Kangasniemen Kalskeen komea historia kansien välissä – "Kalske nimi oli alunperin sellainen salanimi"

Kangasniemen Kalskeen historia on kirjoitettu kansien väliin vuodesta 1904 nykyhetkeen saakka.

Osmo Kärkkäinen puristi Kangasniemen Kalskeen historian kansien väliin. Kuva: Kalle Pallonen/Yle

Kangasniemen Kalskeen 113 vuotinen historia on kirjoitettu kansien väliin. Kirja julkaistaan nyt kun Kangasniemen kunta viettää juhlavuottaan.

– Me haluttiin tämä kirja julkaista nyt kun Suomi täyttää 100 vuotta ja Kangasniemen kunta 150 vuotta. Tämä kirja juhlistaa mielestäni koko Kangasniemeä. Kaikki se pr-työ mitä Kalskeen urheilijat ovat tehneet saavutuksillaan, niin sillä on arvaamattoman suuri merkitys koko Kangasniemelle, kertoo Kalskeen historian kansien väliin koonnut Osmo Kärkkäinen.

– Sieltä löytyy tavattomasti asiaa ja uskomatonta tarinaa kuinka tällainen tyypillisellä maaseutualueella toimiva seura on kyennyt näin mahtaviin suorituksiin perinteisissä suomalaisissa lajeissa, kuten hiihto, suunnistus ja yleisurheilu.

Tietysti hiihtäjä Virpi Kuitusen saavutukset ovat oma lukunsa

Osmo Kärkkäinen

Ja sitä menestystä on Kalskeen urheilijat vuosien saatossa saavuttaneet. Kalskeen väreissä menestystä ovat tuoneet muun muassa hiihtäjä Virpi Kuitunen ja yleisurheilijat Ringa Ropo sekä Tepa Reinikainen.

– Tietysti hiihtäjä Virpi Kuitusen saavutukset ovat oma lukunsa. Kirjassa on liitteenä tarkat taulukotkin, ja esimerkiksi yleisurheilijat ovat saavuttaneet yli 1300 SM-mitalia, luettelee Kärkkäinen.

Kangasniemen Kalskeen toiminta alkoi nuorisoseuran alaisuudessa vuonna 1904. Sen jälkeen on seura on perustettu uudestaan kahteen kertaan.

– Vuonna 1909 perustettiin varsinainen Kangasniemen Kalske, ja se sammui kun suojeluskunta alkoi vetää urheilijoita. 1920-luvun lopulla jälleen herätettiin Kalske, ja muun muassa myöhemmin ministeriksi tullut Wiljam Sarjala oli herättämässä Kalskeen toimintaa, kertaa Osmo Kärkkäinen

– Kalske nimi oli alunperin sellainen salanimi. Siellä oli sellainen ylioppilas joka kirjoitti nimimerkillä Kalske, ja siitä se on tullut. Se oli sortokautta silloin ja ylioppilallla oli taustana tällainen isänmaallisen innostuksen nostaminen. Kai se Kalske kajahteli niin mukavasti, että siitä tuli se lopullinen nimi.

Se on kaikkien kangasniemeläisten yhteinen seura

Osmo Kärkkäinen

Sotien jälkeen vuosina 1946-1966 Kangasniemellä toimi Kangasniemen Urheilijat, minkä alaisuudessa myös Kalske toimi kyläseurana. Kangasniemen Urheilijoiden toiminnan lopahdettua Kalskeesta kehittyi kaikkien kyläläisten seura.

– Se on kaikkien kangasniemeläisten yhteinen seura. Siellä ei ole aatteellisia eroja, vaan jos lapset harrastavat yksilölajeja, niin he tulevat Kalskeen toimintaan, kertoo aikanaan myös Kangasniemen kunnanjohtajana toiminut Osmo Härkönen.

Kirjan julkistustilaisuus järjestetään Kangasniemellä 28.1.