1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lemmikkieläimet

Ani harva lopettaa lemmikkinsä itse – "Jos asia menee niin kuin pitää, se on hyväksyttävää"

Lemmikin viimeinen matka suuntautuu yleensä eläinlääkäriklinikalle. Eläimen lopettaminen itse on vaativa toimenpide, mutta laki sallii sen tietyin ehdoin.

lemmikkieläimet
A Hungarian Vizsla dog retreives a pheasant during a fowl and upland game hunting skill competition of vizsla breeds organised by the Hungarian Hunters’ National Chamber in Soponya, Hungary, 15 October 2016.
Lemmikkieläin tietää kuluja, joista viimeisin on usein eläimen asiallinen lopettaminen eläinlääkärin toimesta.Boglarka Bodnar / EPA

KajaaniVielä muutama vuosikymmen takaperin oli paljon nykyistä tavallisempaa, että lemmikki saateltiin viimeiselle matkalleen kotioloissa. Esimerkiksi 1980-luvullakaan eläinlääkäreitä ei ollut joka kulmalla etenkään maaseudulla.

Kajaanilaisen eläinsairaala Countrypoliksen eläinlääkäri Marja Ojalehdolle 1980-luku tuokin mieleen valtavan kiireen, kun Kainuussa ei ollut eläinlääkärien päivystyspalveluita. Silloin töitä joutui paiskimaan melkeinpä kellon ympäri.

– Silloin jouduttiin tilanteisiin, että kotiin ei saatu eläinlääkäriä tarpeeksi nopeasti paikalle ja oli pakko lopettaa itse, ettei eläin kärsisi.

Nykyään oma lemmikki lopetetaan lähes aina eläinlääkärissä, Ojalehto arvioi. Asiasta ei löydy virallista tilastotietoa, mutta Ojalehto on huomannut asiassa selkeän muutoksen yli 30-vuotisen uransa aikana.

– Ennen metsästäjät lopettivat koiriaan enemmän itse. Mutta nyt he saattavat sanoa, että edellisen lopetin vielä itse, mutta tämä on mun ystävä ja perheenjäsen ja tuon mieluummin eläinlääkärille lopetettavaksi.

Metsästyskoiran profiili
Lemmikistä luopuminen on usein raskas kokemus. Anna Sirén / Yle

Toisinaan koiranomistajat kuitenkin lopettavat lemmikkinsä itse.

– Kainuu on aluetta, missä on paljon metsästäjiä ja metsästyskoiria. Silloin tällöin omistajat kertovat, että he ovat itse lopettaneet koiransa esimerkiksi metsällä, Ojalehto mainitsee.

Yleensä kyseessä on ollut vanha koira ja kokenut metsästäjä, joka on toiminut samoin ennenkin ja tietää miten toimenpide tehdään. Oman koiran lopettaminen on ollut suunniteltu teko vanhuuden tai sairauden takia.

Eläinlääkärin mielestä se ei ole ongelmallista, mikäli lakia noudatetaan ja toimitaan muutenkin vastuullisesti ylimääräistä kipua tuottamatta.

– Jos tiedän, että omistaja on kokenut metsästäjä ja voin päätellä, että jos asia menee niin kuin pitää, se on hyväksyttävää.

Eläinsuojelulaki sallii

Eläinsuojelulaki (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) sallii lemmikkieläimen lopettamisen itse, mutta käytännössä se on vaativaa. Lain mukaan eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti, kivuttomasti sekä lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla.

Lopettajalla on oltava riittävä taito ja tiedot kyseisen eläinlajin lopetustavoista.

– Peruslähtökohta on se, että tietää mitä tekee. Pitää hankkia tietoa ja kysyä neuvoa, painottaa maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöylitarkastaja Susanna Ahlström.

Valtioneuvoston asetuksessa (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) lakia tarkennettiin viimeksi vuonna 2010. Asetuksessa määritellään tarkasti muun muassa sallitut lopetusmenetelmät.

Muilla tavoilla eläimen lopetus on laitonta. Esimerkiksi Tampereella mies tuomittiin vastikään viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen, kun tämä oli lopettanut koiran julmalla tavalla. Käräjäoikeus katsoi, että koiran kärsimyksen takia teki oli törkeä.

Haluamme, että eläin eläisi hyvän elämän niin pitkään kuin sitä voidaan hyvänä pitää.

Marja Ojalehto

Käytännössä Ahlström suosittelee kääntymään asiassa ammattilaisen eli eläinlääkärin puoleen.

– Varsinkin jos on kissasta tai koirasta kyse, ilman muuta eläinlääkäriin, ei sitä kannata kauheasti pohtia. Poikkeuksen voi tehdä ehkä silloin, jos eläimen omistaja on metsästäjä ja pystyy lopetuksen tekemään.

Sinänsä ampuminen on Ahlströmin mukaan eläimen kannalta kivuton tapa lopetukseen, jos se tehdään täsmälleen oikein. Toimenpiteeseen liittyy kuitenkin monia vakavia riskejä.

– Eläimen lopettaminen on usein hyvin tunteisiin vaikuttava tilanne. Kun sen toteuttaa oikealla tavalla, siitä voi jäädä itsellekin parempi olo ja se helpottaa surutyötä.

– Jo eläintä hankkiessa pitää varautua kuluihin. Eläimen asiallinen lopetus eläinlääkärissä on niistä viimeisin, muistuttaa Ahlström.

Parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä on meneillään eläinsuojelulain kokonaisuudistus (siirryt toiseen palveluun), jonka on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden aikana.

Viimeinen pistos kotisohvalla tai takapenkillä

Eläinlääkäriklinikan oudot hajut ja epämiellyttävät toimenpiteet saavat eläimen usein pelkäämään koko paikkaa. Eläimen lopettamisen voi kuitenkin tehdä muuallakin kuin kylmällä teräspöydällä.

Eläinlääkärit tekevät kotikäyntejä, jolloin pistoksena annettavat anesteetit ja lopetusvalmisteet voidaan antaa vaikka kotisohvalla. Rauhoittava lääke voidaan käydä antamassa myös etukäteen autossa.

– Ne ovat usein oikein hyviä vaihtoehtoja, kun ei haluta tuoda lemmikkiä paikkaan, missä se saattaa pelätä, toteaa eläinlääkäri Marja Ojalehto.

Toimenpidepöytä eläinklinikalla.
Eläinlääkärille tuloa saatettaan viivytellä jopa niin, että eläimen kärsimys pitkittyy. Pasi Takkunen/Yle

Eläimen eutanasiasta puhuminen vaatii eläinlääkäriltä herkkyyttä ja tilannetajua. Yleensä ihminen haluaa, että eläinlääkäri puhuu asiasta suoraan. Useimmat lemmikinomistajat toimivatkin eläinlääkärin suosituksen mukaan.

Aina omistaja ei ole valmis hyväksymään tilannetta ja se voi johtaa eläimen kärsimyksen pitkittymiseen. Vuosittain ilmenee tapauksia, jossa eläintä ei kehotuksista huolimatta tuoda lopetettavaksi tai pidetään lemmikkiä kokonaan kotona, ettei asiasta tarvitse puhua.

– Olemme joskus joutuneet jopa soittamaan hyvinvointieläinlääkärille ja pyytämään häntä menemään kotiin katsomaan tilanne, kun tiedetään, että eläin on ollut siinä vaiheessa, että eutanasia olisi paras vaihtoehto.

Eläimen lopettaminen on usein hyvin tunteisiin vaikuttava tilanne.

Susanna Ahlström

Ojalehto tietää, että viimeisen päätöksen tekeminen on vaikeaa. Siksi asiasta kannattaa jutella etukäteen rauhassa ammattilaisen kanssa. Vaikka klinikalla eläimen eutanasia on yleinen toimenpide, saattaa eläinlääkärillekin nousta pala kurkkuun.

– Ei me eläinlääkärit haluttaisi lopettaa – haluamme, että eläin eläisi hyvän elämän niin pitkään kuin sitä voidaan hyvänä pitää. Ja sitten kun on aika sanoa hyvästit, se on paras vaihtoehto.

Lue seuraavaksi