Hurjapuheinen protektionisti Trump palkittiin pörssihuumalla – Mistä nousu johtuu ja voiko se jatkua?

Asiantuntijat varoittavat, että markkinat tuijottavat miljardilupauksia ja sulkevat silmänsä kauppasodan uhalta.

Donald Trump
Donald Trump puhuu.
Presidentti Donald Trump puhui republikaanien lounastilaisuudessa 26. tammikuuta Philadelphiassa.Alex Wong / AFP

Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltain presidentinvaalit pörssikurssit ovat nousseet voimalla. Maailman seuratuin osakeindeksi Dow Jones nousi viime keskiviikkona ensimmäistä kertaa historiansa aikana yli 20 000 pisteen.

Miksi osakemarkkinat lähtevät lentoon, kun maailman ykkösjohtajaksi nousee mies, joka avoimesti edustaa vapaakaupalle selkänsä kääntävää protektionismia, nykyekonomistien kauhukuvaa? Kasvaako pörsseissä Trump-kupla, joka puhkeaa?

Infografiikka
Yle uutisgrafiikka

Yle kysyi asiaa sijoittamisen ja talouden asiantuntijoilta. Kaikki toteavat yllättyneensä osakekurssien nousutahdista Trumpin aikana. Heidän mielestään kiito ei kestä, jos Trump toimii, kuten saarnaa.

Miljardilupaukset peittävät protektionismin uhan

Trump on luvannut kolme merkittävää toimenpidettä, jotka miellyttävät sijoittajia. Mittavat verohelpotukset yrityksille, jättimäiset julkiset investoinnit infrastruktuuriin ja yritystoiminnan sääntelyn raju purkaminen.

Pörssinousu johtuu ennen kaikkea näistä lupauksista. Osakemarkkinat hakevat nopeita voittoja ja hinnoittelevat vapaakaupan ongelmat vasta, jos niihin törmätään.

– Nyt pelataan lyhyttä aikaväliä. Pelataan tässä ja nyt ja murehditaan huomisesta sitten tulevaisuudessa, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Tämä on aika lyhytnäköinen reaktio. Pidemmällä aikavälillä ratkaisevat ne poliittiset riskit, jotka liittyvät häneen, sanoo pitkäaikainen sijoittajakonkari Kim Lindström.

Yhdysvallat on verraten itsenäinen jättitalous, joka pärjää vientiriippuvaisia pikkumaita pidempään omillaan.

– Tällä hetkellä markkinat eivät ota protektionismin uhkaa tosissaan, vaan keskittyvät näihin positiivisiin asioihin, toteaa analyysiyritys Inderesin osakestrategi Juha Kinnunen.

Kauppasodan vaara todellinen – "sijoittajana odottaisin"

Kun kurssit kerran nousevat, kannattaako piensijoittajan ottaa vauhtia ja hypätä mukaan? Ylen haastattelemat asiantuntijat eivät suosittele. Vähänkin pidemmän aikavälin Trump-riskit ovat suuria.

– Jäisin kyllä odottavalle kannalle. Hän on tarmokas ja narsistinen ihminen, jonka tiedoissa on selviä aukkoja. Yhdistelmä on pelottava, sanoo Lindström.

Jos Trump toteuttaa hurjimmat heittonsa vapaakauppasopimusten romuttamisesta ja asettaa ulkomaisille tavaroille korkeat tullit, ulkovallat vastaavat taatusti. Kauppasodan syttyminen kääntäisi myös osakekurssit alamäkeen ja sen uhka on Inderesin Juha Kinnusen mielestä todellinen.

– Se on aivan mahdollista. Jos kohtelee Kiinaa, kuten Trump nyt kohtelee Meksikoa, niin Kiina ei tule vain tyytymään tilanteeseen. Eikä EU voi myöskään jättää reagoimatta.

Nordean Aki Kangasharju katsoo, että edessä on jopa pienen romahduksen vaara, jos Trump laittaa kauppasopimuksia koskevat uhkauksensa toteen.

– On syytä pelätä, että tämän kevään aikana korjausliike tulee, hän sanoo.

Miljardielvytys voi toimia – ja johtaa vaikeuksiin

Trumpin lupaukset yritysveron romahduttamisesta ja kymmenien miljardien infrahankkeista voisivat parhaimmillaan johtaa pysyvämpäänkin nousukierteeseen Yhdysvaltain taloudessa, asiantuntijat katsovat. Mutta niihinkin liittyy myös suuria vaaroja, vaikka protektionismin peikko hetkeksi unohdettaisiin.

Yhdysvallat on valmiiksi raskaasti velkaantunut. Trumpilta ei ole kuulunut aloitteita siitä, miten elvytys rahoitetaan.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että hänen toimenpiteistään paistaa tietynlainen asiantuntemattomuus selkeästi läpi, sanoo sijoittaja Kim Lindström.

Osakkeiden arvostukset ovat jo varsin korkealla. Sijoittajan kannalta elvytyskaasun raju painaminen voi kostautua.

– Riski on, että talous ylikuumenee ja inflaatio lähtee laukalle. Silloin Yhdysvaltain keskuspankki joutuisi nostamaan korkoja ennakoitua nopeammin ja tukahduttamaan suurimman nousuvaran osakemarkkinoilta, toteaa Inderesin osakestrategi Juha Kinnunen.

Pörssinousu ei johdu vain Trumpista

Maailmanlaajuiseen pörssikurssien nousuun vaikuttavat myös Donald Trumpista johtumattomat syyt. Sijoituskohteita etsivää rahaa on yllin kyllin liikkeellä. Lisäksi monet maailmantalouden viisarit osoittavat aidon nousun merkkejä.

– Keskuspankit ovat pumpanneet paljon rahaa markkinoille ja jonnekin sen täytyy mennä. Kun korot ovat käytännössä nollassa, silloin se raha ei voi mennä muualle kuin osakkeisiin, sanoo Nordean Kangasharju.

Trumpin ylistävät kommentit Britannian Brexitistä, flirttailu Venäjän kanssa, EU:n arvostelu tai ilmastonmuutoksen vähättely voivat kuulostaa monien korviin pahalta, mutta osakemarkkinashokkeihin ne eivät johda, jos muut syyt ratkaisevat sijoituspäätöksissä.

– Vaihtoehtoisista sijoituskohteista ei saa tällä hetkellä juuri minkäänlaista tuottoa, toteaa sijoittaja Kim Lindström.

Nousujohteisuus osakekursseissa myös vahvistaa itse itseään.

– Kun pörssissä on positiivinen mieliala, se sentimentti vie osakekursseja. Fundamentit (talouden perustekijät) vaikuttavat sitten pidemmällä tähtäimellä, sanoo Inderesin Juha Kinnunen.