Puoluejohtajat opetusmessuilla: Kuntavaalit ovat koulutus- ja sivistysvaalit

Huhtikuussa pidettävien kuntavaalien kärkiteemana on varhaiskasvatus ja opetus. Maakunta- ja soteuudistuksen jälkeen peruskunnissa ei nimittäin juuri muuta puuhasteltavaa ole kuin lasten kasvatus ja koulutus.

Kotimaa
Kahdeksan puoluejohtajaa istuu lavalla messuilla.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska (vas.), perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho, kokoomuksen Petteri Orpo, SDP:n Antti Rinne, Vihreiden Ville Niinistö, vasemmistoliiton Li Andersson, RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdottir Sandelin ja kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi (oik.) puoluejohtajien kuntavaalipaneelissa Educa-messuilla Helsingissä 28. tammikuutaMartti Kainulainen / Lehtikuva

Ensi kevään kuntavaalit eivät ole maakunta- eivätkä sotevaalit. Ne eivät ole myöskään natovaalit.

Ensi kevään kuntavaalit ovat koulutus- ja sivistysvaalit.

Tynkäkunnan ydintehtävä on koulutus

Helsingin koulutusmessujen (siirryt toiseen palveluun) paneelissa esiintyneiden puoluejohtajien oli kerrankin helppoa olla yhtä mieltä edes yhdestä asiasta.

Jos ja kun maakunta- ja soteuudistukset toteutuvat, peruskuntien harteille ei jää enää juuri muuta merkittävää kuin varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestäminen.

Lähidemokratiasta puhuvat lisäävät listaan mielellään vielä paikallisen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin ylläpitämisen sekä lähikaavoituksen.

Mutta siinäpä se uuden peruskunnan valta ja mahti sitten onkin.

Puolueiden ykköstriolla sama sävel

Pääministeripuolue Keskustan edustajana paneelissa istui puoluesihteeri Jouni Ovaska.

– Keskustan kuntavaalilupauksena ovat ennen kaikkea terveelliset ja turvalliset lähikoulut – ympäri Suomen.

Kokoomuksen kannan esitti valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Kun sote siirtyy peruskunnilta pois, niin ne voivat keskittyä varhaiskasvatukseen, peruskouluun, lukioon ja ammatillisen koulutuksen kehittämiseen. Koulutus on ykkösasia tulevissa valtuustoissa.

Oppositiopuolue SDP:n kuntavaalilinjauksen raamitti puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne.

– Sosiaalidemokraatit lupaavat, että varhaiskasvatus on tasapuolista kaikille ihmisille. Eli subjektiivisen päivähoito-oikeus on palautettava.