LKS lyhensi tekonivelten leikkausjonoja

Lapin keskussairaala on lisännyt tekonivelleikkausten määrää, ja jonotusaika on lyhentynyt useilla kuukausilla.

tekonivelet
Tekonivelleikkaus Lapin keskussairaalassa

Lapin keskussairaalan leikkaussalissa numero 7 kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja leikkaa tekoniveltä polveen. Haatajan lisäksi tiimiin kuuluvat leikkausassistenttilääkäri Kaarina Salonpää, instrumenttihoitaja Kirsi Soppela, leikkaussali-avustajahoitaja Sari Kauma ja anestesiahoitaja Keijo Määttä.

Tässä leikkauksessa kahdeksissakymmenissä oleva mies saa polveensa kobolttikromista tehdyn nivelen. Juuri 70–80 vuotiaat miehet ja naiset ovat tavallisinta ikäryhmää näissä leikkauksissa.

Tekonivelleikkausten jonotusajat lyhenivät

Tekonivelleikkausten jonotusajat Lapissa olivat venähtäneet. Ylilääkäri Haataja Lapin keskussairaalasta sanoo, että jonojen lyhennyskeinona on ollut leikkaussalien käytön tehostaminen. Ennen leikattiin kaksi potilasta per sali päivässä, nyt kolme.

– Pari vuotta sitten että pysyttiin juuri ja juuri hoitotakuussa, joka on kuusi kuukautta, ja nyt tällä hetkellä on päästy jopa kolmeen kuukauteen, sanoo kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja.

Tuleva sote-uudistus keskittää Lapin tekonivelleikkaukset Rovaniemelle. Lapin keskussairaalan on määrä olla yksi maan kahdestatoista laajan päivystyksen sairaalasta.

– Näen meidän sairaalan, Lapin keskussairaalan, keskittymänä, jossa tällä hetkellä leikataan tänä vuonna varmaan 600 – 650 tekoniveltä, mutta tulevaisuudessa puhutaan 800 – 1 000 tekonivelestä, arvioi Haataja.

Leikkaus vain sitä tarvitseville

Julkisella puolella leikkaukseen pääsykriteereitä on viime vuosina tarkennettu. Leikkaukset pyritään tekemään vain niille, joiden nivelet ovat tarpeeksi huonossa kunnossa ja jotka yleiskuntonsa puolesta kestävät operaation, toteaa ylilääkäri Haataja.

– Täytyy olla tarkkana että ei lähetä leikkaamaan tekoniveliä semmoiseen ns. lievään nivelrikkoon. Herkästi jossakin muussa yksikössä kun julkisessa hämärtyy se raja kelle kannattaa laittaa.

Seuraamamme polven tekonivelleikkaus kesti leikkauksen osalta alle tunnin. Nykyaikaisen puudutustekniikan ansiosta potilas voi nousta pystyyn jo myöhemmin leikkauspäivänä. Ylilääkäri Haatajan mukaan tämä on kuntoutuksen ja liikeratojen kannalta hyväksi tutkimuksissa havaittu.