Miksi Yhdysvallat on tärkeä Meksikon taloudelle?

”Guacamole taitaa olla nykyään suosituimpia ruokia, joita amerikkalaiset syövät katsoessaan Super Bowlia”

Meksiko
Meksikon Raja.
Michael Reynold / AOP

Busseja, avokadoja, mansikoita, kodinkoneita. Esimerkiksi näitä tuotteita liikkuu Meksikosta rajan yli Yhdysvaltain markkinoille 300 miljardin dollarin arvosta. Ei siis ole ihme, että presidentti Donald Trumpin jyrkät puheet tuontitulleista Meksikosta tuotaville tuotteille ovat saaneet meksikolaiset pois tolaltaan.

Trump on vaatinut Meksikoa maksamaan muurin rakentamisen maiden väliselle rajalle. Kun Meksiko kieltäytyi tästä Trumpin hallinto väläytti mahdollisuutta asettaa 20 prosentin tuontitullin Meksikosta saapuville tavaroille.

Yhdysvaltain merkitystä Meksikon taloudelle ei voi vähätellä. Meksikon viennistä jopa yli 80 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin ja noin 60 prosenttia Meksikoon suuntautuvasta tuonnista tulee puolestaan Yhdysvalloista.

Taloussiteitä on tiivistänyt yhä syvemmäksi Meksikon, Kanadan ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus Nafta, joka on ollut voimassa vuodesta 1994 lähtien. Sopimus on purkanut esteitä kaupankäynnin tieltä, mikä kasvattanut kauppaa maiden välillä.

Meksikon markkinat ovat Yhdysvalloille tärkeät, sillä Meksiko on Yhdysvaltojen toiseksi suurin vientikohde. Mutta selvää on, että Meksiko on huomattavasti Yhdysvaltoja riippuvaisempi maiden välisistä taloussuhteista.

Ford autotehdas Meksikossa.
Mario Guzman / AOP

Autojen kokoaminen tapahtuu rajat ylittävissä ketjuissa

Meksikosta Yhdysvaltoihin suuntautuvasta viennistä keskeisin on ala autoteollisuus, joka on ollut presidentti Trumpin hampaissa. Suurilla amerikkalaisilla autoyhtiöillä Fordilla, General Motorsilla ja Chryslerilla on kaikilla tehtaita Meksikossa, sillä työvoima on rajan eteläpuolella halvempaa.

Tehtaita on etenkin rajaosavaltioissa, mutta myös Keski-Meksikossa. Henkilöautojen lisäksi tehtailla kasataan kuorma-autoja ja busseja. Kauppa ei ole vain sitä, että autot tai muut teknologiatuotteet valmistettaisiin yhdessä maassa ja vietäisiin sitten rajan yli myytäväksi.

Yhden tuotteen tuotantoprosessin aikana saatetaan liikkua rajan yli monta kertaa ja osat ovat peräisin useista maista. Esimerkiksi auton kokoamista varten saatetaan tuoda osia Yhdysvalloista ja muualta koottavaksi Meksikossa sijaitseville tehtaille.

Avokadoja Super Bowl -katsomoihin

Tärkeää on myös maataloustuotteiden vienti. Meksikosta viedään Yhdysvaltoihin esimerkiksi avokadoja, mansikoita ja limejä, kuvailee tutkija Nadia Nava Contreras.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain markkinat heijastuvat voimakkaasti meksikolaiseen maatalouteen. Kova kysyntä Yhdysvaltain markkinoilla on esimerkiksi vauhdittanut siirtymistä viljelemään entistä enemmän tiettyjä tuotteita.

Sushi avocado
Andy Rain / AOP

– Avokadot ovat hyvä esimerkki tästä. Niistä valmistettava guacamole taitaa olla nykyään suosituimpia ruokia, joita amerikkalaiset syövät katsoessaan Super Bowlia, Nava Contreras kuvailee.

Se ei ole ongelmatonta. Avokadojen kova kysyntä Yhdysvalloissa ja maailmalla on johtanut muun muassa laittomiin hakkuisiin.

– Suojeltuja metsiä ei saisi kaataa avokadoviljelmiksi. Siksi rikollisryhmät saattavat esimerkiksi sytyttää tuleen suojeltuja metsiä muka vahingossa, jotta ne saataisiin käyttöön, Nava Contreras kuvailee.

Tavaran lisäksi myös raha ja ihmiset liikkuvat

Meksikon ja Yhdysvaltojen taloudet ovat kietoutuneet tiiviisti yhteen muutenkin kuin kaupan kautta. Tavaroiden lisäksi rajan yli kulkevat ihmiset – Yhdysvalloissa on arvioitu asuvan yli 34 miljoonaa meksikolaistaustaista ihmistä.

Heidän rahalähetyksensä takaisin sukulaisilleen ovat valtavan suuri asia Meksikon taloudelle. Trump on uhannut aiemmin kajoavansa myös rahalähetyksiin.

– Meksikon bruttokansantuotteesta kahdeksan prosenttia tulee näistä rahalähetyksistä, Nava Contreras sanoo.

Nafta hiertää Trumpia

Vapaakauppasopimus Naftan neuvotteleminen uudelleen oli yksi Trumpin keskeisistä vaaliteemoista. Hän syyttää Naftaa amerikkalaisten työpaikkojen valumisesta Meksikoon.

Naftan vaikutuksen katsotaan olleen Meksikolle yleisesti ottaen positiivinen. Se on avannut meksikolaisyrityksille isot markkinat Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Nava Contreras muistuttaa, että myös Meksikossa on käyty aika-ajoin kriittistä keskustelua Naftasta. Trumpin puheet Naftaa ja Meksikoa vastaan ovat kiihdyttäneet keskustelua Meksikon talouden tulevaisuudesta.

ihmiset kävelevät pankin ohi
Sáshenka Gutiérrez / EPA

Monet katsovat maan talouden olevan liian riippuvainen Yhdysvalloista ja viennin toivottaisiin kehittyvät maataloustuotteiden ja halvan tehdastyövoiman sijaan kehittyneempään suuntaan. Vaihtoehtoja on tosin vaikeaa löytää, jos Yhdysvaltojen kauppapolitiikassa tapahtuu nopeita muutoksia.

– Meksikolaiset eivät tietenkään pidä tavasta, jolla Trump puhuu heistä. Jotkut näkevät tosin, että tämä voi olla mahdollisuus korjata talouden ongelmia, Nava Contreras toteaa.

Kauppa ja hyödyt eivät käy vain yhteen suuntaan

Selvää on, ettei Trumpin lietsomasta kauppasodasta ei kärsisi vain Meksiko. Eri arvioiden mukaan 5–6 miljoonaa amerikkalaista työpaikkaa riippuu suoraan tai välillisesti Yhdysvaltain kaupasta Meksikon kanssa.

Tuontitulli heijastuisi monien arvioiden mukaan amerikkalaisten kuluttajien maksamiin hintoihin lukuisista tuotteista. Tuontitulli johtaisi entistä kalliimpiin avokadoihin, pesukoneisiin ja televisioihin.

Monet ovat muistuttaneet, että talousvaikeudet ja työttömyys Meksikossa voisivat kiihdyttää siirtolaisuutta Yhdysvaltoihin. Ja sitä Trump ei tietenkään halua.

Lähteet: Bloomberg, CNN