiä sote-uudistuksesta eivät ole isot kaupungit eivätkä pienet kunnat.

Kuntien palveluista juuri perusturvan palvelut ovat kasvaneet nopeammin kuin mitä kuntien oma rahoituskyky on riittänyt.

Eero Laesterä

– Eniten menojen alenemaa tulee niihin kasvaviin kehyskuntiin, jotka ovat tällä hetkellä ikärakenteeltaan edukkaita ja myös palvelukustannuksiltaan edukkaita, koska ne eivät joudu seuraavan 10 vuoden aikana maksamaan sitä isoa palvelumassaa, joka niille muuten tulisi maksettavaksi.

Ongelmana on tähän asti ollut kustannustason nousu, sanoo Eero Laesterä.

– Kuntien palveluista juuri perusturvan palvelut ovat kasvaneet nopeammin ja enemmän kuin mitä kuntien oma rahoituskyky on riittänyt. Tämä on näkynyt mm. pikkukoulujen lopettamisina ja veroprosenttien nostoina.

Vesilahti, Pälkäne ja Pirkkala voittajia

Laskelman mukaan esimerkiksi Pirkanmaalla paine kuntatalouteen kevenisi 19 kunnassa vuoteen 2030 mennessä - menot alentuisivat keskimäärin 142 euroa asukasta kohti.

Suurimpia voittajia ovat Vesilahti, Pälkäne ja Pirkkala. Vesilahdella kevennys asukasta kohden on 435 euroa, Pälkäneellä 302 ja Pirkkalassa 240 euroa. Eero Laesterän mukaan selittävänä tekijänä on muutto.

Näyttää siltä, että uudistus ihan aidosti poistaa taakkaa varsinkin kasvukunnilta.

Eero Laesterä

– Vesilahden kuntaan on muuttanut paljon lisää väkeä ja se on hyvin matalan ikärakenteen kunta. Pirkkala on toinen iso menojen keventäjä.

Kustannuspaine kevenee, kun ikääntymisen kustannukset siirtyvät maakunnille, sanoo Laesterä.

– Nämä ovat niitä kuntia, jotka ovat ikääntymässä hyvin nopeasti. Esimerkiksi Pirkkalan kunta on vuoteen 2025 ikääntymässä ihan Suomen ennätysluokkaa. Ikääntyminen toisi tullessaan aika ison määrän ikäihmisten palveluiden rahoittamista, ja tämä kustannus poistuu nyt maakunnan vastuulle.

Toisessa päässä laskelmia on mm. Tampere, jonka rahoitustaakka kasvaa 53 euroa asukasta kohden eli se joutuu keräämään lisäeuroja rahoittaakseen kaupunkiin jäävät palvelut.

– Summa on kuitenkin niin pieni, että Tampereen kaupunki pystyy sote-ja maakuntauudistuksen jälkeenkin edelleen miettimään rahoitustaakkaansa nykyistä helpommin.