Hyppää sisältöön

Skábmagovat-palkinto ohjaaja Katja Gauriloffille – viimeisin elokuva Jussi-ehdokkaana

Palkinnolla Skábmagovat-filmifestivaalin järjestäjä Saamelaistaiteen tukiyhdistys haluaa nostaa esiin Gauriloffin työn ja taidot dokumenttielokuvien tekijänä.

Kuva: Susanna Guttorm / Yle

Dokumentaristi Katja Gauriloff saa tämän vuoden Skábmagovat-palkinnon. Palkinnolla Saamelaistaiteen tukiyhdistys haluaa nostaa esiin Gauriloffin työn ja taidot dokumenttielokuvien tekijänä.

Katja Gauriloffin dokumenttielokuvat Huuto tuuleen, Säilöttyjä unelmia ja Mannu mieʹcc Kaiʹssi (Kuun metsän Kaisa) on voittanut palkintoja sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa. Elokuvat ovat myös houkutelleet paljon katsojia niin festivaaleille kuin elokuvateattereihinkin.

Palkinnon saaminen yllätti Katja Gauriloffin täysin.

– Kyllä sanattomaksi veti, että ihan mieletön kunnia saada tällainen kunnianosoitus täällä juuri täältä Inarista, omalta festivaalilta.

Gauriloff sai palkinnoksi harmaan luhkan helmikirjaillulla Skábmagovat-logolla. Luhkka on perinteinen saamelainen vaate. Palkintoluhkan on tehnyt Katja Gauriloffin sukulainen.

– Minun mielestä paras palkinto, mikä voi olla. Voin aina pukea tämän ylleni ja tämä tulee säilymään aina minulla. Ehkä sitten siirtyy vielä jollekin sen jälkeenkin. Ja tiedän, että tämän on tehnyt minun serkkuni Heidi Gauriloff, se vain lisää sitä arvoa, kommentoi Katja Gauriloff hetki palkinnon ojentamisen jälkeen.

Gauriloffin elokuva Jussi-ehdokkaana kahdessa kategoriassa

Viimeisimpänä saavutuksena Gauriloffin Kuun metsän Kaisa on valittu Jussi-ehdokkaaksi kahdessa kategoriassa: äänisuunnittelussa ja dokumenttielokuva-kategoriassa. Saamelaiselokuva on Suomen Jussi-ehdokkaana nyt ensimmäistä kertaa. Jussi on elokuvantekijöiden arvostama palkinto, joka jaettiin ensi kertaa vuonna 1944.

Katja Gauriloffin työ ja elokuvat osoittavat, että hänelle elokuvanteko on sydämen asia. Gauriloff on elokuvaohjaaja mutta lisäksi osaomistaja elokuvatuotantoyhtiö Oktoberissa, joka on myös tuottanut ja levittää Gauriloffin elokuvia. Saamenmaassa ei ole montaa elokuvantekijää, joka toimisi myös oman yhtiönsä kautta elokuviensa tuottajana.

Kolttasaamelaisten kieli- ja kulttuuriyhdistys Saa´mi Nue´tt ja kolttasaamelaisten kyläkokous valitsivat Katja Gauriloffin syksyllä 2016 vuoden koltaksi. Elokuva Kuun metsän Kaisa on antanut voimaa kolttasaamelaiselle yhteisölle ja yhdistänyt koko kansaa. Kolttasaamelaiset ovat ylpeinä seuranneet, miten Katja Gauriloff on nostanut elokuvallaan esiin Kaisa Taisia Gauriloffin ja Robert Crottetin erikoisen ystävyyden ja sen merkityksen kolttasaamelaisille.

Skábmagovat-palkinto on aiemmin myönnetty Johs. Kalvemolle, Nils Gaupille, Sverre Porsangerille, Liisa Holmbergille, Oula Näkkäläjärvelle ja Inger-Mari Aikiolle. Tämän vuoden Skábmagovat-palkinto annetaan Katja Gauriloffille lauantaina 28.1.2017 klo 16.00 Sajoksessa Kuun metsän Kaisa -elokuvan näytöksen yhteydessä.

.
.