Rokote suojaa hyvin tuhkarokolta, vaikka epidemia sattuisikin puhkeamaan

THL on ilmaissut huolensa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan otettavan rokotteen heikosta kattavuudesta joillain paikkakunnilla. Kuitenkin ne, joilla rokote on voimassa, ovat suhteellisen turvassa.

rokotteet
MPR-rokote
MPR-rokotteita pakkauksessa.Ronnie Holmberg / Yle

Tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan MPR-rokotteen rokotekattavuus on huolestuttavan alhainen jopa 61 terveyskeskuksen alueella Suomessa. Noilla alueilla tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan on rokotettu vuonna 2014 syntyneistä lapsista liian pieni osuus, jotta niin sanottu rokotuskattavuus olisi päässyt syntymään.

Tilanne on siksi huolestuttava, että varsinkin tuhkarokko (siirryt toiseen palveluun) saattaa levitä epidemiaksi asti, jos rokotetta on otettu liian vähän.

– Tuhkarokko tarttuu sekä kosketuksen että pisaroiden välityksellä ilmateitse. Käsidesillä voi vähän suojautua, mutta tuhkarokko on niin äärimmäisen tarttuva tauti, että melkeinpä potilaan näkeminen riittää tartunnan saamiseen, jos sen on saadakseen, luonnehtii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelman päällikkö Taneli Puumalainen.

Rokote suojaa

Pelkosenniemellä-Savukoskella MPR-rokotteen kattavuus vuonna 2014 syntyneiden keskuudessa on maan alhaisin eli 73,33 prosenttia.

Myös Pohjanmaalla Pietarsaaren seudulla ollaan kaukana ihanteesta: MPR-rokotteen kattavuus on vain 86,74 prosenttia, kun THL pitää turvallisena rajana 95 prosenttia.

Tuhkarokko on niin äärimmäisen tarttuva tauti, että melkeinpä potilaan näkeminen riittää tartunnan saamiseen.

Taneli Puumalainen, THL

Pietarsaaren Malmin sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström rauhoittelee kuitenkin, että rokotuksen saaneet ihmiset ovat suhteellisen turvassa:

– Lasten saama MPR-rokote toimii kyllä erittäin hyvin. Valtaosa rokotetuista ei saa infektiota. Kuitenkin epidemian aikaan rokotettujen lasten joukossa voi olla yksittäistapauksia, jotka sairastuvat. Ehkä prosentti lapsista voi saada taudin, mutta lievempänä, eikä jälkitautien riski ole yhtä suuri kuin rokottamattomalla, sanoo Sjöström.

THL:n rokotusohjelman päällikkö Taneli Puumalainen lisää, että täyden rokoteparin saanut voi olla rauhassa:

– MPR-rokote koostuu kahdesta annoksesta. Epidemioissa yhden annoksen saaneella on pieni riski sairastua. Kaksi annosta saanut ei käytännössä sairastu. Rokote annetaan ensimmäisen kerran 1-vuotiaana, toinen rokote 6-vuotiaana.

Vanhemmat ihmiset ovat Puumalaisen mukaan saaneet suojan tuhkarokkoa vastaan siten, että ovat aiemmin sairastaneet kyseisen taudin. Valtakunnallinen MPR-rokoteohjelma aloitettiin Suomessa vuonna 1982.

Nopea leviämään

THL halusi nostaa esille riskin tuhkarokkoepidemiaan, sillä tauti on erittäin helposti leviävä.

– Jos tuhkarokko tulee seudulle, eikä sairastunutta pian saada eristettyä ja kaikkia altistuneita tutkimuksiin ja karanteeniin, niin epidemian mahdollisuus on huomattava. Meillä on toisaalta tilanne aika hyvä moneen muuhun maahan verrattuna, sillä keskimäärin perheistä 95 prosenttia ottaa lapselleen MPR-rokotteen, muistuttaa THL:n Puumalainen.

Lasten saama MPR-rokote toimii kyllä erittäin hyvin.

Pia-Maria Sjöström, johtava lääkäri

Rokottamattomuus on Puumalaisen mukaan ongelma myös siksi, että vailla MPR-rokotteen suojaa ulkomaille matkustava voi tuoda taudin mukanaan Suomeen palatessaan. Yksin Euroopassa on kärsitty isoistakin tuhkarokkoepidemioista viime vuosina, esimerkiksi Ranskassa ja Hollannissa. Lisäksi suomalaisten suosimissa turkistikohteissa tuhkarokkoa esiintyy jatkuvasti.

Mitä voi tehdä?

MPR-rokotteen hylkiminen voi johtua täydestä rokotevastaisuudesta tai ajatusmaailmasta, jonka mukaan halutaan valikoida lapselle annettavat rokotteet, analysoi Puumalainen. Hän etsii selitystä siitä, että kun viime vuosikymmeninä ei näitä tauteja ole Suomessa sairastettu, tieto esimerkiksi tuhkarokon ja jälkitautien vakavuudesta on hukkunut muistista.

Johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström Pietarsaaresta arvioi, että osa alueen perheistä vastustaa, osa empii.

– Pietarsaaren seudulla on perheitä, joilla on vahvat rokotteiden vastaiset asenteet. Osa ihmisistä taas etsii vielä kantaansa ja kaipaa asiasta lisää tietoja. Hoitajat ottavat rokotteet puheeksi vanhempien kanssa ja yrittävät ohjata heitä. Rokotekattavuus onkin hiukan noussut siitä, mitä se alhaisimmillaan oli, eikä kattavuus ole enää laskusuunnassa, kertoo Sjöström.

Myös THL pyrkii tarjoamaan lisää tietoa ja toimii yhdessä kuntien kanssa.

Pietarsaaren seudulla on perheitä, joilla on vahvat rokotteiden vastaiset asenteet.

Pia-Maria Sjöström, johtava lääkäri

– Pyrimme lisäämään rokotusmyönteisyyttä eli tukemaan kuntia ja tarjoamaan työvälineitä viestintään sekä koulutusta terveydenhoitajille kunnissa, sillä rokottamisesta huolehtiminen on kuntien vastuulla, kertoo Taneli Puumalainen THL:stä.

Synkkien lukujen vastapainoksi THL:n rokotusohjelman päällikkö muistuttaa, että toisaalta pneumokokki- sekä rotavirusrokotteen kattavuus on vuonna 2014 syntyneillä paremmalla tasolla kuin aikaisemmin.

Suomessa annettavien MPR-rokotteiden hinta on vajaat miljoona euroa. THL:n laskelmien mukaan ennen valtakunnallisen MPR-rokoteohjelman aloittamista vuonna 1982, tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon aiheuttamat kustannukset olivat nykyrahaksi muutettuna 40 miljoonaa euroa.

Lue myös: THL: Tuhkarokkoepidemia mahdollinen Suomessa – Katso, missä rokotteita on otettu liian vähän

MPR-rokotteen kattavuus Suomessa, vuonna 2014 syntyneet lapset. Kattavuus on alle 85 prosenttia Pelkosenniemi-Savukoskella, Lumijoella ja Karviaisissa.
Yle Uutisgrafiikka