Purjelennon MM-kisat oikukkaissa keleissä – törmäyksiltäkään ei vältytty

Australian Benallassa pidetyissä kisoissa sattuneet kaksi törmäystä osoittivat, että isossa joukossa voi sattua ja tapahtua. Suomalaismenestys oli kohtalainen.

purjelento
Timo Nurminen laskeutuu
Timo Nurminen laskeutuu Benallan MM-kisoissa.Katja Soikkeli

Purjelennon MM-kisat lennettiin Australian Benallassa tammikuun puolessavälissä. Kaksi viikkoa kestäneissä kisoissa suomalaiset nousivat hyville sijoille.

Erkki Heinonen sijoittui kymmenenneksi 18 metrin luokassa ja Hannu Halonen ylsi 13. sijalle 15 metrin luokassa. Mitalit menivät hallitseville purjelentomaille Britanniaan, Saksaan, Ranskaan ja Puolaan.

Lämmintä ja aurinkoista, mutta huonoa lentokeliä

Kilpailut kärsivät koko kisa-ajan huonosta purjelentosäästä. Vaikka sää olikin suurimmaksi osaksi kaunista kesäsäätä, nostot jäivät heikoiksi jopa suomalaisittain verrattuna. Huonosta säästä antaa jotain kuvaa sekin, että 13 mahdollisesta kisapäivästä vain seitsemänä päivänä lennettiin. Tämä on Australiassa erittäin harvinaista.

Erkki Heinonen lähdössä hinaukseen
Erkki Heinonen lähdössä hinaukseen.Katja Soikkeli

Erkki Heinonen kommentoi kisajärjestelyjen sujuneen kuitenkin loistavasti.

– Kisa olisi ollut yksi hienoimmista kisoista, jos vain sää olisi ollut suosiollisempi. Näin pitkäkestoista huonoa säätä en ole Australiassa koko urani aikana nähnyt.

Kekolentämistä sinisen taivaan alla

Suurin osa kilpailupäivistä lennettiin sinisen taivaan alla niin sanotussa kuivassa kelissä. Jos taivaalla ei ole pilviä, kumpupilven sijaan noston merkkinä on siinä kaartava kilpailukone, jonka luokse muut hakeutuvat. Näin taivaalle syntyy isoja koneryhmiä. Samassa nostossa voi olla kymmeniä koneita ja se on iso turvallisuusriski.

Kisoissa tapahtui kaksi valitettavaa onnettomuutta. Ensin kaksi konetta hipaisi toisiaan ilmassa, mutta molemmat koneet laskeutuivat turvallisesti läheiselle yksityiselle lentokentälle. Koneisiin tuli vain vähäisiä vaurioita ja ne jatkoivat kisassa jo seuraavana kilpailupäivänä.

Lisäonnettomuuksilta ei kuitenkaan vältytty. Jo seuraavana kilpailupäivänä saksalainen ja australainen pilotti törmäsivät toisiinsa ilmassa. Molemmat osapuolet pelastautuivat laskuvarjolla. Pilotit selvisivät melko lievin vammoin, mutta eivät jatkaneet enää kisassa.

Peesaminen nousi ikäväksi piiirteeksi

Kisan 15 metrin luokan voittaja ja moninkertainen maailmanmestari puolalainen Sebastian Kawa otti puheeksi purjelentokisoihin tulleen ikävän piirteen, toisten peesaamisen.

– Silloin käytetään toisen kilpailijan reitti- ja nostovalintoja hyväksi ja viimeisellä hetkellä otetaan loppukiri ja mennään seuratun pilotin ohitse, harmitteli Kawa.

Vaikka porukassa löytää nostoja paremmin kuin yksin, suomalaiset haluavat tehdä mieluummin oman suorituksen. Omien suoritusten tekeminen merkitsee silti helposti usean sijan menetystä. Päivätuloksissa kuusi kilometriä pienempi keskinopeus voi pudottaa kymmenenkin sijaa alaspäin.

Mitalit hallitseville purjelentomaille

Purjelentokisoissa yleensä pärjäävät Puola, Saksa, Ranska sekä Britannia. Niin kävi tälläkin kertaa. Mitalit menivät avoimessa luokassa Britannian Russel Cheethamille ja Andrew Davisille, 18 metrin luokan voiton vei Ranskan Killian Walbrou ja kolmanneksi sijoittui Mike Young. 15 metrin luokka oli puolalaisten hallinnassa Sebastian Kawan voittaessa ja Lukasz Grabowskin ollessa kolmantena, heidän väliin toiselle sijalle sijoittui japanilainen Makoto Ichikawa.