Härmälän entisen kaatopaikan paikalle kerrostaloja – ensin putsataan maa

Tampereen ja Pirkkalan rajan tuntumassa sijaitsevalta tontilta purettiin kolme rivitaloa vuoden 2016 aikana.

Härmälä, Tampere
Rivitalon takapihoja.
Tämäkin talo purettiin. Maankaivuukoneet saapuvat paikalle kevättalven aikana.Petri Aaltonen / Yle

Tampereen ja Pirkkalan rajan tuntumassa Härmälässä aloitetaan lähikuukausina entisen kaatopaikan puhdistaminen. Saastuneen maan kaivamisessa ja pois viemisessä menee syksyyn.

Työmaaliikenne ohjataan Messukeskuksen kautta, jotta lähiasukkailla olisi rauhallisempaa.

Pian hyväksyttävässä asemakaavassa alueelle on suunnitteilla kerrostaloja ja matalampia asuinrakennuksia. Kaava on kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina ja ehtinee helmikuun valtuustoon. Rakentamista ei kuitenkaan voida aloittaa ennen puhdistustöiden valmistumista.

Kaiken kaikkiaan tontille tulee kuusi rivitaloa, luhtitaloa tai pienkerrostaloa sekä neljä korkeimmillaan viisikerroksista kerrostaloa.

Uutta asuintilaa tulee noin 270 ihmiselle. Määrä voi vielä muuttua, sillä asuntojen kokoja ei ole määritelty.

Ensin piti purkaa kolme rivitaloa

Alueelta purettiin vuoden 2016 aikana kolme rivitaloa. Kaupunki lunasti ne pitkien neuvottelujen jälkeen noin kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Härmälän kaatopaikka oli käytössä 1940 luvulta vuoteen 1961. Sinne sijoitettiin pääosin rakennus- ja yhdyskuntajätettä. Käytön jälkeen kaatopaikka peitettiin puhtailla maa-aineksilla, ja kaupunki asemakaavoitti alueen osin puistoalueeksi ja osin asumiseen.

1980-luvun alkupuolella alueelle rakennettiin kolme rivitaloyhtiötä, joille kaupunki vuokrasi pitkäaikaisilla maanvuokrasopimuksilla tontit.