Euroopan johtajat tuomitsevat Trumpin maahantulokiellon, mutta äärioikeisto taputtaa

Äärioikeisto toivoo, että Yhdysvaltain presidentti laajentaisi maahantulokieltoa koskevien maiden joukkoa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Washingtonissa 28. tammikuuta 2017 pyynnöstään, että hallinto valmistelee 30 päivässä Isisin vastaisen torjuntasuunnitelman.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Washingtonissa 28. tammikuuta 2017 pyynnöstään, että hallinto valmistelee 30 päivässä Isisin vastaisen torjuntasuunnitelman.EPA / PETE MAROVICH

Britannian, Saksan ja Ranskan johtajat torjuvat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin useita muslimienemmistöisiä maita koskevan maahantulokiellon.

Britannian pääministeri Theresa May sanoo, että hän ei hyväksy Trumpin määräystä. May aikoo puhua asiasta Yhdysvaltain viranomaisten kanssa, jos määräys koettelee Britannian kansalaisia.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel arvostelee Trumpin määräystä.

– Merkel uskoo, että edes terrorismin vastainen sota ei oikeuta sitä, että jonkun uskontoryhmän tai kansallisuuden edustajat saatetaan yleisen epäilyksen alaiseksi, kertoo Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Merkelin tiedottaja sanoo, että liittokansleri on muistuttanut Yhdysvaltain presidenttiä Geneven pakolaissopimuksesta, joka velvoittaa sopimuksen hyväksyneet maat ottamaan vastaan sotaa pakenevat ihmiset. Tiedottajan mukaan Merkel mainitsi pakolaissopimuksen velvotteista, kun hän keskusteli lauantaina puhelimitse Trumpin kanssa.

Eurooppalaisista johtajista Yhdysvaltain presidentin määräystä arvosteli ensimmäisten joukossa Ranskan presidentti Francois Holland.

– Jos Trump torjuu pakolaisten tulon, velvollisuutemme on muistuttaa häntä, Hollande arvioi.

Sen sijaan Euroopan äärioikeisto riemuitsee Trumpin määräyksestä.

Hollannin oikeistopopulisti Geert Wilders on julkaissut twiitin, jossa hän kiittää Trumpin päätöstä. Wilders toivoo, että Trump lisäisi maahantulokieltolistalle muitakin islaminuskoisia maita kuten Saudi-Arabian.

Presidentti Trumpin on määrä keskustella maahantulokiellosta Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien johtajien kanssa tänään sunnuntaina. Maat ovat Yhdysvaltain liittolaisia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Myös Saksassa ja Italiassa äärioikeistolaiset puolueet kiittelevät Trumpin määräystä. Italian maahanmuuttovastainen Pohjoisen liitto kertoo, että se haluaisi toimia Euroopassa samoin kuin Trump Yhdysvalloissa.

Presidentti Trumpin maahantulomääräys on kokenut Yhdysvalloissa takaiskun.

Trump määräsi perjantaina, että Syyrian, Sudanin, Libyan, Somalian, Iranin, Irakin ja Jemenin kansalaiset eivät pääse Yhdysvaltoihin kolmen kuukauden ajan. Määräys on huolestuttanut teknologiajätti Googleakin.

Lähteet: AP, Reuters