Lämpötilan vaihtelu voi repiä jäähän railoja – pelastuslaitos muistuttaa varovaisuudesta

Olosuhteet ovat juuri nyt otolliset railojen syntymiselle. Esimerkiksi Keski-Suomessa Keurusselällä on havaittu noin kilometrin pitkä ja viisi metriä leveä railo, ja niitä voi syntyä muihinkin vesistöihin.

luonto
Pelastuslaitoas varoittaa jäällä liikkuvia Päijänteeseen avautuneesta railosta.
Kaksi vuotta sitten Päijänteeseen avautui iso railo.Juha Markko / Keski-Suomen Pelastuslaitos

Keski-Suomen Ely-keskuksen tarkastaja Kimmo Häkkisen mukaan otolliset olosuhteet railoille synnyttävät jopa parinkymmenen asteen lämpötilavaihtelut ja lumeton jääpeite.

– Jos lunta 30-40 senttiä, lämpötila jään pinnassa pysyy lähes koko ajan nollan tuntumassa, eikä jäässä ole lämpötilavaihtelua. Jos lunta ei ole eristämässä, lämpötila pääsee vaikuttamaan suoraan jäähän, ja railoja voi syntyä.

Häkkisen mukaan isojen, jopa usean metrin railojen syntyminen on harvinaista, mutta ei tavatonta.

– Se on mahdollista isoilla järvenselillä, joilla on pituutta useita kilometrejä. Jos jäänpeite repeää yhdestä kohtaa, railosta voi tulla hyvinkin leveä. Merellähän se on hyvinkin yleistä.

Esimerkiksi Keuruulla Keurusselällä on tehty havainto Hanhisaarten ja Papusen välille on revenneestä noin kilometrin pituisesta ja viisi metriä leveästä railosta.

Päivystävä palomestari Mika Huuskola kehottaa jäällä liikkujia erityiseen varovaisuuteen, sillä railoa on vaikea havaita, koska yöpakkanen voi tehdä ohuen jääkerroksen railon pintaan.

– Jos railo on viisi metriä leveä, siihen on suuri vaara upota, jos sellaiseen ajaa autolla, moottorikelkalla tai mönkillä.

Autolla jäälle menoa Huuskola ei enää suosittele missään, koska railoja voi syntyä nopeasti.

– Jäällä liikuttaessa on oltava erittäin varovainen: hiihtäjille ja kävelijöillekin voi tulla vaaratilanteita. Jos railon yli hiihtää, voi joutua uimaan.