Hyppää sisältöön

Parvekesauhuttelu tulossa tiensä päähän useassa taloyhtiössä? Lakiasiantuntija: "Vähän varpaillaan meillä jo ollaan"

Ensimmäisiä uuden tupakkalain tarkoittamia parveketupakointikieltoja on ryhdytty valmistelemaan isännöintitoimistoissa. Viranomaisia hakemukset eivät vielä työllistä, sillä ne vaativat ensin taloyhtiöiltä paljon ennakkotyötä.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Parveketupakointikiellon määrää uuden tupakkalain nojalla kunnan terveysviranomainen.

Tarvittava hakemus vaatii taloyhtiöltä runsaasti ennakkovalmisteluja: asukkaiden kirjallisen kuulemisen, parvekkeiden rakenneselvityksiä ja yhtiökokouksen enemmistöpäätöksen.

Täsmälliset toimintaohjeet (siirryt toiseen palveluun) ovat juuri valmistuneet. Monet taloyhtiöt ovat odottaneet näitä kansallisia ohjeita käynnistääkseen parveketupakointikiellon hakuprosessin.

Isännöintiliitosta kerrotaan, että ensimmäisiä tupakointikieltohakemuksia on jo työn alla. Lakiasiantuntija Tommi Leppänen uskoo, että taloyhtiöiden kiinnostus viriää kunnolla keväämmällä, lähempänä yhtiökokouksia.

– Vähän varpaillaan meillä jo ollaan, Tommi Leppänen tunnustaa.

Valmistelu syytä aloittaa viipymättä

Lahtelaisessa vuokrataloyhtiössa haisee tupakka. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Mikäli taloyhtiö varmasti haluaa parveketupakointikiellon jo tänä vuonna, prosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä eri vaiheiden läpivienti kestää parhaassakin tapauksessa puoli vuotta.

– Isännöintiliitossa kannustamme kuitenkin harkintaan, onko juuri viranomaiskiellon hakeminen oikea ratkaisu. Parveketupakointikielloista voisi yrittää sopia asukkaiden kesken muutenkin, Tommi Leppänen pohtii.

Taloyhtiön kannattaa tehdä ennakkotyöt kerralla hyvin, sillä lupaviranomainen laskuttaa päätöksen vaatimat viranomaistyöt tuntiveloituksella. 

Viranomaiselle on hankalaa tehdä päätöksiä, jos taloyhtiö ei varmasti ole kieltojen takana.

Irmeli Röning-Jokinen

Esimerkiksi Oulun ympäristöterveydenhuollossa on arvioitu, että yhden taloyhtiön hakemus vaatii vähintäänkin viisi työtuntia, ja tariffihinta tunnille on tällä hetkellä 67 euroa.

Aloitteen parveketupakoinnin kieltoon voi tehdä taloyhtiön osakas tai hallitus. Asukkaiden kanta tulisi kuulla kirjallisesti hyvissä ajoin, Leppänen neuvoo.

Kieltoa on haettava tasapuolisesti kaikille parvekkeille, joissa on samanlaiset olosuhteet tupakansavun kulkeutumiselle.

Viranomaisruuhkat eivät vielä ole alkaneet

Luparuuhkien mahdollista laajuutta pidetään vaikeana ennustaa. Jos hakemuksia tehdään paljon, pullonkaulaksi saattaa muodostua lupaviranomainen.

Parveketupakointikieltojen käsittelyyn ei ole varattu lainkaan lisäresursseja Oulun ympäristöterveydenhuollossa, kertoo yksikön päällikkö Irmeli Röning-Jokinen.

– Meillähän tämä puurtaminen alkaa vasta sitten, kun asiat on taloyhtiössä käsitelty ja valitusajat ja muut on ohi, Röning-Jokinen sanoo.

Irmeli Röning-Jokinen pitää ymmärrettävänä, että taloyhtiössä kuluu puolikin vuotta, ennen kuin asia päätyy viranomaiselle.

– Toisaalta se antaa selkeyden, onko taloyhtiössä tosiaan voimaa ja hallinnollista enemmistöä kiellon takana. Viranomaiselle on hankalaa tehdä päätöksiä, jos taloyhtiö ei varmasti ole kieltojen takana.