Vanhan kaupungintalon kaupoista syntyi ihmeellinen sotku – kiinteistöverotus kuusinkertainen hintaan verrattuna

Alennusmyyntiin joutuneen kaupungintalon kauppaan kuuluu olympiavoittaja Heikki Hasun patsas, jonka pystyttäminen maksoi aikanaan 100 000 euroa.

verotus
Anjalankosken entinen kaupungintalo Kouvolassa
Minna Heikura / Yle

Kouvolassa sijaitsevan Anjalankosken vanhan kaupungintalon ympärille on syntynyt erikoinen soppa. Taloa on yritetty saada kaupaksi jo kolmen vuoden ajan, mutta ostajat on karkoittanut poikkeuksellisen korkea kiinteistövero. Verottaja on määritellyt vuotuiseksi kiinteistöveroksi noin 59 000 euroa, joka on yli tuplasti enemmän kuin alkuperäinen myyntihinta.

– Kiinteistöveron kanssa ei ole ollut koskaan ennen ongelmia, johtuen ehkä siitä että myydyt rakennukset ovat olleet verottajankin mielestä lähempänä kiinteistön oikeaa arvoa, sanoo tilapalvelujohtaja Timo Oksanen Kouvolan kaupungilta.

Kaupungintaloa välittävän Kiinteistömaailman mukaan summa on kohtuuton, kun sitä vertaa talon alkuperäiseen myyntihintaan, joka on 50 000 euroa. Sittemmin kaupungintalo on siirretty tarjouskauppaan, jossa sen lähtöhinta on 10 000 euroa.

Kouvolalla ei ole ollut käyttöä Anjalankosken kaupungintalolle sen jälkeen, kun Anjalankoski ja viisi muuta alueen kuntaa liittyivät yhteen vuoden 2009 alussa. Talon ylläpito on ollut kaupungille kallista.

Verohallinto: Tasapuolisuus säilytettävä

Kouvolan kaupunki ja Kiinteistömaailma ovat teettäneet kiinteistöverosta yhdessä konsulttiselvityksen, jonka mukaan veron pitäisi olla 23 800 euroa vuodessa.

– Kiinteistövero ei voi olla korkeampi kuin kiinteistön käypä arvo, sanoo selvityksen tehnyt konsultti Keijo Leppävuori.

Lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) verotusarvo voidaan alentaa kiinteistön käypään arvoon, jos kiinteistön käypä arvo on vahvistettua verotusarvoa pienempi.

Ylitarkastaja Auli Hirsjärvi Verohallinnosta huomauttaa, ettei käypä arvo silti ole missään nimessä sama kuin kauppahinta.

Kiinteistöveron kanssa ei ole ollut koskaan ennen ongelmia.

Timo Oksanen

– Jos kiinteistöä ei saada kaupaksi ja se on normaalissa kunnossa, verotusarvoa ei alenneta siksi ettei kukaan suostu siitä maksamaan.

Hirsjärvi muistuttaa, että Suomessa paljon kiinteistöjä, jotka eivät mene kaupaksi.

– Vaikka arvokaskin kiinteistö halutaan myydä 10 000 eurolla, se ei vaikuta verotusarvoon kiinteistöverotuksessa. Ei myöskään ylihintaan myyty kiinteistö. Näin säilyy tasapuolisuus.

Verohallinto ei ota kantaa yksittäistapauksiin. Verottajan määräämälle summalle voi hakea oikaisua konsulttiselvityksen avulla.

Isoihin taloihin mieltynyt mies teki tarjouksen

Kuntaliiton mukaan Anjalankosken kaupungintalon tilanne on harvinainen.

– Tapauksessa ihmetyttää se, miten konsultin ja Verohallinnon arvioiman veron määrä voi samoilla tiedoilla erota noinkin paljon, sanoo verotusasiantuntija, kehittämispäällikkö Jukka Hakola Kuntaliitosta.

Kaikesta huolimatta talolle on löytynyt ostaja, sillä siitä on jätetty 10 000 euron suuruinen ostotarjous. Tarjouksen on jättänyt Virossa yrittäjänä työskentelevä Juha Jokimies. Yle kertoi aiemmin, että Jokimiehellä on ollut suuria suunnitelmia Myllykoskelle. Keskilaakso (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että ostaja kaavailee taloon tiloja juniorijalkapalloilijoille.

Jos kiinteistöä ei saada kaupaksi, verotusarvoa ei alenneta siksi ettei kukaan suostu siitä maksamaan.

Auli Hirsjärvi

Hänen omistamansa Riverman Invest osti viime vuonna Myllykosken seuratalon.

Anjalankosken kaupungintaloa koskevasta tarjouksesta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Patsas on "rasite"

Oman mausteensa soppaan tuo kaupungintalon edustalla seisova olympiavoittaja Heikki Hasun patsas. Se kuuluu kauppaan.

– Se on rasitteena tontilla, se ei siitä saakaan lähteä pois. Myös ostajaehdokas on toivonut, että saisi patsaan kaupan päälle, kertoo kaupungintaloa kauppaava kiinteistövälittäjä Harri Vauhkonen Kiinteistömaailmasta.

Patsas paljastettiin vuoden 2003 alussa. Patsashanke maksoi Anjalankosken kaupungille aikanaan 100 000 euroa.

Kouvolan kaupunki voi hyväksyä kaupungintaloa koskevan ostotarjouksen aikaisintaan 48 tuntia tarjouksesta. Mahdollisesta kaupasta päätetään maanantaiaamuna.