1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pahuus voidaan voittaa hyvyydellä" – Maailman johtajat muistuttivat muukalaisvihasta Auschwitzissa

Keskitysleirillä vietettiin perjantaina vainojen uhrien muistopäivää. "Suvaitsemattomuus on palannut", varoitti YK:n pääsihteeri.

holokausti
Uutisvideot: "Yhtäkkiä olit huonompi ihminen kuin muut"
Uutisvideot: "Yhtäkkiä olit huonompi ihminen kuin muut"

Juutalaiset ja kristityt uskonnolliset johtajat yhtyivät perjantaina rukouksiin Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin kaasukammion äärellä. Auschwitzissa vietettiin perjantaina kansainvälistä vainojen uhrien muistopäivää.

Perjantaina tuli kuluneeksi 72 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton joukot vapauttivat keskitysleirin, jossa natsit murhasivat noin 1,1 miljoonaa ihmistä toisen maailmansodan aikana. Valtaosa uhreista oli Euroopan juutalaisia, mutta joukossa oli myös muiden muassa puolalaisia, romaneja ja neuvostosotavankeja.

Auschwitzin keskitysleirin entiset vangit laskivat kynttilöitä Auschwitz-Birkenaun muistomerkillä.
Auschwitzin keskitysleirin entiset vangit laskivat kynttilöitä Auschwitz-Birkenaun muistomerkillä.EPA / Andrzej Grygiel

Perjantain muistoseremonioihin osallistui muiden muassa Puolan pääministeri Beata Szydlo, joka on itse kotoisin Oswiecimin kaupungista, missä keskitysleiri sijaitsee.

Pääministeri Szydlo kutsui juutalaisten joukkotuhoa "ihmisyyden tuhoamisesksi" ja "menetettyjen elämien ja unelmien valtamereksi".

– Se on avoin haava, joka saattaa joskus umpeutua, mutta se ei parane koskaan, eikä sitä koskaan saa unohtaa, Szydlo sanoi.

– Haluan viestin lähtevän tästä paikasta tänään: se mitä tässä saksalaisleirissä tapahtui, oli pahuutta. Pahuus voidaan voittaa hyvyydellä. Muistot ja totuus ovat meidän vastuumme, ne ovat meidän aseemme pahaa vastaan, Szydlo sanoi.

"Äärimielisyys nousee"

Oman tervehdyksensä lähetti YK:n pääsihteeri Antonio Guterres:

– Surullista kyllä, ja vastoin päätöksiämme, antisemitismi on jatkanut kukoistustaan.

– Me näemme myös syvästi huolettavaa äärimielisyyden, muukalaisvastaisuuden, rasismin ja muslimeihin kohdistuvan vihan nousua. Irrationaalisuus ja suvaitsemattomuus ovat palanneet, Guterres jatkoi.

Saksassa väistyvä ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi pitävänsä kansakuntansa velvollisuutena kantaa vastuu natsien tekemistä rikoksista.

– Historian pitäisi olla oppitunti, varoitus ja kannuste samaan aikaan. Muisteluille ei voi eikä pitäisi tulla loppua, Steinmeier sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi