Finavian ex-johtajat vapautuivat johdannaiskauppasyytteistä

Vantaan käräjäoikeus vapautti perjantaina Finavian kaksi entistä johtajaa syytteistä yhtiön johdannaiskauppoihin liittyen.

Johdannaiset
Finavian lippuja.
Ismo Pekkarinen / AOP

Lentoasemayhtiö Finavian entinen varatoimitusjohtaja ja rahoituspäällikkö vapautuivat johdannaiskauppoihin liittyvistä syytteistä. Rahoituspäällikkö ei käräjäoikeuden mielestä toiminut tahallaan eikä hän tiennyt, että sopimuksista aiheutuu Finavialle vahinkoja.

Syyttäjän mukaan he käyttivät luottamusasemaansa väärin yhtiön johdannaiskauppojen yhteydessä.

"Puutteita Finavian ohjeissa ja valvonnassa"

Käräjäoikeus kiinnittää tuomiossaan huomiota siihen, että Finaviassa on ollut puutteita rahoitustoiminnan konkreettisen ohjeistuksen, sopimushallinnan, raportoinnin ja valvonnan osalta. Esimerkiksi rahoituspäällikön tehtäviä ja toimivaltaa ei ollut määritelty selkeästi.

Finavia teki vuosina 2009–2011 noin 34 miljoonan euron tappiot johdannaiskaupoilla.

Rahoituspäällikön tehtäviin kuului Finavian lainojen korkoriskin suojaamiseksi tehtävien johdannaissopimusten tekeminen. Varatoimitusjohtajan taas olisi syyttäjän mielestä pitänyt valvoa rahoituspäällikön toimintaa.

Johdannaiskauppojen käsittely jatkuu vielä tämän kevään aikana, kun eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) toimintaa Finavia-asiassa.