1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen liitto valmistelee kuntavaaliohjelmaansa

Liiton toiminnanjohtaja on huolissaan kuurojen omankielisistä sosiaali- ja terveyspalveluista sote-uudistuksessa, joka vie nämä palvelut kunnilta maakuntien vastuulle.

Kuurojen liitto näkee kuntavaalit hyvänä tilaisuutena edistää viittomakielisten asiaa. Toiminnanjohtajan mukaan vaaliteemat ovat työn alla ja julkistetaan myöhemmin.

– Kuntavaalit ovat aina olleet vaikuttamisen paikka. Nyt työryhmän kanssa valmistamme teemat, asiat joita ajamme kaikissa kunnissa.

Tämänkertaiset kuntavaalit poikkeavat aiemmista siten, että tulevien valtuustojen vastuulta on kesken kauden häviämässä runsaasti erilaisia palveluja, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät sote-uudistuksessa maakuntien vastuulle.

Muutos vaikuttaa Jokisen mukaan myös Kuurojen liiton vaikuttamistyöhön ja vaaliteemoihin.

– Olemme hieman huolissamme siitä, miten sote vaikuttaa viittomakielisten palveluihin. Ei siis pelkästään palveluihin, jotka toki ovat saatavissa tulkkauspalvelun kautta, vaan myös suoriin palveluihin (omalla kielellä). Samasta asiasta ovat huolissaan saamenkieliset ja suomenruotsalaiset. Tämä on yksi teema, johon keskitymme kuntavaaleissa, Jokinen kertoo.

– Toinen asia on maakuntavaltuustojen rakenne, niitä vartenhan tulee vielä erilliset vaalit. Kuuleman mukaan sinne on tulossa vammaisneuvostoa vastaava elin, joten pitää miettiä saisimmeko sinne mukaan oman edustajan. Joudumme miettimään nyt kolmea eri tasoa: kuntatasoa, maakuntatasoa, ja vielä valtion tasoa, Jokinen jatkaa.

Kuuroja kuntavaaliehdokkaita on ollut viime kuntavaaleissa ollut mukana lähes joka kerta. Menestys on toistaiseksi ollut melko heikkoa – parhaimmillaan kuurot ovat yltäneet varavaltuutetun paikalle. Tämän kertaisissa vaaleissa on tiettävästi mukana muutama kuuro ehdokas. Ehdokasasettelu päättyy helmikuun lopussa.