1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Finnair: Kaksoiskansalaiset pääsevät lentämään Yhdysvaltoihin, jos paperit ovat kunnossa

Presidentti Trump on estänyt seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin.

Kuva: Markku Ojala / EPA

Finnair ottaa Yhdysvaltain lennoilleen sellaisia matkustajia, joilla on Suomen ja jonkin Yhdysvaltain maahantulokieltolistalla olevan muslimienemmistöisen maan kaksoiskansalaisuus, jos tällaisella matkustajalla on Suomen kansalaisuuden edellyttämät matkustusasiakirjat kunnossa.

Asiasta kertoi Yle Uutisille Finnairin mediasuhteiden johtaja Päivyt Tallqvist. Hänen mukaansa Finnair seuraa asiassa Kansainväliseltä ilmakuljetusliitolta IATA:lta saamaansa viranomaisohjeistusta.

Ohjeistuksen mukaan myös sellaiset henkilöt, joilla on pysyvä oleskelulupa Yhdysvaltoihin, pääsevät Finnairin Yhdysvaltain lennoille.

– Me seuraamme tätä tilannetta koko ajan. Aina kun tulee uusia viranomaisohjeita niin luonnollisesti niitä noudatamme, Tallqvist sanoo.

– Jos meillä on lennolla sellaisia ihmisiä, joita tämä asia koskee, niin pyrimme kontaktoimaan heidät jo ennen lennon lähtöä, jotta tilanne olisi mahdollisimman selvä kaikille.

Lentoyhtiö ja matkustaja huolehtivat luvista

Rajavartiolaitoksesta muistutetaan, että matkustaja itse ja häntä kuljettava lentoyhtiö vastaavat maahantuloedellytysten olemassaolosta.

– Se on matkustajan velvollisuus huolehtia siitä, että hänen maahantuloedellytyksensä kohdemaassa ovat sen kohdemaan viranomaisten ja lainsäädännön ohjeiden mukaisia, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Jani Järäinen.

Järäisen mukaan lentoyhtiö sitten päättää, voiko tällaisen matkustajan ottaa lennolle.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi perjantaina presidentin asetuksen, jonka mukaan Irakin, Iranin, Syyrian, Somalian, Libyan, Sudanin ja Jemenin kansalaiset eivät pääse Yhdysvaltoihin seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Yhdysvaltain päässä matkustajien maahanpääsystä vastaavat Yhdysvaltain viranomaiset.