Hyppää sisältöön

Mistä syntyy eduskunnan kevään tiukin vääntö: näin neljä ryhmäjohtajaa vastasivat

Eduskunnan kevätkausi eli valtiopäivät avataan virallisesti torstaina. Neljän hallitus- ja oppositiopuolueen ryhmäjohtajat listasivat kevään painavimmat poliittiset kysymykset.

Paitsi kevään isoimmasta kotimaan aiheesta eli sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksesta, kysyimme eduskuntaryhmien puheenjohtajilta myös, miten Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump vaikuttaa Suomeen.

Näin he vastasivat.

1. Millainen eduskunnan keväästä tulee?

Päähallituspuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen:

Värikäs ja työteliäs. Isoja kysymyksiä ovat sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus, hallituksen puoliväliriihi ja työllisyyden parantaminen. Kansalaisaloitteet ja puolustusselonteko puhuttavat.

Hallituspuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho:

Työntäyteinen. Suuria asioita on käsiteltävänä, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus. Paitsi hallituksen puoliväliriihi, keväällä on myös kunnallisvaalit, jotka ovat kaikille puolueille tärkeät.

Pääoppositiopuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman:

Ennustan tästä muutoksen kevättä. Uskon että hallitus on pakotettu muuttamaan sekä politiikan sisältöä että työtyyliään. Kova kiire lainvalmistelussa yhdistettynä koviin poliittisiin tavoitteisiin ei ole tuottanut tulosta.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen:

Kevätkausi tulee olemaan sähköinen. Isoja asioita on käsiteltävänä, ja myös kuntavaalit heijastuvat tänne. Odotan työntäyteistä, mielenkiintoista ja kiireistä kevätkautta.

2. Mistä tulee kotimaan politiikan tiukin vääntö?

Antti Kaikkonen: Sotesta on varmasti tulossa sähäkkä käsittely eduskuntaan.

Monen huonon vuoden jälkeen työttömyys laskee ja talous kasvaa, se on hallituksen merkittävin sulka hattuun. Tätä kehitystä tulee vahvistaa, ja hallituksen puoliväliriihessä etsitään uusia keinoja. Keskusta kaikin voimin koettaa välttää uudet leikkaukset. Talouskasvun voimistaminen ja työllisyyden parantaminen on paljon parempi ratkaisu kuin leikkausten tie.

Hallitus kestää sen, että se muuttaa pienemmissä ja välillä isommissakin kysymyksissä mieltään, jos näyttää, että jokin muu ratkaisu on järkevämpi kuin mitä kaavailtiin. Esimerkiksi liikenneverkkoasiassa ei ollut kyse hallituksen esityksestä vaan liikenneministeriön selvityksestä. Toki parempi olisi että kaikki menisi aina täsmälleen kuten alun perin ajateltiin, mutta en näe tätä isona ongelmana. 

Sampo Terho: Suurimpia asioita on ainakin postilaki, se liittyy kansalaisten peruspalveluihin. Meitä kiinnostaa erityisen paljon kielikokeilun eli ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kokeilun sekä maahanmuuttolainsäädännön eteneminen ja maahanmuuton kustannusten selvitys, jonka pitäisi tulla kesään menneessä eduskunnan ja koko yhteiskunnan tietoon.

Antti Lindtman: Hallituksen kova leikkauspolitiikka yhdistettynä suurituloisia hyödyttäviin veronkevennyksiin on johtamassa uusiin leikkauksiin. Tämä on kevään suuri kuuma peruna. Hallitus on siirtämässä puoliväliriihen leikkauspäätökset kuntavaalien yli ja jättää äänestäjät pimentoon siitä, mitä leikkauksia kuntiin on tulossa.

Soten aikataulu on erittäin kireä, ja jättää suuria kysymysmerkkejä. Eduskunnassa ei ole käsitelty yhtäkään tulevaan uudistukseen liittyvää lakiesitystä. Terveyskeskukset pitäisi olla yhtiöitettyinä parin vuoden päästä. Pelkään että tästä on tulossa sotku.

Aino-Kaisa Pekonen: Halituksen puolivälitarkastelu tulee olemaan erittäin iso asia. Se on siirretty kuntavaalien yli ja kertoo siitä että on tulossa ikäviä päätöksiä, joita ei haluta tehdä ennen kuntavaaleja. Soten järjestämislaki ja valinnanvapaus ovat suuria asia, joista väännetään.

On väläytelty uutta kilpailukyky-kierrosta, jossa paikallista sopimista alettaisiin ajamaan entistä enemmän kunnissa. Jos kikyä ruvetaan laajentamaan, se varmasti puhuttaa.

3. Miten maailmanpolitiikan tilanne, kuten Trumpin valinta ja brexit heijastuvat Suomeen?

Antti Kaikkonen: Maailmanpolitiikka heijastuu aina Suomeen. Tärkeää on, että rakennamme hyvät suhteet Yhdysvaltojen uuteen hallintoon, olemme aktiivisia EU:ssa ja pidämme puolemme. On riski, että EU:sta tulee heikompi brexitin jälkeen, ja on tärkeää että yhteistyö Britannian kanssa säilyy.

Sampo Terho: Erityisesti se antaa miettimisen aihetta ulkoasiainvaliokunnalle ja suurelle valiokunnalle, joka käsittelee EU-asioita.

Antti Lindtman: Varmasti heijastuu. Ulkopoliittiselta johdolta tullaan edellyttämään poikkeuksellista herkkyttä maailman muutoksille ja valmiutta reagoimaan. Suomen tulee pitää kiinni linjasta, joka perustuu sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, EU-jäsenyyteen ja omaan uskottavaan puolustukseen.

Aino-Kaisa Pekonen: Brexit tulee varmasti vaikuttamaan Suomen politiikkaan. Toivon, että voimme eduskunnassa keskittyä isoihin kysymyksiin rauhassa kaikkien suurten kysymysten välissä.

4. Miten kuntavaalit ja pj-vaihdokset näkyvät eduskunnassa?

Antti Kaikkonen: Vaikka kuntavaaleissa keskustellaan paikallisista asioista, voi olla että kielenkäyttö on eduskunnassakin normaalia reippaampaa.Puheenjohtajavaihdokset ovat kiintoisia tapahtumia, mutta en usko, että vaikuttavat lainsäädäntökäsittelyyn sen kummemmin tänä keväänä.

Sampo Terho: Kisat kuuluvat politiikkaan, johtotason muutoksia pitää pystyä hoitamaan kaiken muun ohessa. Kuntavaalit antavat varmasti oman lisänsä muuhun kiireeseen. Useimmat kansanedustajat ovat myös kunnan tai kaupungin valtuutettuja ja ehdolla.

Antti Lindtman: Kuntavaalit sähköistävät ilmapiirin, niistä on tulossa poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Kansalaiset pääsevät ottamaan kantaa onko hallituksen ajama leikkauspolitiikka mitä se haluaa.

Aino-Kaisa Pekonen: Jos perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu, on mielenkiintoista, voiko PS jatkaa hallituksessa yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa. Kuntavaaleissa mitataan hallituksen onnistumista. Hallituspuolueet ovat tehneet rajuja leikkauksia koulutuspolitiikkaan, nyt ne ovat nostaneet sen kärkiteemakseen. Oppositiossa odotetaan, saadaanko satsauksia koulutukseen.

5. Millainen on eduskunnan kevät kolmella sanalla?

**Antti Kaikkonen: **Sote, kuntavaalit, työllisyys.

Sampo Terho: Työteliäs, kiinnostava, tuottelias.

Antti Lindtman: Muutetaan Suomen suuntaa.

Aino-Kaisa Pekonen: kiireinen, mielenkiintoinen, ikäviä päätöksiä.

.
.