Trumpin ensimmäinen sotatoimi muutti Yhdysvaltojen strategiaa heti

Jemenin sisäosiin tehdyssä helikopteri-iskussa kuoli kymmeniä ihmisiä, joukossa paljon siviilejä, joista puolet lapsia, ja yksi amerikkalaissotilas.

Jemen
Yhdysvaltain armeijan Black Hawk -helikopteri.
Yhdysvaltain armeijan Black Hawk -helikopteri.Valda Kalnina / EPA

Yhdysvaltain asevoimien kommandojoukot ovat tehneet verisen iskun terroristijärjestö al-Qaidan tukikohtaan Jemenissä.

Iskun kohteena kerrotaan olleen paikallisen al-Qaida-johtajan Abdulrauf al-Dhahabin koti, joka sijaitsi Jemenin keskiosassa al-Baydan maakunnassa.

Operaatio alkoi sunnuntaina auringonnousun aikaan, kun miehittämätön lennokki pommitti al-Dhahabin kodiksi väitettyä rakennusta.

Tämän jälkeen paikalle tuotiin helikoptereilla maahanlaskujoukkoja, jotka hyökkäsivät taloon ja silminnäkijän mukaan surmasivat kaikki sisällä olleet.

Iskun jälkeen sotilaat poistuivat paikalta helikoptereilla, jolloin he joutuivat paikallisten asemiesten tulitukseen. Yhdysvaltain helikopterit vastasivat tuleen ja ampuivat kaikkia lähistöllä olleita taloja, silminnäkijät kertovat uutistoimisto Reutersille.

45 minuuttia kestänyt isku aiheutti erittäin paljon uhreja. Uutistoimisto AFP:n haastattelema paikallisviranomainen kertoo, että kuolonuhreja on ainakin 57. Heistä 41 oli al-Qaidan taistelijoita ja 16 siviilejä, heistä puolet lapsia.

Iskussa kuoli yksi amerikkalaissotilas ja haavoittui kolme. Yhdysvaltain asevoimat vahvistaa tappaneensa 14 al-Qaidan kapinallista, mutta Pentagon ei kerro siviiliuhreista.

Strategian muutos

Kyseessä on ensimmäinen presidentti Trumpin aikana tehty sotilastoimi. Trump pahoitteli yhdysvaltalaissotilaan kuolemaa Valkoisen talon tiedotteessa.

"Amerikkalaiset surevat tänään sankarillista sotilasta, jonka menetimme taistelussa radikaalia islamilaista terroria vastaan."

Yhdysvallat on ennen Trumpin aikaa tukenut Jemenin hallitusta sisällissodassa huthi-kapinallisia ja al-Qaidaa vastaan. Tuki on kuitenkin ollut lähinnä risteilyohjuksilla ja lennokeilla tehtyjä iskuja. Pieniä määriä sotilaita on Jemenissä ollut tiedustelutehtävissä ja avustamassa Jemenin armeijaa logistisesti.

Uudessa iskussa siis yhdysvaltalaisia sotilaita lähetettiin taistelutehtävään syvälle Jemenin sisämaahan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

29.1. klo 13.27 Uutista täydennetty. USA:lla ollut Jemenissä joukkoja avustustehtävissä.

30.1 klo 00:50 Uutista päivitetty. Valkoinen talo on vahvistanut iskun ja Trump on pahoitellut yhdysvaltalaissotilaan kuolemaa.

Lähteet: Reuters, AFP AP