Hyppää sisältöön

Intia palkitsee arvokkaalla tunnustuksella nepalilaisnaisen, joka vapautti 12 000 tyttöä seksiorjuudesta

Ihmiskaupan vastaisesta työstään palkinnon saava opettaja kertoo, että häntä ajaa eteenpäin seksikaupan uhrien sanoinkuvaamaton kipu, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuva: Narendra Shrestha / AOP

67-vuotias nepalilaisnainen Anuradha Koirala palkitaan yhdellä kaikkein arvostetuimmista kunnianosoituksista Intiassa, Padma Shrillä.

Koirala lopetti opettajanuransa pari vuosikymmentä sitten, ja perusti ihmiskaupan vastaisen hyväntekeväisyysjärjestön Maiti Nepalin.

Hänen ansioihinsa kuuluvat peräti 12 000 seksiorjaksi joutuneen tytön vapauttaminen ja 45 000 ihmisen pelastaminen ihmiskaupalta.

– Uhrien kivun näkeminen on saanut minut jatkamaan työtäni. Ruumiillisen ja henkisen kivun kohtaaminen on vain jotain sellaista, että en voi olla tekemättä asialle mitään, Koirala kertoi.

Intiassa valtavat orjamarkkinat

Etelä-Aasiaa pidetään yhtenä voimakkaimmin kasvavimmista ihmiskaupan alueista tällä hetkellä. Intiassa arvioidaan olevan noin 40 prosenttia maailman 46 miljoonasta orjasta.

Orjuudenvastaista työtä tekevät kertovat, että rikollisryhmät kauppaavat tuhansia naisia Nepalin tai Bangladeshin kautta Intiaan. Naiset ovat yleensä köyhistä kylistä.

Moni löytää itsensä hämäristä ilotaloista, toiset päätyvät orjatyövoimaksi pieniin tekstiiliyrityksiin tai tienvarsikapakoihin.

"Niin kauan kuin perheissä on epätasa-arvoa, ihmiskauppa ei lopu"

Koiralan Maiti, suomeksi "äidin koti", antaa paitsi välitöntä apua ihmiskaupan uhreille, välittää myös tietoa ja pitää asiaa esillä julkisessa keskustelussa. Koirala on palkittu useilla palkinnoilla myös aiemmin, muun muassa YK:n toimesta. CNN myönsi hänelle sankari-palkinnon vuonna 2010.

Koirala sanoo arvostavansa palkintoa ja aikovansa työskennellä entistä voimakkaammin vastustaessaan tyttöjen joutumista ostamisen tai myymisen kohteeksi. Edessä näyttää olevan loputon työsarka.

– Niin kauan kuin perheissä vallitsee epätasa-arvo tyttöjen ja poikien välillä, on erittäin vaikea tehdä ihmiskaupasta ja orjuudesta loppua, hän arvioi.

Palkinnon jakaa Intian presidentti. Juhlatilaisuus pidetään joko maalis- tai huhtikuussa.