1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Trump aloitti valmistelutoimet Isisin nujertamiseksi Irakissa ja Syyriassa

Presidentti Donald Trumpin mukaan Yhdysvaltojen on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin Isisin nujertamiseksi. Trumpin hallinto aikoo laatia alustavan suunnitelman tarvittavista toimista kuukaudessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Washingtonissa 28. tammikuuta 2017 pyynnöstään, että hallinto valmistelee 30 päivässä Isisin vastaisen torjuntasuunnitelman. Kuva: EPA / PETE MAROVICH

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti lauantaina määräyksen toimista, joilla pyritään suunnittelemaan ja päättämään keinot Isisin nujertamiseksi Irakissa ja Syyriassa. Trumpin kaavailema valmisteluaika on kuukauden mittainen.

Valkoisen talon mukaan islamilainen terrorismi ei ole ainoastaan uhka, vaan siihen liittyy "kaikkea kieroa ja aggressiivista". Trump lupaa hallintonsa kehittävän kattavan suunnitelman Isisin voittamiseksi.

Valkoinen talo julkisti presidentin muistion terroristijärjestö Isisin kaatamiseksi Irakissa ja Syyriassa. Siinä todetaan, että Isis on vastuussa Yhdysvaltain kansalaisten väkivaltaisista murhista Lähi-idässä. Trump mainitsee erikseen nimeltä James Foleyn, Steven Sotloffin, ja Peter Abdul-Rahman Kassigin sekä Kayla Müllerin. Lisäksi Isis on ollut innoittamassa iskuja Yhdysvaltoihin kuten San Bernardinoon isku Kaliforniassa joulukuussa 2015 ja Orlandon isku Floridassa  kesäkuussa 2016.

Trumpin muistiossa painotetaan, että Isis on osasyyllinen myös useisiin Yhdysvaltain liittolaisten alueille tehtyihin terrori-iskuihin. Trump nostaa esille hyökkäyksen Pariisissa marraskuussa 2015, hyökkäyksen Brysselissä maaliskuussa 2016, hyökkäyksen Ranskan Nizzassa heinäkuussa 2016 ja hyökkäyksen Berliinissä joulukuussa 2016.

Trumpin mukaan Isisin uhka vain kasvaa. Hän muistuttaa, että terroristit hyödyntävät myös kemiallisia aseita. Lisäksi Isis pyrkii saamaan mukaan radikalisoituneita kansalaisia niin Yhdysvalloista ja kuin myös sen liittolaiskansoista.

Trumpin mielestä Yhdysvaltojen on ryhdyttävä päättäväisiin toimiin Isisin nujertamiseksi. Trumpin hallinto aikoo laatia alustavan suunnitelman tarvittavista toimista kuukaudessa.

Suunnitelmaan tulee Trumpin määräyksen mukaisesti:

  1. Kattava strategia Isisin torjumiseksi.
  1. Tarvittavat muutokset Yhdysvaltojen voimankäyttövaltuuksiin ja muihin Yhdysvaltojen politiikkaa rajoittaviin sopimuksiin, jotka liittyvät kansainvälisen oikeuden rajoittamaan voimankäyttöön Isisiä vastaan.
  1. Tiedottamis- ja diplomatiasuunnitelmat sekä kyberturvallisuusstrategia.
  1. Isisin uusien koalitiokumppanien torjuminen. 
  1. Keinot rajoittaa Isisille päätyvää taloudellista tukea, kuten rahansiirrot, rahanpesu, öljytulot, ihmiskauppa, ryöstetyn taiteen ja historiallisten esineiden myyminen ja muut tulonlähteet.
  1. Yksityiskohtaisen suunnitelma hankkeen rahoittamiseksi.