1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Walesin prinsessa Diana

BBC: Prinssit haluavat patsaan äidilleen, prinsessa Dianalle

Kuningatar Elisabet tukee prinssien patsashanketta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta prinsessa Dianan kuolemasta.

Prinsessa Diana tutustumassa maamiinojen uhreihin Bosnia-Hertsegovinassa elokuussa 1997. Kuva: Fehim Demir / EPA

Prinsessa Dianan pojat prinssit William ja Harry aikovat teettää edesmenneelle äidilleen patsaan. Patsas pystytetään prinsessa Dianan kodin, Kensington Palacen puistoon, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Prinssit sanoivat tiedotteessaan, että nyt on oikea aika tunnustaa heidän äitinsä myönteinen vaikutus Yhdistyneelle kuningaskunnalle ja koko maailmalle.

– Äitimme kosketti niin monen ihmisen elämää. Toivomme, että patsas auttaa kaikkia niitä, jotka vierailevat Kensington Palacessa pohtimaan hänen elämäänsä ja perintöään, prinssit kirjoittavat tiedotteessaan.

Heinäkuussa 2016 prinssi Harry sanoi, ettei voinut puhua äitinsä kuolemasta.

– Ennsimmäisten 28 vuoteni aikana en puhunut siitä (äitini kuolemasta), prinssi Harry sanoi hyväntekeväisyystapahtumassa kesällä.

Jotkut Dianan ystävät ovat väittäneet, että prinsessaa olisi vaikea vangita kiveen.

Kuningatar Elisabet tukee prinssien patsashanketta.

Patsaan tekijää ei ole vielä valittu. Kuusi henkinen komitea valitsee taiteilijan. Komiteassa on mukana Dianan sisar Lady Sarah McCorquodale.

Prinsessa Dianan kuolemasta tulee elokuussa kuluneeksi 20 vuotta. Walesin prinsessa kuoli 31. elokuuta 1997 auto-onnettomuudessa Pariisissa. Prinssit olivat tuolloin 15- ja 12-vuotiaita.

Prinsessa Dianan kuolemaa surtiin niin Britanniassa kuin muuallakin maailmassa. Miljoonat ihmiset kävivät jättämässä jäähyväistervehdyksiä ja kunnioittamassa hänen muistoaan kuninkaallisten kotien edustalla monen kuukauden ajan Dianan kuoleman jälkeen. Hänen hautajaisiaan seurasi arviolta kaksi miljardia ihmistä ympäri maailman.