1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvaohjaaja Lauri Törhösen Mannerheim-elokuvan käsikirjoitus valmistumassa – "Suomen sotahistorian tarkimmin dokumentoitu päivä"

Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler teki poikkeuksellisen vierailun Suomeen 4.6.1942. Törhönen haluaa kertoa päivän tarinan elokuvassaan ja keväällä ilmestyvässä kirjassaan.

Carl Gustaf Emil Mannerheim
Mannerheim ja Hitler lounaalla.
Adolf Hitler lounasti ravintolavaunussa yhdessä presidentti Risto Rytin, marsalkka Mannerheimin ja pääministeri Jukka Rangellin kanssa.Yle

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim sai 75-vuotissyntymäpäiväkseen 4.6.1942 yllätysvieraan. Vieraaksi saapui Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler.

Hitleriä kuljettanut lentokone laskeutui 4.6.1942 Immolan lentokentälle silloiseen Ruokolahden kuntaan kello 12.25. Nykyisin paikka on osa Imatran kaupunkia.

Päivän aikana hän tapasi Mannerheimin lisäksi muun muassa presidentti Risto Rytin. Hitleriä kuljettanut lentokone nousi ilmaan Immolasta saman päivän iltana kello 18.30.

Elokuva ja kirja

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen on tarttunut noihin kuuteen tuntiin. Keväällä häneltä ilmestyy romaani, joka pohjautuu elokuvakäsikirjoitukseen.

– Tämä on alun perin elokuvakäsikirjoitus. Elokuvan piti valmistua jo nyt kuluvaan Mannerheimin 150-vuotisjuhlavuoteen.

Itse tarina on Törhösen mielestä poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Sellaisen siitä tekevät muun muassa lukuisat myytit ja tarinat, joita tapaamisesta on syntynyt. Lisäksi aiheesta tekee mielenkiintoisen selvittämätön perimmäinen syy siihen, miksi Hitler Imatralle saapui.

– Olen selvittänyt taiteen keinoilla sitä arvoitusta, mitä historioitsijat eivät ole tieteen keinoilla pystyneet selvittämään, kertoo Törhönen.

Törhösen mukaan historioitsijat pohjaavat kirjoitettuihin faktoihin, mutta elokuvaohjaaja pyrkii kuvan perusteella päättelemään, mitä tapahtui.

– Siitä tapahtumasta on satoja valokuvia ja filmejä. Villakoiran ydin löytyi tutkimattomalta alueelta kuvien kautta.

Hitler ei juurikaan matkustanut. Siksikin matka Suomeen oli poikkeuksellinen.

– Mannerheimin 75-vuotispäivä on toisen maailmansodan historian kaikkein tarkimmin rekisteröity päivä kuvin, kirjoituksin ja muistelmin.

Itse romaani ja elokuva pohjautuvat tosiasioihin.

– Romaani on kirjoitettu niin, että fakta on taustalla. Se kudelma, jossa kudelma on faktaa ja langat kertomusta.

Hitlerin ja Mannerheimin tapaamisen muistoksi paljastettiin kivi syksyllä 1983. Se siirrettiin vuonna 1994 kuvassa olevaan nykyiseen paikkaan Imatran Kaukopäässä.
Hitlerin ja Mannerheimin tapaamisen muistoksi paljastettiin Imatralla kivi syksyllä 1983. Se siirrettiin vuonna 1994 nykyiseen paikkaan Imatran Kaukopäähän.Yle

Salaperäinen lounas

Adolf Hitler piti Imatralla salaisen lounaan yhdessä marsalkka Mannerheimin, presidentti Rytin ja marsalkka Keitelin kanssa. Tuosta tunnin tapaamisesta on olemassa insinöörikapteeni Paavo Arnin salaa nauhoittama äänite. Se kestää vain yksitoista minuuttia. Lopun 50 minuutin keskustelun sisällöstä ei ole dokumentteja olemassa.

Kuitenkin tiedetään, että keskustelussa Hitler on puhunut saksalaisten sotilaiden vaikeuksista kylmässä talvitaistelussa, Saksan suunnitelmista itärintamalla ja valmiudesta tehdä rauhan Englannin kanssa. Tutkija Jukka Partanen kertoo teoksessaan Mannerheim ja Hitler, että Hitler on liikuttuneella äänellä kehunut suomalaisten urhoollisuutta talvisodassa.

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen esittää, että tuolla tunnin keskustelulla olisi ollut merkittävä vaikutus Suomen tulevaisuuteen.

– Tunnin aikana ratkaistiin se, että Suomea ei sodan loppuessa miehitetty, eikä Suomesta tullut neuvostotasavaltaa.

Myyttiset henkilöt

Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen näkee romaaninsa ja tulevan elokuvansa henkilöt - Hitler ja Mannerheim - hyvin jännittävinä.

– Se on realistinen elokuva miehestä - Mannerheimista - , josta on olemassa vain sankarimyytti ja Hitleristä - maailman vahvimmasta miehestä.

Törhönen kertoo, että elokuvasta tulee hyvin todenmukainen.

– Niin kuin ihmiset ovat tottuneet amerikkalaisen sotaelokuvan realismiin.

Suunnitelmat ovat Törhösen hyvin pitkällä ja yhteistyökumppaneita on Venäjää myöten.

– Hitleriä pitää saada esittämään suuri saksalainen tähti, tuumaa Törhönen.

mannerheimin kuokkavieras -kirjan kansi
Lauri Törhösen romaani Mannerheimin ja Hitlerin tapaamisesta ilmestyy keväällä 2017.

Rahoitus puuttuu

Törhösen Mannerheim-elokuvan budjetti on 2,5–4 miljoonaa euroa. Elokuvan rahoitus on vielä auki.

– Realistisen historiallisen elokuvan tekeminen on aika kallis projekti, kertoo Törhönen

Vaikka oikea tapahtumapaikka on nykyisen Imatran alueelle, niin Imatralla sitä ei mitä todennäköisimmin tultaisi kuvaamaan. Maisemat ovat yli 70 vuodessa muuttuneet niin paljon.

– Kun menee katsomaan Kaukopäähän, jossa tapahtumat oikeasti tapahtuivat, niin sitä paikkaa ei enää ole olemassakaan.

Törhönen kertoo, että kun hän yhdessä Jörn Donnerin kanssa teki Raja 1918 -elokuvaa, niin elokuvan tarina tapahtuu neljän neliökilometrin alueella. Sitä kuitenkin kuvattiin yhdessätoista eri paikassa, neljän entisen läänin ja kahden eri valtion alueella.

– Elokuvassa se tapahtumapaikka, jota elokuva esittää, niin sitä ei ole missään muualla kuin elokuvassa, valistaa elokuvaohjaaja Lauri Törhönen.

Lauri Törhönen ohjaa Minna Haapkylää ja Martin Bahnea elokuvan Raja 1918 kuvauksissa.
Lauri Törhönen ohjaa Minna Haapkylää ja Martin Bahnea elokuvan Raja 1918 kuvauksissa.FS Film
Lue seuraavaksi