1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirjallisuusblogit

Kirjabloggaaminen vaatii varsinaista lukutoukkaa – ahkera arvioi sata kirjaa vuodessa

Kirjablogien merkitys on kasvanut niin paljon, että kustantajat ja kirjailijat odottavat niiden arvioita. Suomalaiset bloggarit ovat ahkeria, mutta tienesteille he eivät kirjablogeilla pääse.

Kirjallisuusblogit
Kirjablogien merkitys on kasvanut viime vuosina.
Kirjablogien merkitys on kasvanut viime vuosina.Antti Haanpää / YLE

Kirjabloggaajat tervehtivät toisiaan iloisesti Bonnier-kustantamon aulassa. He eivät selvästikään tapaa toisiaan ensimmäistä kertaa.

Tapahtumien ja kirjailijatapaamisten järjestämisestä bloggaajille on tullut kustantamoille arkipäivää, sillä kirjablogien merkitys on kasvanut valtavasti. Suomessa arvioidaan olevan noin 150 aktiivista blogia ja lähemmäs parisataa, jos mukaan lasketaan harvakseltaan toimivat blogit.

– Nyt kun kirjamyynti on ollut laskusuunnassa vuosia, kaikki innostunut puhe kirjoista on tervetullutta, vahvistaa Wsoy:n kustantaja Anna-Riikka Carlson.

Bonnier-kustantamon blogi-ilta.
Kirjabloggaajat keskustelevat runoilija Jukka Vienon kanssa.Antti Lähteenmäki / Yle

Bonnierin bloggaajaillassa ensimmäisenä esiintyy runoilija Jukka Vieno. Hän lukee runojaan ja tuottaja Lari Mäkelä haastattelee Vienoa runojen synnystä. Bloggaajien kynät sauhuavat, kun he tekevät muistiinpanoja vihkoihinsa.

Runoilija ja käsikirjoittaja Jukka Vieno on pitkän uransa aikana nähnyt blogien nousun.

– Koen bloggaajat tietynlaisina esilukijoina. Etenkin nykyään, kun kritiikit ovat vähentyneet, blogeilla on paljonkin merkitystä.

Ahkerimmat bloggaavat sadasta kirjasta vuoden aikana

Tanja Brummer aloitti Aina joku kesken -bloginsa pitämisen pari vuotta sitten. Tarve blogin kirjoittamiseen syntyi palavasta halusta jakaa lukukokemukset.

– Olen aina lukenut paljon ja haluan myös puhua niistä. Huomasin, ettei minulla ole tarpeeksi ystäviä, joiden kanssa keskustella kirjallisuudesta, joten päätin kehittää itselleni uuden ystäväpiirin verkossa.

Tyypillinen kirjabloggaaja on noin 35-vuotias, korkeasti koulutettu nainen. Miehiä kirjabloggaajista on vain kymmenisen prosenttia. Kirjabloggaajat ovat himolukijoita, ahkerimmat kirjoittavat jopa yli sadasta kirjasta vuodessa.

Teatterintutkija Julia Pajunen aloitti bloginsa, koska halusi muistaa paremmin kaikki kulttuurielämyksensä.

– Blogissa prosessoin kokemuksen itselleni ja yritän tiivistää siitä jotain olennaista. Samalla kirjasta tai esityksestä jää ihan toisenlainen muistijälki.

Pajusen blogi erottuu muiden joukosta, sillä hän kirjoittaa arvionsa haikurunon muotoon. Sanottavan on mahduttuva kolmeen säkeeseen.

– Minulle on tärkeää, että arvio on tiivis. Ne voi lukea sekunnissa, enempää siihen ei tarvitse käyttää aikaa.

Kirjablogeilla ei tienaa

Osa kirjabloggaajista saa silloin tällöin ilmaisia arvostelukappaleita kustantamoilta. Jos blogi on tuttu, kustantajat lähettävät ilmaisia kirjoja myös pyydettäessä. Tienaamaan kirjablogeilla ei Suomessa pääse, vaan kaikki toimivat harrastuspohjalta.

Kirjabloggaajat korostavat usein riippumattomuuttaan. He eivät suostu toimimaan mainostajina.

– Minua ei voi ostaa ilmaisilla kirjoilla. En ole johdateltavissa. Seuraan tarkasti, mitä uutuuksia julkaistaan, mutta lisäksi minulla on julmetun pitkä lista kirjoja, jotka haluan lukea. Kirjaston varauslista on loputon, sanoo Tanja Brummer.

Kustantamoissa seurataan tarkasti blogirintamaa, sillä suosituimmilla blogeilla on jopa kymmeniätuhansia lukijoita kuukaudessa.

Bloggarin mielipide voi olla kirjailijallekin arvokas

Ammattimaisten kritiikkien korvaajaksi blogeista ei ole, mutta ne tuovat melkoisen lisän kirjalliseen keskusteluun. Bloggaajaillassa esiintyvä, kolme romaania julkaissut raisiolainen kirjailija Mikko Kalajoki arvostaa kirjablogeja paljon.

– Kirjoittajat ovat yleensä tosi perehtyneitä asiaansa. He tekevät sitä rakkaudesta kirjallisuuteen, ja se näkyy hyvin pohdituissa teksteissä.

Kalajoen uusin kirja ilmestyi hiljattain, ja hän myöntää aloittaneensa googlailun, josko joku bloggaaja olisi jo tarttunut hänen teokseensa.

– Kun kirja on ilmestynyt, sitä odottaa malttamattomana, mitä siitä sanotaan. Hirveä jännitys päällä.

Kalajoki seuraa satunnaisesti muutamia blogeja. Hänen mukaansa sillä ei ole merkitystä paljonko blogilla on lukijoita. Tärkeintä on, jos joku bloggaaja löytää omasta kirjasta mielekkään näkökulman.

– Se on aina tosi mukavaa, jos joku on löytänyt oivalluksen siitä, mitä itse on pusertanut monta vuotta.

Lue seuraavaksi