Tuomari esti Trumpin määräämät karkotukset

Tuomarin määräys estää toistaiseksi Yhdysvaltain rajaviranomaisia noudattamasta presidentti Trumpin määräystä.

Trumpin maahantulokieltoa vastustavia mielenosoittajia Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä 28. tammikuuta 2017. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettama maahantulokielto seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille on kärsinyt takaiskun.

New Yorkissa toimiva liittovaltion tuomari on asettanut presidentin määräykselle osittaisen, väliaikaisen toimeenpanokiellon.

Tuomari Ann Donnellyn määräyksen mukaan Yhdysvaltain rajaviranomaiset eivät saa karkottaa niitä henkilöitä, joilla on voimassaoleva viisumi ja muut tarpeelliset matkustusasiakirjat, tai hyväksytty turvapaikkahakemus.

Yhdysvalloissa toimiva ihmisoikeusjärjestö American Civil Liberties Union (ACLU) piti tuomarin määräystä merkittävänä voittona.

– Tuomioistuimemme toimi tänään niin kuin sen kuului: suojamuurina hallinnon väärinkäytöksille ja perustuslain vastaisille toimille ja määräyksille, järjestö twiittasi.

Tuomari perusteli päätöstään sillä, että "matkustajien palauttaminen lähtömaihinsa aiheuttaa heille olennaista ja korvaamatonta vahinkoa". Tuomari ei kuitenkaan ottanut kantaa, oliko Trumpin antama presidentin asetus perustuslain vastainen.

Tuomari Donnellyn määräys vaikuttaa arviolta muutamaan kymmeneen nyt USA:n lentokentillä kiinni otetun henkilön maassaolo-oikeuteen.

Toinen esto Virginiassa

Myös Virginiassa työskentelevä tuomari on asettanut esteen Trumpin määräyksen toteuttamiselle, kertoo uutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Virginialainen tuomari estää 60 Dullesin lentokentällä kiinni otetun henkilön karkottamisen maasta. Kiinniotetuilla on pysyvät oleskeluluvat Yhdysvaltoihin.

Trumpin määräys menee jatkossa oikeuslaitoksen arvioitavaksi.

Määräys on aiheuttanut laajaa sekaannusta. On esimerkiksi epäselvää, saavatko ne ulkomailla oleskelleet Yhdysvaltain kansalaiset, joilla on Trumpin määräyksessä mainittujen maiden kaksoiskansalaisuus, palata Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeriön nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoo, ettei kieltoa ole sovellettu näihin henkilöihin.

Presidentti Trump antoi perjantaina presidentin asetuksen, jonka mukaan Irakin, Iranin, Syyrian, Somalian, Libyan, Sudanin ja Jemenin kansalaiset eivät saa saapua Yhdysvaltoihin seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Uutisen otsikkoa täsmennetty 29.1. klo 9.43: Tuomarin päätös koskee karkotuksia, ei maahantulon estämistä