Kolmasosa Yhdysvalloissa asuvista keskitysleireiltä selvinneistä elää nykyisin köyhyydessä

Juutalaisten joukkotuhosta selviytyneet yrittävät vanhuksina selviytyä elämästä pienillä rahoilla.

holokausti
Vankeja Auschwitzin keskitysleirillä.
Vankeja Auschwitzin keskitysleirillä.REU

Arviolta noin kolmasosa Yhdysvalloissa asuvista keskitysleireiltä eloon jääneistä elää köyhyysrajan alapuolella, sanoo heitä avustava The Blue Card -järjestö CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun). Entisiä keskitysleirivankeja on yhä elossa Yhdysvalloissa noin 100 000 ihmistä.

Eloonjääneet ovat kaikki jo iäkkäitä. Vertailuna Yhdysvalloissa yli 65-vuotiaista yksi kymmenestä on köyhä, mutta eloonjääneistä köyhyysluku on paljon suurempi.

New Yorkin metropolialueella elävästä noin 50 000 entisestä keskitysleirivangista 52 prosenttia elää köyhyydessä. Heidän tulorajansa jää alle 18 000 dollarin eli noin 16 800 euron vuodessa.

Neuvostoliiton alueelta tulleet köyhimpiä

Erityisesti entisen Neuvostoliiton alueelta saapuneet henkilöt ovat heikossa asemassa. Näistä holokaustin uhreista 80 prosenttia elää tänä päivänä köyhyydessä.

– He tulivat tänne paljon myöhemmin elämässään, Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen, eikä heillä ole sosiaaliturvaa, eläkkeitä tai minkäänlaisia eläketuloja, sanoo holokaustin uhreja auttavan Selfhelp-järjestön varajohtaja Hanan Simhon.

Ikääntyessään viimeinen eloonjääneiden sukupolvi joutuu kohtaamaan vaikeita taloushuolia. Köyhyys johtuu useista eri seikoista, selittää The Blue Cardin johtaja Masha Pearl.

– Monet ovat hyvin eristäytyneitä. He menettivät perheensä sodan aikana eivätkä sitten hankkineet tai voineet saada lapsia.

– Useat aloittivat työskentelemään yksinkertaisissa työpaikoissa, koska heillä ei ollut kielitaitoa. Tänä päivänä he ovat kahdeksan-yhdeksänkymppisiä ja heidän on enemmän kuin vaikeaa selviytyä, Pearl sanoo.

Lääkintäkokeet aiheuttavat kipua

Natsien keskitysleireillä tekemät kokeet ovat aiheuttaneet monille myös riskin vakaviin sairauksiin, kuten syöpään.

Sami Steigmann vietti varhaislapsuutensa natsien keskitysleirillä. Vuosia myöhemmin hän kuuli isältään, että hänet oli alistettu lääkinnällisiin kokeisiin, jotka aiheuttavat hänelle yhä kipuja 77-vuotiaana.

– Olen ylpeä ihminen, enkä koskaan halunnut pyytää apua, Steigmann sanoo CNN:lle.

– Monet ovat häpeissään tilanteesta. Heistä tuntuu, että he ovat epäonnistuneet kahdesti. He eivät kyenneet pelastamaan perhettään ja nyt heidän pitää pyytää apua, sanoo Pearl.